URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2012, 17:38

Stăpâna naiului: Oana Lianu are nevoie de voturile orădenilor în finala "Românii au talent"

Stăpâna naiului: Oana Lianu are nevoie de voturile orădenilor în finala "Românii au talent" CIOCÂRLIA. În a patra semifinală la "Românii au talent", Oana Lianu a interpretat o variantă reinstrumentată, cu influenţe jazz, a melodiei populare "Ciocârlia". Inflexiunile vocii, dar şi măiestria la nai a artistei i-au făcut pe juraţi să o aplaude entuziasmaţi, în picioare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscută de orădeni, dar mai ales de străini, ca "Prinţesa naiului", Oana Lianu a profitat de şansa să-şi arate încă o dată talentul, ajungând în finala concursului "Românii au talent".

La show-ul final, care va fi difuzat vinerea aceasta, orădeanca se bazează şi pe voturile concitadinilor pentru a fi declarată cea mai talentată româncă.

Talent nativ

Născută la Zalău într-o familie de artişti, tatăl său fiind un apreciat interpret la instrumente de suflat, Oana s-a apucat de pian de mică, dar un accident la deget a împins-o spre nai, de care s-a îndrăgostit. Încă din adolescenţă a concertat în mai multe ţări, mai ales în Franţa, unde a şi primit supranumele de "Prinţesă a naiului". După ce a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, s-a mutat la Oradea în 1999 şi a început să lucreze la Facultatea de Muzică.

În oraşul adoptiv şi-a întemeiat o familie, soţul fiind şi el instrumentist la Ansamblul folcloric Crişana, dar nu şi-a întrerupt cariera, ci - dimpotrivă - a lansat albume de muzică populară interpretată la nai. În 2011, odată cu lansarea discului "Just love", Oana a făcut pasul către noi stiluri muzicale, trecând cu succes la cafe-concert şi jazz. Pentru prima oară, a înregistrat şi vocal. "N-am făcut-o până atunci fiindcă mi-era frică să nu-mi fie vocea mai prejos ca naiul", spune artista.

Gloria de acasă

Tot anul trecut, Oana a decis să se înscrie la populara emisiune-concurs "Românii au talent", difuzată de Pro Tv. Au existat, ce-i drept, şi voci care îi reproşau că o artistă profesionistă nu ar trebui să participe la un concurs destinat amatorilor. "O durere mai veche a mea este că sunt mai cunoscută în străinătate decât la mine în ţară. Cu mâhnire spun că nu mi s-a oferit această şansă până acum", le răspunde, însă, artista răutăcioşilor care îi bagă de vină.

În plus, interpreta adaugă că nici măcar nu e singura profesionistă din concurs. "Aproape toţi cei care au concurat în semifinale pe partea muzicală au studii de specialitate". La preselecţii, prima reacţie a juriului i-a dat de înţeles că a făcut alegerea corectă. După ce au ascultat-o interpretând la nai şi voce evergreenul "Autumn leaves", Andi Moisescu, Mihai Petre şi Andra i-au mulţumit că s-a înscris în competiţie şi au trimis-o, la unison, în semifinale.

Momentul Oanei

Ştiind că în semifinală concurenţa este acerbă, Oana a pregătit un moment complex, menit să-i etaleze toate calităţile. Pentru asta a ales vechea "Ciocârlie", reorchestrată în registru jazz de un alt orădean, Paul Kersedi. "Este poate cea mai colorată şi cunoscută piesă românească. E potrivită pentru nai şi mi-a permis să urc extrem de sus şi cu vocea", explică artista. Alegerea s-a dovedit inspirată, căci pe 27 aprilie, la finalul show-ului pus în scenă de Oana alături de o trupă de instrumentişti, juraţii au aplaudat-o în picioare.

"Ai tot ce-ţi trebuie, ai voce, ai nai. A fost produsul complet şi n-aş putea să-l caracterizez decât cu un singur cuvânt: finală!", a spus Andi Moisescu, pe când Mihai Petre i-a lăudat prestaţia ca fiind "fantastică". Cea mai entuziastă a fost Andra, care nu s-a aşezat înainte să puncteze: "Trebuie să ne mândrim cu acest român!". Şi mai frumos e că şi publicul a rămas impresionat de reprezentaţie şi, prin voturile acordate, a propulsat-o pe Oana în marea finală.

Pe 11 mai, în emisiunea care va începe la 20.30, orădeanca va veni cu ceva deocamdată ţinut la secret, în încercarea de a întrece alţi 14 concurenţi pentru premiul cel mare de 120.000 de euro. "Aş fi incorectă să spun că nu mă atrag şi banii. Dincolo de asta, pentru mine emisiunea este totuşi o şansă de a-mi arăta talentul. Nu mă interesează să fiu cunoscută post-mortem. Acum e momentul...", spune, hotărâtă, artista. Iar orădenilor le rămâne doar să o voteze, mândrindu-se că sunt reprezentaţi de un asemenea talent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
finala
mda, a evoluta deja in finala! desi a avut o prestatie peste semifinala, pe mine tot nu m-a convins. in plus a fost enervanta din punctul meu de vedere si total neinspirata alaturarea lui "El condor passa" cu "Rapsodia ungara".
Postat 11 Mai 2012, 23:04 de dante
Este o caraghioasa, cum s-o votam!?
Este ridicol! Concursul se adreseaza artistilor-amatori, ori Oana Lianu este un artist, sa zicem, consacrat. Mai lipsea sa cante in concurs Angela Similea, sa danseze Cornel Patrichi si sa spuna glume Arsinel.
Postat 11 Mai 2012, 08:08 de Luca
vai
Este o infatuata ,daca nu era tata ,vai vai...Trebuia sa stea la catedra ei si sa-s vada de studenti.Daca era asa grozava ,trebuia sa dea un concert pe scena Filarmonicii,cu profesionisti....Acolo s-o vedem.In baruri e usor sa canti.Incet va fi muzicant ,nu muzician...
Postat 10 Mai 2012, 19:23 de yvone
Bravo ei !
Bravo ei ! E talentata, are voce si tehnica de interpretare, are prezenta scenica.... Are contracandidati talentati, dar sper sa ne reprezinte cu cinste ! Hai Oana ! Bafta !
Postat 10 Mai 2012, 15:35 de Laura
Ce cauta acolo
Nu avea ce sa caute in acel concurs. Daca tot e \"printesa naiului\", ce cauta la acest concurs? Aici ar trebui sa participe doar talente la inceput de drum, nu \"printi si printese\".
Postat 10 Mai 2012, 15:21 de NU
plagiat
si ea a fost in semifinala o "plagiatoare"(in sensul traditional al sorbonicii)! A incercat fara succes sa o imite pe AURA URZICEANU, preluand intocmai varianta acesteia pentru "Ciocarlia", inregistrare pe primul L.P. Aura! Nu i-a iesit(din punctul meu de vedere, desi juriul cica era lesinat si cu limba scoasa). eu unul nu pot vota un artist doar pentru ca este local!
Postat 10 Mai 2012, 14:01 de dante
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON