URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2017, 20:32

28 de ani de la Revoluţie: Imagini inedite din Oradea zilei de 22 decembrie 1989 (VIDEO)

28 de ani de la Revoluţie: Imagini inedite din Oradea zilei de 22 decembrie 1989 (VIDEO) captură video Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 28 de ani de la Revoluţia anticomunistă, apar imagini, mai puţin cunoscute publicului, de la Oradea, prezentând mulţimea adunată în faţa Primăriei, la puţin timp după fuga cuplului Ceauşescu, şi clădirea ocupată de revoluţionari, care se adresau publicului de la balcon.

În înregistrarea video, făcută din mulţime, din faţa bisericii romano-catolice, apare preotul ortodox Dumitru Megheşan adresându-se mulţimii, rostind "Tatăl nostru" împreună cu oamenii şi cântând colinde, lucruri de neconceput cu doar câteva ore mai devreme.

Tatăl nostru, cu securişti

Miile de orădeni strânşi în faţa Primăriei scandează lozinci anticomuniste, anti-Ceauşescu şi de solidaritate cu revoluţionarii din Timişoara, care au declanşat protestele ce aveau să ducă la căderea regimului comunist.

Un alt slogan scandat la unison de cei din piaţă şi cei din balcoane era, după cum arată filmul, "Jos Securitatea!", cu trimitrere la temuta poliţie politică a fostei puteri, chiar dacă, ironie, unii dintre participanţi - inclusiv preotul Megheşan – aveau să fie dovediţi mai târziu ca informatori ai serviciului secret.

De notat faptul că, la Oradea, spre deosebire de alte oraşe, nu au existat manifestări de strada anti-comuniste înainte de fuga cuplului de diatctori Elena şi Nicolae Ceauşescu, cu elicopterul, de pe clădirea fostului Comitet Central al PCR, puţin după ora 12.

Odată ce vestea căderii regimului comunist a devenit publică, oamenii s-au strâns, ca peste tot în ţară, în centrul oraşului, cu steaguri tricolore din care au decupat stema României socialiste, şi au intrat în instituţiile publice, distrugând simbolurile comuniste.

Victorie amară

Ziua de 22 decembrie 1989 marchează "succesul" revoluţiei anticomuniste din România. În acea zi, zeci de mii de bucureşteni au ieşit în stradă şi l-au forţat pe Ceauşescu să fugă. Cu puţin înainte de ora 10.00, Nicolae Ceauşescu, în sediul Comitetului Central al PCR, prezida ultima şedinţă, în care anunţa că, din cauza situaţiei extrem de grave, a preluat conducerea armatei şi a instituit starea de necesitate în întreaga ţară, care interzicea întrunirea în grupuri mai mari de cinci persoane.

La acea oră, în centrul Bucureştiului se aflau sute de mii de oameni. Manifestanţii care au ocupat piaţa din faţa Comitetului Central au forţat uşile masive ale clădirii şi au escaladat balconul. Nicolae şi Elena Ceauşescu s-au refugiat pe acoperişul clădirii, unde erau aşteptaţi de un elicopter. După fuga dictatorului, manifestanţii au ocupat atât Comitetul Central, cât şi sediul televiziunii publice, în jurul orei 12.30, acesta fiind considerat momentul victoriei Revoluţiei.

Din seara zilei de 22 decembrie, starea de euforie generală a fost înlocuită de haos, odată cu atacarea cu focuri de armă a unor instituţii publice de către indivizi necunoscuţi, numiţi generic "terorişti". Haosul din Bucureşti a cuprins întreaga ţară. Timp de câteva zile, străzile din Bucureşti, dar şi din multe oraşe din ţară au fost patrulate de militari şi voluntari, iar schimburile de focuri cu "teroriştii" au făcut victime. Potrivit statisticilor oficiale, la Revoluţie, 1.142 de persoane şi-au pierdut viaţa, 3.138 au fost rănite, iar 760 de oameni au fost reţinuţi.

Războiul de stradă cu inamici a căror identitate rămâne şi astăzi, cel puţin în parte, necunoscută s-a încheiat în 25 decembrie 1989, când Nicolae şi Elena Ceauşescu, prinşi la Târgovişte, au fost executaţi în urma unui proces sumar, judecat de un tribunal militar. Soţii Ceauşescu au fost acuzaţi de genocid şi de subminarea puterii de stat, pe baza unor dovezi încropite, iar două luni mai târziu, judecătorul care i-a condamnat, colonelul de justiţie Gică Popa, s-a sinucis.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON