URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2014, 17:35

Acţiunea Ice Bucket Challenge din Oradea, salvată de poloiştii de la CSM (FOTO/VIDEO)

Firma Icelandia din Oradea a organizat, sâmbătă, de la ora 13, în parcarea hotelului Ramada, o acţiune Ice Bucket Challenge "de masă", invitând cât mai mulţi orădeni să-şi toarne apă cu gheaţă în cap, cu scopul de a simţi, pentru câteva momente, ceea ce simt bolnavii de scleroză şi, bineînţeles, să doneze.

Spre deosebire de curentul internaţional, orădenii au fost chemaţi să doneze pentru bolnavii de scleroză multiplă din România şi nu pentru cercetare în domeniul ALS (scleroză laterală amiotrofica). "Societatea de Scleroză Multiplă din România are pe lista de aşteptare circa 500 de bolnavi care aşteaptă medicamente compensate de la stat, care se pare că întârzie să apară", a spus Florin Pleşca, proprietarul fabricii de gheaţă.

Acesta a explicat şi semnificaţia gestului de a-ţi turna apă cu gheaţă în cap. "Nu este vorba despre teribilism, ci mai degrabă o dovadă de compasiune şi empatie faţă de bolnavi. Fracţiunea de secundă în care îţi torni apa cu gheaţă în cap îţi poate da doar o idee despre ceea ce trăiesc aceşti oameni în fiecare clipă a vieţii lor", a mai spus acesta.

În ciuda apelului lansat pe reţelele de socializare şi prin media, la ora 13, ora începerii evenimentului, în parcarea Hotetului Ramada, unde organizatorii aşteptau cu un camion plin cu gheaţă, veniseră doar 4-5 doritori, pe lângă echipa Icelandia.

Florin Pleşca a declarat că, pe Facebook, evenimentul a fost anunţat între orele 13 şi 15, aşadar ar mai putea sosi doritori. Puţin după ora 13, la Ramada au ajuns şi şapte dintre poloiştii echipei CSM Digi Oradea, campioana României, împreună cu antrenorul lor Dorin Costrăş.

Cum şi aşa participanţii erau puţini faţă de aşteptările iniţiale, organizatorul a vrut să amâne provocarea Ice Bucket Challenge până în jurul orei 14, sperând că se vor mai aduna interesaţi. Antrenorul poloiştilor i-a transmis însă că sportivii sunt între două antrenamente şi nu pot să aştepte prea mult.

Drept urmare, în jurul orei 13.30, după ce au donat într-o urnă special amenajată, poloiştii, alături de câţiva orădeni şi o parte din echipa Icelandia, în total 20 de persoane, şi-au turnat apă cu gheaţă, deodată, în cap. "Poate că nu contează dacă suntem 10, 100, 200, ci faptul că am atras atenţia asupra suferinţei acestor oameni", a concluzionat Florin Pleşca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
banii sau gheata
Voi incerca sa formulez cu bun simt si fara rautate. Intrebarea este generala si nu se refera la organizatori. Acesta histerie a facut ca azi sa-si toarne apa in cap peste 20 mil de persoane. Bugetul fundatiei nu acrescut decat cu 1% confor declaratiei fundatiei. Atunci esenta este turnarea ghetii sau semnarea unui cec cu orice valoare? Cred ca fenomenul a devenit mai degraba un instrument de marketing comercial pentru firme si de creere de notorietate pentru " nimeni". Evident Oradea nu are spirit civic sau evenimentul a fost prost organizat salvat de cei care orcum sunt in apa rece (din profesie). Deci hai sa decidem , vrem sa le dam bani sau sa ne distram la 30 grade turnand apa pe cap....demult o faceam gratis ..just for fun
Postat 02 Septembrie 2014, 19:03 de Andrei
Nebunu
Asta va trebe Ice Bucket Challenge. Niste prosti de sinteti. Jalnic. Cu lopata la cap sau Challenge cu Tirnacopu la capul vostru.
Postat 30 August 2014, 21:48 de Nebunu
:))
vreau sa vad cine se baga in decembrie !
Postat 30 August 2014, 19:06 de a
bravo
ma bucur sa aud ca oradenii nu sunt idioti. ca nu-si toarna apa-n cap ca oile doar pt ca asa a facut si magarul.
Postat 30 August 2014, 18:58 de max
bravo
ma bucur ca oradenii au dovedit ca nu sunt o turma de oi! adica daca sare unul gardul nu sar toti dupa el, ca oile, fara sa gandeasca si fara sa intrebe "de ce?".
Postat 30 August 2014, 18:46 de max
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON