URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2016, 17:01

Palatul de Justiţie, o bijuterie de aur: Imagini din interiorul clădirii restaurate (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După trei ani de lucrări, şantierul de la Palatul de Justiţie se va închide curând, în prezent făcându-se doar lucrări de curăţenie.

Unul dintre specialiştii grupului Selina care a lucrat la poleire, Lazăr Constantin, a postat sâmbătă pe Facebook un video prin care dezvăluie cât de frumoasă este clădirea şi în interior. Imaginile arată cum feroneria bogată care străjuia scările interioare a fost revopsită şi completată, stucaturile au fost şi ele refăcute şi repictate în culorile originale, chiar acoperite cu foiţe de aur, iar pereţii şi tavanul au parte de iluminat arhitectural, menit să le evidenţieze frumuseţea.

Au rămas încă o surpriză picturile murale vechi de peste un secol pe care constructorii le-au descoperit în timpul lucrărilor din sala festivă. Realizate în ulei în anul 1898, când a fost construită clădirea, picturile sunt pline de simboluri: una o întruchipează pe zeiţa Justiţiei, alta pe un arhanghel cu stema Oradiei, o a treia doi îngeri cu stema Comitatului Bihor, iar a patra un cărturar.

Faţadele palatului au fost dezvelite încă din septembrie, reprezentând şi ele o surpriză plăcută pentru orădeni, graţie faptului că au fost migălos lucrate.

Palatul de Justiţie va asigura desfăşurarea activităţii a celor trei instanţe locale: Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea. Renovarea clădirii din Parcul Traian face parte din cele 20 obiective finanţate în cadrul Proiectului Reforma Sistemului Judiciar, susţinut din împrumutul acordat României de Banca Mondială. Valoarea investiţiei, aprobată prin Hotărâre de Guvern, este de 107.791.000 lei (circa 26,5 milioane euro).

Palatul de Justitie la final de restaurare

Posted by Lazar Constantin on Saturday, February 13, 2016
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@Un jalnic "anticomunist" bugetar !
Esti jalnic cand incepi sa ma imiti, copiezi !! Un jalnic bugetar !
Postat 15 Februarie 2016, 22:24 de scortosul
@scortosul
Ha ha ha! Buna asta. Pai, orice invectiva venita din partea ta, e in fapt motiv de mandrie. Tu citesti ce scrii? Ca, daca da, si ai si intelege cat esti de aberant, ti-ai da seama ca, in fapt, esti prost cu spume. Da', nu te stresa, tu posteaza in continuare, ca la 50 de bani postarea, sau cu cat va platesc psdii, pana sa faci de-o ciorba ai de lucru.
Postat 15 Februarie 2016, 21:37 de User anonimizat
Justitia lui Basina Traian
Pute pamintul sub duhoarea emanata de justitia lui Basina Traian. Sau... obisnuitul cocalar care se spala o data pe an dar se intoleste in haine de firma. Ne este familiara imaginea lui Basina imbracat cu tricou "paul shark". N-are importanta ca mirosul pestilential degajat de individul din tagma cocalarilor ar face invidios si un sconcs. El trebuie sa pastreze aparentele, daca e intolit ca la ultima moda, inseamna ca e si drept. Cam asa e si cu "palatul de justitie". Se cutremura Romania de nedreptatile savarsite de Justitia lui Basina si a lui Macovei, dar obligatoriu totul trebuie prezentat in culori vii, ca sa uite cumva Romanii de starea catastrofala a "justitiei independente". Nu tine mascaricilor, oricita spoiala v-ati trage si oricit ar fi de "COOL" palatul vostru mizerabil. Incasati o caruta de bani, executati ordinele binomului kovesi-coldea, asa ca lasa-ti-ne cu modernismele. Deveniti independenti si de-abia dup-aia va puteti fali cu locul de munca. In timp ce ne mor Romanii in spitale, "magistratii" traiesc ca-n paradis, cu salarii de mii de euro... asta e concluzia pentru acest articol de bacanie.
Postat 14 Februarie 2016, 23:36 de Aghaurr
@ un prost autonumit anticomunist
Esti prost, dar prost rau de tot !!! Nu stii sa comentezi la subiect ? Esti pe invers si te legi de mine ??? Esti un prost si nu este pentru prima data ca iti spun acest lucru si ma supara ca trebuie sa ti-l repet ! esti masochist si iti place sa ti se spuna ca esti prost????
Postat 14 Februarie 2016, 22:20 de scortosul
@scortosul
iar ai renuntat la pastilute? Ti-am mai spus, aia roz, e esentiala, ca vaz ca tot nu esti bine cu caputu.
Postat 14 Februarie 2016, 21:56 de User anonimizat
A din A
@ADINA : Sa sar de unde FA_ta ? ( daca esti fata ca n-as prea crede ) .
Postat 14 Februarie 2016, 01:27 de TDS
Stie cineva?
Si totusi cand se inaugureaza, cand se muta- remuta ocupantii in cladire ?? cand se elibereaza trotuarele ??? Cand se v-a putea circula omeneste in zona ???? CAND ??? Se puteau finalize fatadele si lucrarile la exterior si dupa aceea se putea lucre la interior cat voiau ei dar ..... eliberati trotuarele odata !
Postat 13 Februarie 2016, 21:50 de scortosul
TDS,o să sari de-acolo?
Saritura va fi de mare IMPACT!!! Deja stim si noi!!!
Postat 13 Februarie 2016, 19:22 de ADINA
THEY KNOW
Zeita Justitiei degeaba e acolo ! De prea multe ori umbla teleleica ! DOL-aneste pe unde nu te-astepti!' Costel stie , Ioana Dina stie !
Postat 13 Februarie 2016, 17:27 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON