URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Știri Oradea

Primul bloc turn cu 19 etaje din Oradea ar putea fi construit încă de anul viitor de milionarul Viorel Micula (FOTO)
Știri Oradea
Milionarul Viorel Micula ar putea începe anul viitor construcţia unei mega-dezvoltări imobiliare, estimate la 25 milioane euro, care va cuprinde patru construcţii, între care un bloc de 19 etaje în Piaţa Cetăţii. Înalt de 61,4 metri, acesta va fi de două ori mai mare decât oricare altul din Oradea.
Lansare de carte dedicată regretatei artiste-păpușar Maria Mierluț, la Oradea
Timp liber
La un an de la moartea actriței și regizoarei de teatru de animație Maria Mierluț, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria invită orădenii sâmbătă, 9 martie, de la ora 11:30, la lansarea cărții „Păpușa eram eu - Omul de teatru Maria Mierluț”, semnate de Toma Hogea.
06 Martie 2024, 20:26
„Dulce pentru pufoşenii”: Târg de prăjituri în Oradea, pentru ajutorarea câinilor fără stăpân
Timp liber
Stăpânii de câini din Oradea și oamenii care pur și simplu vor să ajute necuvântătoarele sunt așteptați sâmbătă, 16 martie, la un târg de prăjituri dedicat cățeilor care nu au stăpân. Pe lângă prăjiturile făcute în casă, vor fi scoase la vânzare și alte produse artizanale, precum decoruri pentru Paști.
06 Martie 2024, 18:21
Boa, pitoni și alte reptile, printre care și o specie de crocodil, vor fi expuse la Muzeul din Cetatea Oradea 
Timp liber
Specii de șerpi boa sau de pitoni vor putea fi vizitate la Muzeul Orașului Oradea din Cetate, începând din 12 martie, de la ora 13:00, când va avea loc vernisajul expoziției temporare de reptile și arahnide tropicale vii.
06 Martie 2024, 16:20
Curățenie de primăvară în Oradea: Muncitorii RER Vest vor mătura tot orașul, din centru spre periferie
Știri Oradea
De luni, 11 martie, până pe 5 aprilie, muncitorii firmei de salubritate RER Vest vor lua la măturat tot orașul. Spațiile verzi, scuarurile și aliniamentele stradale vor fi igienizate, iar indicatoarele de circulație, stâlpii de iluminat, băncile de odihnă din parcuri și echipamentele de joacă vor fi de asemenea curățate.
05 Martie 2024, 20:00
Palatul Lévay din Oradea va fi reabilitat, alături de alte două clădiri centrale (FOTO)
Știri Oradea
Palatul Lévay din Oradea, situat pe strada Libertăţii 2-4, lângă Podul Ladislau, va fi supus unei ample reabilitări. Lucrările în valoare de 2,5 milioane lei au fost programate de municipalitate încă de acum trei ani, dar au fost amânate din lipsă de ofertanţi. La fel, vor fi reabilitate alte două palate din zona centrală.
Lărgirea la 4 benzi a străzilor Armatei Române, Universității și Ceyrat din Oradea, avizată de Direcția pentru Cultură
Știri Bihor
Intenția Primăriei Oradea de a lărgi carosabilul de pe străzile Armatei Române, Universității și Ceyrat la 4 benzi de circulație a redevenit de actualitate. Comisia de specialitate din cadrul Direcției pentru Cultură a avizat proiectul municipalității, dar primarul Florin Birta spune că planurile sunt încă incipiente. Pentru că locurile de parcare acum existente vor dispărea, Primăria va construi și o parcare supraetajată în curtea Muzeului Țării Crișurilor.
05 Martie 2024, 12:50
Constructorii au stabilizat dealul pentru construcţia parcării supraetajate de la Spitalul Judeţean din Oradea (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Constructorii angajaţi de Primăria Oradea au finalizat lucrările de stabilizare a dealului de lângă Spitalul Judeţean pentru a putea amenaja aici viitoarea parcare supraetajată cu peste 500 de locuri. În paralel, aceştia au deviat reţelele de pe amplasamentul viitorului ambulatoriu şi au turnat fundaţia acestuia.
Actorul orădean Richard Balint face parte din juriul Premiilor UNITER
Știri Oradea
Actor al Teatrului Regina Maria din Oradea, Richard Balint va face parte în acest an din juriul care acorda Premiile UNITER pentru cei mai buni artiști și cele mai valoroase creații teatrale din 2023. Richard Balint este el însuși câștigător al unui Premiu UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar, obținut în 2019.
04 Martie 2024, 18:31
Anunțul meteorologilor: Vezi cum va fi vremea în următoarele două săptămâni!
Știri Bihor
Administrația Națională de Meteorologie a publicat luni, pe site-ul instituției, noua estimare a valorilor termice și a precipitațiilor, pentru perioada 4-17 martie.
04 Martie 2024, 15:51
150 de garaje din Rogerius au intrat în demolare (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Municipalitatea orădeană a început luni dimineață dezafectarea a 150 de garaje de pe străzile Milcovului și Andersen Nexo, situate în zona liniei ferate de la marginea cartierului Rogerius. Proprietarii construcțiilor, somați de Primărie la sfârșitul lunii ianuarie, au avut timp să le golească până pe 28 februarie. Amplasamentele eliberate vor fi folosite pentru amenajarea a 200 de locuri de parcare.
04 Martie 2024, 13:29
Se expropriază! Vor fi demolate 35 de garaje din zonele Cantemir și Averescu (FOTO)
Știri Bihor
35 de garaje din curțile blocurilor de pe străzile Dimitrie Cantemir şi Mareşal Averescu, din zona noilor pasaje subterane, vor fi demolate. Pe amplasamentele fostelor construcţii vor fi amenajate aproape 130 de locuri de parcare. Investiţia se ridică la 3,5 milioane lei.
Mircea Cărtărescu s-a întâlnit cu cititorii din Oradea: „Vă invidiez că locuiți într-un astfel de oraș” (FOTO)
Știri Bihor
După cinci ani de la precedenta întâlnire cu publicul orădean, Mircea Cărtărescu s-a întors la Oradea, oraș despre care spune că este „și mai strălucitor”, cu ocazia evenimentului numit „Aventura literară”. Într-un dialog cu Dan-Liviu Boeriu, Mircea Cărtărescu a împărtășit momente importante din „labirintul personal”, și-a descris dragostea pentru poezie și proză, dezvăluind și ce l-a determinat să scrie cel mai nou roman, „Theodoros”. 
Sounds of Oradea, TIFF ori FestiFall: În ce perioade se vor ține, în acest an, principalele târguri și festivaluri din oraș
Timp liber
Primăvara va aduce și primele mari evenimente publice din oraș, organizate sau sprijinite de Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, cum ar fi „Oradea ne unește”, regal folcloric dedicat Zilei eliberării Oradiei, un concurs organizat în premieră și dedicat dirijorilor din toată lumea și Târgul de Paști, care se va ține în perioada 26 aprilie – 6 mai, în Cetate. 
02 Martie 2024, 18:55
Ministrul Marcel Boloş, la terminalul intermodal Episcopia Bihor: „E nevoie de astfel de proiecte de dezvoltare a oraşelor' (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Ministrul Finanţelor, bihoreanul Marcel Boloş, a lăudat din nou vineri Oradea, ca "un model de dezvoltare economică de referinţă la nivel naţional". Boloş a participat la conferinţa de închidere a proiectului european prin care a fost amenajat terminalul intermodal din Episcopia Bihor, desfăşurată la faţa locului.
01 Martie 2024, 16:30
Proiect model. Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european de 25 milioane euro (FOTO)
Știri Oradea
Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european finanţat prin Planul Operaţional Regional. Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu votul exclusiv al consilierilor liberali, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor estimate la circa 22 milioane euro. Proiectul, considerat de primarul Florin Birta un "model de regenerare urbană", va fi scos la licitaţie în cel mai scurt timp pentru ca lucrările să poată începe încă din acest an.
Primăria Oradea, „colorată” în verde, roz și albastru, în semn de solidaritate cu persoanele care suferă de boli rare (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Clădirea Primăriei Oradea a fost „colorată” în verde, roz și albastru, joi seară, pentru a marca Ziua Internațională a Bolilor Rare. Astfel, timp de două ore, între 19:00 și 21:00, fațada palatului administrativ a fost iluminată în semn de solidaritate cu pacienții care suferă de astfel de afecțiuni. 
Panică la o grădiniţă din Oradea. Un copil a ajuns la spital (FOTO)
Știri Bihor
A fost panică timp de câteva zeci de minute, vineri, în Cartierul Luceafărul din Oradea. Echipaje medicale de urgență şi poliţie au fost chemate la grădiniţa Wedford Academy, după ce un copil părea că se îneacă.
01 Martie 2024, 11:49
Primăria Oradea face exproprieri de 2,4 milioane lei pentru modernizarea a două străzi
Știri Bihor
Primăria Oradea va face exproprieri de terenuri şi garduri în valoare de 2,4 milioane lei pentru modernizarea străzilor Sofiei şi Bunyitai Vince din cartierele Podgoria şi Oncea. Arterele, acum acoperite cu pietriş, vor intra în lucru încă din această primăvară. Lucrările de modernizare a celor două străzi au fost atribuite constructorilor prin licitaţie de anul trecut.
01 Martie 2024, 09:41
Pățania unui pensionar din Oradea cu compania Digi: Din greșeală, și-a dat toată pensia pe o factură și nu-i poate convinge să-i returneze banii
Știri Bihor
Problemele omului de rând nu sunt deloc urgente pentru marile companii. A simțit-o pe pielea lui un pensionar din Oradea care, din greșeală, a plătit de 100 de ori mai mult decât factura pe care o avea de la Digi, achitând aproape întreaga pensie lunară, și se vede nevoit să aștepte cu zilele pentru a-și căpăta banii înapoi. „Acești bani nu li se cuvin, i-au primit eronat. Nu înțeleg ce au de rumegat”, spune Tiberiu Rațiu.
01 Martie 2024, 09:00
Piaţa Emanuil Gojdu din Oradea va fi rebotezată cu denumirea Mihai Viteazul doar din 2025. Iată de ce!
Știri Bihor
Piaţa Emanuil Gojdu va fi rebotezată cu denumirea Mihai Viteazul doar începând de anul viitor. Măsura, care ar fi trebuit aplicată din 2024, a fost amânată la solicitarea Autorităţii Electorale Permanente pentru ca schimbarea denumirii zonei să nu provoace încurcături cu ocazia celor patru runde de alegeri de anul acesta.
29 Februarie 2024, 19:01
Drum nou din centura Oradea la Inelul Rutier Metropolitan, între DN 76 spre Sânmartin și DN 79 spre Nojorid
Știri Bihor
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și primarul Oradiei, Florin Birta, au anunțat un nou proiect pentru conectivitatea Zonei Metropolitane Oradea, ce prevede construirea unui nou drum de legătură între centura orașului și Inelul Rutier Metropolitan. Acesta va fi realizat pe o lungime de circa 6 kilometri, la un cost estimat de 35 milioane lei, și va străbate teritoriile municipiului și celor două comune învecinate.
Viitorul stadion din Oradea, mai aproape de realizare. Florin Birta: „Ne-am dori ca în luna mai să fie dată hotărârea de Guvern” 
Știri Oradea
Stadionul dorit de municipalitatea orădeană pe strada Făgărașului ar putea fi în sfârșit ridicat, pe bani de la bugetul central, alocați prin Compania Națională de Investiții. Primarul Florin Birta a precizat joi, într-o conferință de presă, că o hotărâre finală de Guvern ar putea fi dată în luna mai a acestui an. Între timp, consilierii locali au actualizat, tot joi, indicatorii tehnico-economici ai investiției și au aprobat predarea amplasamentului către CNI, care ar urma să ridice baza sportivă modernă, cu circa 16.000 de locuri. 
A parcat pe spațiul verde, deși în vecinătate este o parcare subterană gratuită! Sancțiunea primită de șoferiță de la Poliția Locală Oradea
Știri Bihor
O orădeancă a dat dovadă de multă nesimțire joi seară, când și-a parcat mașina marca Hyundai pe spațiul verde recent amenajat în jurul Catedralei Ortodoxe din Oradea. Fapta este cu atât mai blamabilă cu cât sub lăcașul de cult există o parcare subterană, cu 225 de locuri, în care oricine își poate lăsa mașina gratuit! Poliția Locală a depistat-o pe șoferița vinovată, a amendat-o cu 200 lei și a obligat-o să refacă spațiul verde.
29 Februarie 2024, 15:01
Primarul Florin Birta: Calea Aradului din Oradea se lărgește la 4 benzi, 16 arbori vor fi transplantați, linia de tramvai va fi înierbată
Știri Bihor
Primarul Florin Birta a anunțat joi, abia după începerea lucrărilor, ce anume se face pe Calea Aradului, o arteră importantă din Oradea. Într-o conferință de presă, edilul a spus că se vor face lucrări de „siguranță a circulației”, care constau în lărgirea străzii la 4 benzi pe porțiunea de 800 de metri dintre restaurantul Casa Piraților și intersecția cu bulevardul Decebal, o parte dintre arborii din zonă vor fi transplantați și va fi amenajat un semafor la intersecția cu strada Traian Blajovici. 
29 Februarie 2024, 13:47
Primăria Oradea: Până în toamnă, noile cămine studențești ale Universității vor fi gata (FOTO)
Știri Oradea
Șantierul de aproape 35 de milioane de lei derulat de Primărie în campusul Universității din Oradea avansează, iar lucrările la cele două cămine construite pe malul Peței vor fi finalizate în această vară, a anunțat municipalitatea. În total, cele două cămine vor avea 234 de camere cu câte două locuri, care, conform promisiunilor, vor fi ocupate din următorul an universitar.
29 Februarie 2024, 12:50
Filmul „Hai, România! - Povestea Generației de Aur” a fost lansat la Oradea, în prezenţa unuia dintre protagonişti, Emerich Ienei! (FOTO)
Știri Sportive
Mult aşteptat de microbişti, filmul care prezintă cea mai bună perioadă a fotbalului românesc, „Hai, România! - Povestea Generației de Aur”, a fost lansat miercuri seară la Oradea, în prezenţa lui Emerich Ienei, antrenorul cu cea mai mare performanţă din fotbalul românesc, alături de Zsolt Muzsnay, Alexandru Boc, Ovidiu Lazăr, Viorel Vancea şi Zeno Bundea, dar şi de întreaga echipă a clubului FC Bihor.
29 Februarie 2024, 10:44
Cum arată drumul de legătură dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania cu mai puțin de o lună înainte de inaugurare (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Constructorul Strabag face ultimele lucrări pe șoseaua de 19 kilometri, în cea mai mare parte cu profil de drum expres, care va lega centura Oradea de Autostrada Transilvania prin Biharia, cu termen de finalizare în a doua decadă a lunii următoare. Au apărut noi imagini ale drumului pe care va fi cel mai important nod rutier din vestul României, conectând și ale drumuri aflate în execuție de către Consiliul Județean Bihor și CNAIR.
Primăria Oradea a început, în taină, modernizarea Căii Aradului. Se extinde carosabilul? (FOTO)
Știri Bihor
Primăria Oradea a început, în taină, modernizarea Căii Aradului, pe tronsonul delimitat de intersecţiile cu bulevardul Decebal şi strada Oneştilor. Lucrările au debutat cu decopertarea trotuarului, pornind dinspre sediul fostei Imprimerii de Vest. Riveranii se tem că șoseaua va fi lărgită la patru benzi, ceea ce ar putea însemna tăierea a circa 20 de copaci, desfiinţarea mai multor locuri de parcare şi îngustarea părţii pietonale.
Termoficare Oradea reduce căldura din apartamente, pe fondul temperaturilor de primăvară
Știri Bihor
Societatea Termoficare, furnizoare de agent termic în sistem centralizat în Oradea și comuna Sânmartin, va coborî începând de joi, sub 40 de grade Celsius, temperatura de livrare a încălzirii către apartamentele orădenilor, pe fondul temperaturilor exterioare surprinzător de mari pentru această perioadă a anului. Temperatura agentului termic furnizat la limita de contor va fi redusă la 38 grade Celsius, așadar sub nivelul de circa 43 grade Celsius cu care operează centrala în iernile obişnuite. Conducerea CET-ului nu ia deocamdată în calcul sistarea încălzirii.
28 Februarie 2024, 19:01
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON