URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2018, 07:52

Premierul Dăncilă, probleme cu limba: A spus de şase ori "imunoglobină" în loc de "imunoglobulină" (VIDEO)

Premierul Dăncilă, probleme cu limba: A spus de şase ori 'imunoglobină' în loc de 'imunoglobulină' (VIDEO) foto: axanews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Viorica Dăncilă a rostit, miercuri, în şedinţa de guvern, de şase ori cuvântul "imunoglobină" în loc de "imunoglobulină" citind din laptop ceea ce avea de spus despre cea mai nouă şi mai acută criză din sistemul de sănătătate românesc.

Secvenţa este reprodusă în filmarea Digi24.ro de mai jos. Site-ul citat afirmă că nu este pentru prima dată când premierul se confruntă cu dificultăţi în a pronunţa corect unele cuvinte. Scriitorul Radu Paraschivescu a criticat-o pe Dăncilă, la finele lunii trecute, după ce aceasta a declarat, la microfoanele câtorva televiziuni, următoarele: "Am dat ordonanţă de urgenţă cu privire la persoanele cu DEZABILITĂŢI"; Am reuşit să acredităm autorităţile de MENEGEMENT"; "Educaţia şi sănătatea cetăţeanului sunt PREMORDIALE"; "Vreau o relaţie instituţională bună PREŞEDENŢIE, Guvern, Parlament."

Incapacitatea premierului de a rosti corect cuvântul imunoglobulină este cu atât mai mult taxabilă cu cât criza imunoglobulinei ţine, în ultimele zile, prima pagină a actualităţii.  România a decis, oficial, să ceară ţărilor din UE şi NATO ajutor pentru a găsi anticorpi fără de care oamenii care suferă de boli rare de imunitate sunt în pericol.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a declanşat, luni, mecanismul european de protecţie civilă solicitând statelor UE, dar şi NATO să ajute România cu doze de imunoglobulină, a anunţat marţi că are deja o primă reacţie, de la Crucea Roşie din Austria, care a solicitat câteva date suplimentare.

Asta, după ce Ministerul Sănătăţii a importat la sfârşitul anului trecut, printr-un ordin semnat de fostul ministru Florian Bodog, o cantitate foarte mare dintr-un medicament din gama imunoglobulinelor destinat secţiilor de terapie intensivă, numai că respectivul medicament era complet inutil în cazul imunodeficienţelor primare şi al bolilor autoimune.

Imunoglobulina ajută pacienţii cu boli care afectează sinteza anticorpilor sau care iau tratament pentru cancer.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON