URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2017, 17:50

Flash mob cu dansuri, bătăi pe picioare şi... pălincă, în Piaţa Unirii (FOTO/VIDEO)

Festivalul itinerant al Ansamblurilor Profesioniste Maghiare de Dans Popular a debutat, joi, la Oradea, printr-un flash mob în Piaţa Unirii. După ora 15, în piaţă s-au întâlnit reprezentanţii mai multor ansambluri care au dat scurte, dar antrenante demonstraţii de dansuri tradiţionale ungureşti.

La eveniment au asistat câteva zeci de curioşi, care şi-au scos telefoanele pentru a filma micul spectacol oferit de tinerii dansatori. Între spectatori s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, care, impresionat de show-ul ansamblurilor folclorice, a filmat şi el câteva dintre momentele acestuia.

Cu ocazia flash mob-ului, spectatorii au putut vedea, de asemenea, costume tradiţionale maghiare din diferite zone ale Transilvaniei. Voioşi, tot sub semnul tradiţiilor, o parte dintre membrii ansamblului au adus cu ei şi sticle cu pălincă.

Festivalul itinerant al Ansamblurilor Profesioniste Maghiare de Dans Popular, ajuns la ediţia a 13-a, este găzduit în acest an de Teatrul Szigligeti şi se va desfăşura între 12 şi 15 octombrie.

În cele patru zile de festival, publicul va putea urmări şase spectacole prezentate de Trupa de Dans Udvarhely Néptáncműhely, Ansamblul Trei Scaune, Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita, Ansamblul Artistic Mureşul, respectiv Ansamblul Nagyvárad.

"Vor avea loc atât spectacole pentru copii, cât şi producţii pentru adulţi, iar în ultima zi, teatrul va găzdui o gală de dans. Pe lângă spectacole, vor avea loc şi workshopuri, un concert de muzică de teatru, o masă rotundă, dar şi o expoziţie de artă plastică", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Pentru festival, organizatorii oferă şi un abonament valabil pentru trei spectacole, la preţul de 15 lei pentru adulţi, respectiv 10 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Biletele se găsesc la agenţia de bilete a Teatrului Szigligeti (deschisă de luni până vineri între orele 14 - 19, sau la sfârşit de săptămână cu o oră înaintea începerii spectacolelor), respectiv online, pe pagina www.biletmaster.ro.

Co-organizatorii fesitvalului sunt Asociaţia de Ansambluri Populare Maghiare din România, Asociaţia Szigligeti Tanoda, respectiv Fundaţia Szigligeti. Organizatorii au subliniat şi faptul că festivalul este finanţat de Consiliul Judeţean Bihor.


PROGRAM

Joi, 12 octombrie, ora 18.00, Sala Mare a teatrului: Barbarii, r.: Györfi Csaba, Ansamblul Nagyvárad

Vineri, 13 octombrie, ora 11.00, Sala Mare a teatrului: Palkó cel Frumos, r.: Varga János, Ansamblul Artistic Mureşul

Vineri, 13 octombrie, ora 18:00, Sala Mare a teatrului, Mundruc, r.: Könczei Árpád, Ansamblul Trei Scaune

Sâmbătă, 14 octombrie, ora 11:00, Sala Mare a teatrului, Degeţel, r.: Ivácson László, Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita

Sâmbătă, 14 octombrie, ora 18:00, Sala Mare a teatrului, Moştenirea, r.: Könczei Árpád, Trupa de Dans Udvarhely Táncműhely

Duminică, 15 octombrie, 19:00, Sala Mare a teatrului, Gala EHTET – cu participarea celor cinci ansambluri profesioniste populare maghiare

Alte programe:

12 octombrie, 16:30, Sala Albă a Studioului Szigligeti

Dans în imagini – vernisajul expoziţiei lui Tőkés Imola

12 octombrie, 22:00, Cafeneaua Moszkva

Casa dansului popular, folk pub

13 octombrie, 22:00, Cafeneaua Moszkva

Concert Cári Tibor şi formaţia Soroglya

14 octombrie, 22:00, Sala Albă a Studioului Szigligeti

Casa dansului popular

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON