URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2013, 02:01

Vremea bună a scos orădenii din casă. Jandarmeria: 17.000 de petrecăreţi de Ziua Oradiei în Parcul 1 Decembrie! (FOTO/VIDEO)

Ziua Oradiei, care marchează de această dată şi împlinirea a 900 de ani de la prima atestare documentară a oraşului, a fost sărbătorită din plin de orădeni. Locul distracţiei a fost Parcul 1 Decembrie, plin în aceste zile cu tarabe şi chioşcuri cu mâncare, băuturi, dulciuri şi suveniruri.

Spectacolul dedicat Zilei Oradiei a început la ora 19 cu lansarea a 900 de baloane, după cum susţin organizatorii, roşii şi albastre spre cer, din faţa Casei de Cultură a Municipiului. Pe scenă au urcat apoi formaţiile AnySound şi Magneton, urmate Sherby şi de duo-ul din Ungaria Nagy Fero şi Beatrice.

În paralel, la ora 19.30, un militari ai Garnizoanei Oradea, Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana s-au încolonat în Parcul Traian pentru a porni tradiţionalul marş de retragere cu torţe. Deşi iniţial retragerea cu torţe a fost anunţată pe traseul Parcul Traian - Podul Dacia - giraţia din Centrul Civic - Parcul 1 Decembrie, primarul Ilie Bolojan a decis în ultimul moment să-l schimbe, motivând că în acest fel traficul, în special în turbogiraţie, ar fi prea mult încurcat de paradă.

Aşadar, până la urmă, alaiul a trecut pe pietonală, Podul Ferdinand şi apoi, pe "contasens", prin Piaţa Independenţei până la Parcul 1 Decembrie, poliţiştii rutieri oprind timp de câteva minute circulaţia în zonă. Decizia s-a dovedit a fi inspirată şi asta pentru că zeci de orădeni s-au alăturat pe drum paradei şi au ajuns şi ei în Parc la distracţie, în timp ce alţii s-au mulţumit să stea pe trotuare şi să aplaude defilarea militarilor.

Retragerea cu torţe s-a încheiat în faţa scenei din Parcul 1 Decembrie, amplasată pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, unde spectatorii au stat drepţi pentru intonarea imnului naţional şi apoi au ascultat urarea de "La mulţi ani!" pe care le-a făcut-o primarul Ilie Bolojan.

Intercalate, aşadar, cu retragerea cu torţe, iar mai apoi, înaintea orei 22, chiar şi cu o prezentare de modă a manechinelor M Models, primele recitaluri s-au încheiat mult mai târziu decât era plănuit. Ca atare, CRBL a urcat pe scenă abia după ora 22, deşi conform programului concertul lui trebuia să înceapă la ora 20.15, iar Smiley a urcat pe scenă în aplauzele şi uralele domnişoarelor şi tinerilor din public abia în jurul orei 23.20. Pe spectatorii care s-au înghesuit pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor n-a părut însă să-i deranjeze, ba din contră aceştia au cântat şi au dansat alături de invitaţii speciali ai serii.

Dacă în faţa CCS se cânta şi se aplauda şi în celelalte părţi ale Parcului 1 Decembrie era zarvă mare, şi asta datorită mulţimii de orădeni care, profitând de vremea călduroasă, au ieşit din case să-şi sărbătorească oraşul şi au dat iama la terasele şi la tarabele Toamnei Orădene. Dacă în jurul orei 20, jandarmii estimau circa 12.000 de participanţi, în jurul orei 22, potrivit locotenentului colonel Doru Jarca, în toate zonele parcului se aflau chiar 17.000 de orădeni.

Indiferent dacă au fost încântaţi sau nu de invitaţii muzicali ai serii, orădenii au avut în schimb un spectacol pe cinste la final, când, după miezul nopţii, au privit un spectaculos foc de artificii care a durat mai bine de 10 minute. Apogeul jocurilor de artificii a coincis cu aprinderea unei instalaţii cu inscripţia "Oradea, 900 ani" în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Joc pagubos
Domnule Bolojan la blugi de ziua orasului? Atat merita oradenii? Jalnic...
Postat 21 Octombrie 2013, 13:09 de MOON
O parere am si eu
E criza, deci nu ma asteptam la nu stiu ce formatii, dar, cel care a a gandit sa puna scena acolo, parerea mea, este un idiot! Apoi, nu stiu cat ati cerut chirie ptr copmercianti, dar astia cand s-au apucat de treaba cu micii o zis ca fac cartel si dadeau la 2,5 ron bucata, precum si multe alte produse exagerat de scumpe. Duminica, vazand ca stau cu mmicii prajiti si nu trec au mai redus din pret, la 2 lei. Astia cu masinutele, pai aceeasi firma in balcescu cerea 5 lei pe 3 min, acum repede sa se imbogateasca de ziua orasului au cerut 7 lei pe 2 min. E imposibil sa traiesti cu impresia ca din vate de zahar sau ma rog, mici, te vei imbogatii in 3 zile. Samtata, puteam trece peste trupa de pensionari rockeri si sa lasam sa cante altii care ma rog, au ceva cu muzica, chiar si Nagy Fero ala din ungaria a facut show mare. Cat despre CRBL si Smiley....no comment....Directia5 cred ca vine deja acasa la noi, pacat ca nu aduc nimic nou. Speram mereu la ceva mai bun, poate la anu`.
Postat 14 Octombrie 2013, 14:05 de Gabi
@hugo groticus
Te invarti doar in cercul oradenilor descrisi de tine, faci parte din tagma lor, dar exista si altfel de oradeni si romani in randul carora nu ai acces si pe care nu ai cum sa-i cunosti. Poate totusi ora la care aiscris tampeniile este de vina si posibil mult alcool.
Postat 14 Octombrie 2013, 09:49 de Oradean
A iesit crema cavernelor la mici si berei
E foarte frumos ca Oradea a implinit 900 de ani. Ce-i nasol e ca au iesit sa pasca, sa se imbete, sa-si sufle mucii in mici , hoarde debile de neandertalieni, greci, negusi, porci, si alte forme de aurolaci. In urma, ramane jegu total, expresia pura a lumpenilor din cartiere. Oradea a incetat sa mai fie oras frumos, cand taranii (nu aia buni si blanzi din coltu de rai, din Blaga etc ) au fost marsrutizati pe oras si au inceput sa se reproduca. Faptul ca niste maimutoi de tip smiley si alti obositi, anonimi sinistrii fac circ, nu rezolva melancolia de dupa afisarea intretinerii la iarna. Manechinele-prostituate neplecate la produs, fac foamea la zilele orasului. Piata e plina deja dincolo. Oamenii traiesc mirajul imbecilizarii ca pe o chestie distractiva. Clonele umane exista in Romania cu mult inaintea descifrarii genomului uman. La multi ani Oradea, oriunde te-ai afla !
Postat 14 Octombrie 2013, 02:43 de hugo grotius
Sa-l vedem si in trafic
De pe tusa: Multumim dl. Primar BOLOJAN ca a decis conform ziselor domnilor ziaristi sa mute retragerea cu torte: "Deşi iniţial retragerea cu torţe a fost anunţată pe traseul Parcul Traian - Podul Dacia - giraţia din Centrul Civic - Parcul 1 Decembrie, primarul Ilie Bolojan a decis în ultimul moment să-l schimbe, motivând că în acest fel traficul, în special în turbogiraţie, ar fi prea mult încurcat de paradă." Baiat bun ... daca s-a gandit la noi cum circulam prin turbogiratie intr-o zi de SAMBATA.... il asteptam si dimineata si pe la 16-17 de luni pana vineri sa ne dirijeze, mai ales in zilele ploioase cand politistii rutier nu mai fac "fata". Iar pe sustinatorii neinteresati ai primarului ii rog sa o i--a pe centura, sa se antreneze pt. supercentura de 35 de kilometri (RING-ul)... astfel noi oardenii nesimtiti fara viziune sa ne inghesuim in turbogiratie... Dar vedeti nu e Comisia de Circulatie de la Primarie cum e primaru... degeaba au dezbatut si aprobat un traseu ca a iesit ... cum a vrut EXECUTIVUL (ca la giratorii)!! La multi ani Oradea! Sper sa mai aniversam si 1000!!!
Postat 13 Octombrie 2013, 18:26 de Adi Oradeanul
bozgorre
CENZURAT
Postat 13 Octombrie 2013, 11:36 de muwee
Ziua orasului Oradea si atat
A incerca sa legi prostia cu cei asa zisi 900 de ani, de ziua orasului Oradea-12 octombrie este un furt, un plagiat demn de cei obisnuiti profite de ce nu-i al lor, de cei care nu au sarbatori si inventeaza cate ceva. Nu tine.
Postat 13 Octombrie 2013, 10:18 de Raul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON