URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2015, 18:01

Bun... de gură! Un licean din Oradea s-a dovedit a fi unul dintre cei mai buni tineri oratori din lume (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Aceasta este şansa ta de a inspira lumea!". Cu acest mesaj i-a ademenit una dintre cele mai prestigioase companii din lume specializate în cursuri de lingvistică pe liceenii din lumea întreagă când le-a propus un concurs internaţional de discursuri. Paul Vălean, elev la Colegiul Emanuil Gojdu din Oradea, a simţit că motto-ul i se potriveşte şi n-a stat prea mult pe gânduri până să se înscrie. Iar acum inspiră lumea!

Paul este unul dintre cei 20 de tineri aleşi ca fiind foarte buni oratori şi răsplătiţi pentru asta cu o săptămână de cursuri pe teme de comunicare taman în New York. Pe lângă bucuria premiului, Paul chiar are de ce fi mândru, căci câştigătorii au fost aleşi pe sprânceană, din peste 700 de participanţi.

Din clasă, la New York

Cei care nu ştiu nimic despre limbile străine nu ştiu nimic despre ei înşişi, spunea Johann Wolfgang von Goethe. Maxima lui l-a inspirat şi pe adolescentul orădean Paul Vălean, proaspăt absolvent de clasa a XI-a la profil mate-info-bilingv engleză şi unul dintre cei 20 de tineri din lumea întreagă câştigători ai concursului de discursuri.

Organizată de Education First (EF), o companie cu filiale în întreaga lume şi specializată pe cursuri de lingvistică şi schimburi culturale, competiţia internaţională de discursuri a fost creată ca să le ofere tinerilor de pretutindeni posibilitatea să îşi prezinte ideile şi abilităţile de oratori, arătându-le totodată că din sala lor de clasă pot ajunge la New York. Asta pentru că premiul cel mare al competiţiei este o săptămână de cursuri şi traininguri în oraşul poreclit "Big Apple", cu toate cheltuielile - cazare, transport, masă - asigurate. Etapa din România a fost organizată de către Qdays Educational Holidays, reprezentant oficial în România al EF Education First.

Limbile deschid lumea

Concursul EF s-a adresat exclusiv tinerilor cu vârste între 13 şi 18 ani care se simt capabili să ţină un discurs răspunzând la întrebarea "How do languages open the world for you?", în traducere cum le deschide noi orizonturi cunoaşterea de limbi străine. Când a aflat de provocare de la profesoara sa de engleză Cătălina Georgescu, Paul şi-a dat seama că i se potriveşte. "Mai avusesem discursuri în Parlamentul European al Tinerilor şi ştiam că mă descurc", explică tânărul.

De unul singur, în camera lui, liceanul şi-a scris discursul, l-a memorat, s-a filmat şi s-a postat pe YouTube. În cele 5 minute permise de regulamentul concursului, Paul a vorbit despre cum abilitatea de a folosi un limbaj pune lumea în mişcare şi permite popoarelor să interacţioneze, dar a evocat şi date statistice. De pildă, că o limbă moare la fiecare 14 zile, în timp ce limbi precum engleza, chineza şi franceza cresc continuu. În final, crede Paul, lumea va ajunge la monolingvism.

Selecţii peste selecţii

Tânărul a mai vorbit şi despre cum lui i-ar fi fost imposibil să nu înveţe limba engleză, fiind înconjurat de best-seller-uri, filme hollywoodiene, muzică americană şi, mai ales, desene animate. "Dacă n-aş fi cunoscut limba engleză, ceea ce este greu de crezut, sigur n-aş fi fost la fel", a concluzionat liceanul. Toate acestea, adolescentul de 18 ani le-a spus degajat, dar serios şi convingător, demonstrând că stăpâneşte şi limba engleză, dar mai ales întărite abilităţi de orator.

De aceste abilităţi s-a convins prima oară juriul din România, care l-a selectat printre cei 20 de elevi care au participat la etapa naţională, iar apoi unul dintre cei trei reprezentanţi ai ţării la etapa internaţională. Aceasta a presupus că un alt juriu, format din profesori şi specialişti în lingvistică din întreaga lume, a urmărit atât discursul de pe YouTube, cât şi o înregistrare live a prezentării discursului în faţa juriului din România. În total, în etapa internaţională au fost trimise peste 700 de înregistrări, pe care juriul EF le-a vizionat atent, ca la final să aleagă 20 de mari câştigători. Printre aceştia, Paul.

America, vin!

Aşa că, în august, tânărul orădean va zbura spre New York, pentru a participa la seria de cursuri pregătite de una dintre universităţile de acolo special pentru laureaţii concursului. "Toate sunt pe teme de comunicare şi par interesante", spune Paul.

Elevul recunoaşte, însă, că şi mai nerăbdător este să vadă pe viu cum arată un campus de universitate new-yorkeză, mai cu seamă că peste un an va da şi el admiterea la facultate. În România, căci îşi doreşte să studieze Dreptul, carieră în care abilităţile de orator îi vor folosi, fără doar şi poate. Folositoare îi va fi şi seriozitatea, şi ambiţia de care dă dovadă când vrea să demonstreze că e bun în ceea ce face...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
bravo!
Felicitari! cred ca, indiferent de ascensiunea sa profesionala, daca va vrea... o cariera politica in state sau in orice alta tzara, va avea probleme doar pt. simplu fapt ca s-a nascut aici in romania si nu e bastinas pur sange de acolo - de aceea cred mai oportuna ar fi o cariera de consilier in politica..., adica cel care va scrie discursurile, nu care le va citi multzimii... desi poate va dori sa faca altceva. Felicitari!
Postat 06 Iulie 2015, 10:11 de vg
Toți e proști sau e hoți. Bolovan e nașpa Boloș a furat....
E clar. Toți e proști sau e hoți. Bolovan e nașpa Boloș a furat; la naiba, toată primăria a furat. Mai avem primărie? nu știu, cred că deja e furată cărămidă cu cărămidă. Cine e ăsta? Un bou. Un prost care a pupat în cur pe cineva și a luat un premiu. Să vă ia dracu de orădeni, nu mă meritați. Cine sunt eu? Nu contează am o grămadă de nume, sunt eu cel care am răspuns și soluții la tot și toate și pentru că nu mă apreciați vă urăsc din toată ființa mea. Atâta pot....
Postat 06 Iulie 2015, 06:21 de spectator
Cu gandirea asta...
Vis-a-vis de un tanar de, ma repet maximum 18 ani, esti un om care traieste numai in trecut. Viitorul inseamna deschidere, intelegere, reconciliere. Stai sa analizezi niste lucruri pe care doar o imaginatie bolnava le banuieste in cazul de fata.
Postat 05 Iulie 2015, 23:27 de Neutryno
Ca sa nu mai sara mustele...
Ca sa nu mai sara multele in schema am sa fiu mai explicit, in primul rand articolul spune ca la inspirat Johann Wolfgang von Goethe, un mare francmason, apoi o adorare a unei limbi straine mai mult ca limba ta (se cam intelege asta), nu e un lucru tocmai la locul lui. Promovarea unor astfel de idee cred ca trebuiesc combatute. Bravo lui ca stie cel putin o limba straina, ca e inteligent si silitor, tot respectul, acestea sunt calitati, dar articolul face propaganda subtila la lucruri mai fine. Asa ca nu mai sariti aiurea daca nu intelegeti nimic, ca din limbajul de genu "lui peste", e destul sa iti dai seama ca te depaseste subiectul. Acesti copii ajung "ieniceri" ai sistemului mondial, daca nu au o radacina patriotica minimala.
Postat 05 Iulie 2015, 23:10 de detectiv
@Neutryno
"Si chiar asa, cu ce te-ndeamna tara asta si locuitorii ei priviti pe ansamblu sa fii patriot?" Pe tine cu nimic, poti sa stai in banca ta si sa devii cel mai bun consumator, tu nu ai nevoie sa fii spalat pe creier, esti in regula asa, gandirea ta e una "neutryno", pe principiul "ce'om be' si ce'om manca", restul e poveste veche, cu bunicu care a luptat pe front...Bai intelectualul lui peste.
Postat 05 Iulie 2015, 22:46 de detectiv
replica
Bai detectivu lui peste, tipul are 17-18 ani! ce-ai vrea de la el? Sa se poarte ca bunicu care-a luptat pe front? Si chiar asa, cu ce te-ndeamna tara asta si locuitorii ei priviti pe ansamblu sa fii patriot? Daca merge intr-o tara ca SUA, poti fi sigur ca nimeni nu-l va spala pe creier ci ii va fi incurajata creativitatea si va beneficia de respectul cuvenit in societate. Pe care nu-l poate gasi aici.
Postat 05 Iulie 2015, 20:05 de Neutryno
Bravo! Roman "autentic".
Nu pot sa nu observ cu curge patriotismul de pe acest tanar, daca ar fi dupa el ar trebui sa si uitam limba romana, ce aberatii,monolingvism, cum sa crezi asa ceva? Eu cred ca ce a facut el e mai degraba un soi de pupincurism la adresa vorbitorilor de limba engleza. Nu am nimic cu el ca persoana,sigur e un tip inteligent, dar nu are nici un picur de patriotism in el. Succes pe mai departe, poate se si stabileste in SUA, acolo e bine si frumos, doar sa te lasi spalat pe creier.
Postat 05 Iulie 2015, 18:38 de detectiv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON