URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2017, 23:50

A început Sărbătoarea Recoltei. Taraful lui Caliu din Clejani a făcut un super show la Oradea, pentru prea puţini spectatori (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea Cetăţii Oradea s-a umplut de vineri cu bunătăţi din Bihor, la ediţia a doua a Sărbătorii Recoltei. În curtea fortăreţei au fost amenajate mai multe standuri ale unor producători din Tulca, Toboliu, Urvind, Hidişelu de Sus şi alte localităţi bihorene.

Producătorii îi îmbie pe orădeni cu mere, dovlecei, ciuperci, must, vin, pălincă, miere de albine, zacuscă, gemuri, murături, inclusiv cu pepeni şi brânzeturi de casă. Spre exemplu, preţul borcanelor de zacuscă pornește de la 10 lei şi ajunge chiar şi la 25-30 lei dacă zacusca este cu ciuperci.

La Sărbătoarea Recoltei se găsesc şi siropuri naturale din tot soiul de fructe, precum şi cartofi mov aduşi din Statele Unite şi cultivaţi la Tulca. De asemenea, se mai pot cumpăra dulceţuri de nuci verzi şi de ardei iuţi.

Organizatorii au pregătit şi concerte. Vineri seară, pe scenă au urcat lăutarii din Clejani adunaţi în formaţia Taraf de Caliu, care şi-a luat numele de la şeful ei, violonistul Gheorghe "Caliu" Anghel.

Acesta este considerat o adevărată legendă a muzicii ţigăneşti. Alături de lăutarii săi, el a concertat prin toată lumea, bifând şi o apariţie în filmul "The man who cried" (Omul care a plâns), alături de Johnny Depp.

Sub numele "Taraf de Haidouks", formaţia din care a făcut parte a primit, în 2002, premiul pentru Cel mai bun grup din Europa şi Orientul Mijlociu din partea BBC World Music, trofeul fiind înmânat chiar de celebrul actor de la Hollywood.

Deşi Caliu şi lăutarii lui au pregătit şi au ţinut un spectacol adevărat cu muzică ţigănească şi muzică tradiţională românească, deşi au avut prea puţini spectatori. În zona scenei, probabil şi din cauza vremii mai reci, s-au adunat doar circa 100 de spectatori.

Aceştia, însă, au fost însufleţiţi de show-ul Tarafului de Caliu, care le-a cântat piesa Mariei Tănase, "Până când nu te iubeam", alături de solista Cosmina Soare, "Ciocârlia", cu un solo de vioară dat de Caliu, şi "Saraiman".

De asemenea, o altă solistă a tarafului, Viorica Rudăreasa, a cântat şi o melodie ţigănească mai fără perdea, numită "Am o fustă paraşută". Chiar dacă le era cam frig, orădenii i-au chemat şi la "bis" pe lăutarii din Clejani, care şi-au ţinut spectacolul de parcă în faţa lor ar fi fost mii de oameni.

Sărbătoarea Recoltei continuă sâmbătă şi duminică în Cetate, programând inclusiv un concert al lui Mihai Mărgineanu. Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "Crişana", Primăria Oradea prin Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (APTOR) şi Consiliul Judeţean Bihor.


Sâmbătă, 30 septembrie

10:00 – 19:00 Târg de toamnă

12:00 – 20:00 Târg de meşteri populari

14:00 – 20:00 Jocuri tematice pentru copii

12:00 – 14:00 Workshop tehnic pentru producători

17:00 – 20:00 Program folcloric cu ansambluri din diferite zone ale Bihorului

20:00 – 21:00 Concert Mihai Mărgineanu

Duminică, 1 octombrie

10:00 – 19:00 Târg de toamnă

12:00 - 20:00 Târg de meşteri populari

14:00 – 20:00 Jocuri tematice pentru copii

13:00 – 15:00 Workshop: AgroTransilvania Cluser

16:00 – 17.00 Ansamblul Folcloric Auşana

17:00- 19:00 Program folcloric cu ansambluri folclorice din diferite zone ale Bihorului

19:00 – 21:00 Concert folcloric extraordinar "Asta-i toamna pe la noi". Ansamblul Profesionist Crişana îi va acompania pe celebrii interpreţi: Maria Sidea, Dănuţa Jurjuţ, Leontin Ciucur, Cornel Borza, Gheorghiţa Nicolae. Invitaţii speciali ai serii vor fi Florica Ruja şi Dinu Iancu Sălăjanu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON