URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2017, 13:39

Urme din trecut: Orădenii pot vedea, vizitând o expoziţie găzduită de Universitate, obiectele care au fost găsite de arheologi în subteranul Pieţei Unirii (FOTO/VIDEO)

Urme din trecut: Orădenii pot vedea, vizitând o expoziţie găzduită de Universitate, obiectele care au fost găsite de arheologi în subteranul Pieţei Unirii (FOTO/VIDEO) OALE ŞI ULCELE. Arheologii au scos din Piaţa Unirii zeci de fragmente de oase umane, coarne de animale şi vase de ceramică. În timp ce vechimea osemintelor n-a fost încă determinată, cea a unor vase a fost stabilită ca fiind mai mare de cinci secole
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Holul Bibliotecii Universităţii din Oradea găzduieşte până la finalul lunii mai o expoziţie inedită. Arheologii care au lucrat în urmă cu doi ani pe şantierul Pieţei Unirii au expus aici obiectele găsite în subteranele zonei centrale.

În vitrine, curioşii pot vedea fragmente de oseminte, de oale şi ulcele din secolele XVI - XIX, sticle, ba chiar şi pipe rămase din vremea în care oraşul era paşalâc turcesc, în urmă cu patru sute de ani.

Fântână îngropată

În 2015, când a început proiectul de reamenajare a Pieţei Unirii, săpăturile au scos la iveală, aşa cum era de aşteptat, numeroase vestigii arheologice. Prima descoperire a fost făcută la 7 metri distanţă de ansamblul Duiliu Marcu, spre strada Vasile Alecsandri, unde la o adâncime de peste 4 metri a fost găsită o fântână din cărămidă, cu diametrul de 1,7 metri.

Florin SfrengeuFântâna a fost cercetată de o echipă de specialişti coordonată de lectorul Florin Sfrengeu (foto), arheolog, directorul Departamentului de Istorie din Universitate, concluzia fiind că aceasta era sursa de apă a pieţei agroalimentare care a funcţionat în zonă până în secolul XIX. "A existat propunerea ca fântâna să fie acoperită cu plexiglas, dar nu s-a dorit. A fost conservată "in situ", fiind acoperită cu o placă de beton", a explicat Sfrengeu joia trecută, la o prezentare a rezultatelor cercetării arheologice ţinută la Universitate în faţa a zeci de profesori, studenţi şi elevi de liceu.

Case de odinioară

Tot aproape de intersecţia cu Alecsandri, arheologii au mai găsit fragmente de oseminte umane, inclusiv un craniu şi un sicriu cu oase ce provin, cel mai probabil, de la un copil, vechimea acestora urmând să fie stabilită prin analize detaliate.

Descoperiri s-au făcut şi în perimetrul cuprins între clădirea Primăriei şi Biserica Sfântul Ladislau - o fundaţie veche din cărămidă, care probabil a fost baza reşedinţei episcopale ce ocupa locul înaintea începutului secolului trecut. De asemenea, în faţa Palatului Vulturul Negru arheologii au găsit încă o fundaţie, a Casei Serfoyo, devenită ulterior Hanul Vulturul Negru, care o vreme a adăpostit şi primăria. Tot o fundaţie a fost găsită şi în curtea Bisericii Sfântul Nicolae, cel mai probabil a unei case mistuite de flăcări.

Multe s-au pierdut

În total, arheologii au adunat de sub Piaţa Unirii zeci de fragmente de oale, ulcele, unele din ceramică albă, specifică zonei Vadu Crişului, sticle şi piese metalice care au folosit ca ferecături pentru încălţăminte. Specialiştii spun că toate aparţin secolelor XVIII şi XIX, dar unele sunt mai vechi, din secolele XVI - XVII, din aceeaşi perioadă a paşalâcului turcesc de când au rămas şi pipele îngropate în pământ.

Cele mai multe dintre ele au fost găsite în zona dintre Primărie şi Biserica Sfântul Ladislau, perimetrul din centrul Pieţei fiind mai sărac în vestigii. "Deşi aveam mari speranţe, din păcate materialele arheologice au fost foarte puţine aici", a spus Sfrengeu. O explicaţie este că pe această zonă s-au făcut în nenumărate rânduri săpături, majoritatea în absenţa arheologilor, aşa că multe dintre descoperiri s-au pierdut pentru totdeauna.

De data aceasta, însă, ceea ce s-a găsit sub Piaţă s-a conservat şi are o valoare mare. "Sunt obiecte care ne dau indicii despre oamenii acelor vremuri", a precizat Sfrengeu. Adică despre orădenii de odinioară, care ne-au lăsat moştenire oraşul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON