URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2017, 19:18

"Jos corupţia!". Orădenii au ieşit din nou în stradă, pentru a mărşălui împotriva Guvernului (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii s-au strâns, din nou, duminică seară în Piaţa Unirii, pentru a manifesta împotriva Guvernului PSD-ALDE. De data aceasta, mesajul principal al protestatarilor a fost împotriva modificărilor pe care Executivul vrea să le facă la legile justiţiei şi împotriva măsurilor de "revoluţie fiscală" luate săptămâna aceasta. La ora 19.30, manifestanţii au pornit într-un marş pe străzile oraşului.

"Nu se mai poate aşa"

La ora 19.15, în Piaţa Unirii erau aproximativ 150 de orădeni. Oamenii au stat împrăştiaţi în jurul statuii lui Mihai Viteazul, însă "grupul de iniţiativă", acelaşi ca în iarnă, a strigat lozincile deja ultra-cunoscute, între care "PSD, ciumă roşie", "Fie vreme bună, fie vreme rea, Noi strigăm cu toţii: Jos corupţia!".

Între protestatari s-a aflat şi o pensionară de 77 de ani, care a scandat "Hoţii", împreună cu ceilalţi manifestanţi, la adresa PSD-iştilor. "N-am votat cu ei, că eram în spital. Dar nici dacă puteam vota, nu îi votam. Sunt nişte mincinoşi", a precizat BIHOREANULUI Ileana Chereji (foto), care a venit cu fiica şi cu nora la protest. Supărată că după mai bine de 30 de ani de muncă are o pensie mică, femeia a spus că s-a simţit nevoită să iasă în stradă, chiar dacă este bolnavă şi a suferit patru intervenţii chirurgicale la inimă. "O fost musai să venim, să strigăm. Nu se mai poate aşa", a spus bătrâna.

Fiica ei, care de altfel a încurajat-o să vină în Piaţa Unirii, a precizat la rândul său că protestează, în principal, împotriva modificărilor legilor justiţiei: "De 27 de ani, tot ei fac legile. Să le respecte, nu să le schimbe, pentru că riscă să intre la închisoare". 

Doi lei, pentru norocoşi

Ca la fiecare manifestare anti-Guvern, orădenii au avut cu ei pancarte cu mesaje dedicate, precum "Noi contribuim şi voi furaţi", "Dragnea, go home!", "PSD, ciuma roşie" ori "Justiţie, nu corupţie". De asemenea, mulţi au fluturat steagul tricolor.

În plus, ONG-ul organizator, Oradea civică (o asociaţie născută tocmai în urma prostelor din luna februarie a acestui an) a afişat un banner cu mesajul "#rezist Oradea", dar şi steagul României, încadrat de cel al Statelor Unite ale Americii şi al Marii Britanii. "Pentru a reafirma apartenenţa României la structurile europene, pentru a aminti că românii sunt împreună cu marile democraţii occidentale", a explicat Alin Dobai, unul dintre organizatori. 

Un alt reprezentant al manifestanţilor, Sebastian Duma, le-a vorbit celor prezenţi despre revoluţia fiscală promovată de Guvern, arătând că "cei mai norocoşi dintre noi vom avea doi lei in plus la salariu". De asemenea, Duma a mai vorbit despre cum Guvernul PSD-ALDE încearcă "să aducă justiţia sub coloana politicului" şi "să desfiinţeze infracţiuni precum abuzul în serviciu". 

Marş cuminte, dar cu huiduieli

La ora 19.30, protestatarii, al căror număr a ajuns la aproximativ 200, au pornit într-un marş pe străzile Oradiei. La fel ca întreaga manifestare şi la fel cum procedează de fiecare dată când ies la protest, orădenii au fost paşnici: au respectat indicaţiile jandarmilor care i-au însoţit şi nu au comis nicio faptă care să le atragă reproşuri. 

Marşul s-a desfăşurat pe traseul Piaţa Unirii - strada Traian Moşoiu - Centrul Civic - Parcul 1 Decembrie - strada Independenţei - Piaţa Unirii. În Centrul Civic, pentru a nu bloca traficul, protestatarii au trecut prin parcarea din faţa Catedralei Ortodoxe. Unii şoferi au claxonat, în semn de susţinere, iar mulţi dintre trecătorii cu care s-au întâlnit i-au filmat şi i-au fotografiat.

Pe tot drumul, oamenii au scandat lozinici precum ”Sunteți un partid de hoți, de corupți și mafioți” și ”Hoții”, şi i-au chemat şi pe ceilalţi orădeni să li se alăture: „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”. 

În jurul orei 20, protestatarii au ajuns în fața sediului PSD Bihor din Piața 1 Decembrie. Aşa cum s-au obişnuit, s-au oprit pentru câteva minute acolo, au huiduit, au fluierat și au strigat „Hoții!”, "PSD, ciuma roşie" sau "Ole, ole, dăm ciocan la PSD". După cum au explicat, aceast din urmă strigăt este o aluzie la asemănările pe care manifestanţii le văd între PSD şi fostul PCR, care avea în stemă un ciocan şi o seceră.

La ora 20.10, protestatarii au ajuns din nou în Piața Unirii și, pentru câteva minute, au scandat în continuare: „Sunteți un partid de hoți de corupți și mafioți”, „Hoții, hoții”, "Cine nu sare, nu vrea schimbare". Protestul s-a încheiat la ora 20.20, fără incidente.

Protestatarii au promis că vor ieşi în stradă şi duminica viitoare, când plănuiesc să mărşăluiască şi prin faţa Prefecturii Bihor. 

O manifestaţie similară a avut loc şi duminica trecută, când aproape o mie de orădeni s-au adunat în centrul oraşului, iar apoi au pornit în marş, scandând împotriva Guvernului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Au mai ramas cca. 150 de oradeni care au probleme psihice grave, dar care inca nu sunt inregistrati ca atare !?!
Rezulta ca, totusi ... Oradea incepe sa inteleaga !??
Postat 13 Noiembrie 2017, 10:17 de WinDos
ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI
@Ducustrigacucu: Medicamentele se iau pe cale orală! Deci asta suge rezi?
Postat 13 Noiembrie 2017, 06:45 de TDS
@TSD
Se pare ca medicamentele nu te ajuta, incearca ceva cu o femee, mai stii ??? Niciodata nu-i tarziu.
Postat 13 Noiembrie 2017, 06:33 de Ducustrigacucu
Ma intreb
@Adina.. mai multe identitati? Aici e Oradea nu Broadway. @TDS cazul t lu tanti Ileana nu e singular. Tatal meu are 40 de munca in grupa 1 (cum se incadrau candva) si are puțin peste 1100 pensia. Da asta nu e e imputat neaparat guvernului actual. Doar ca tanti simtea nevoie de aer si aerisirea cariilor. Iar cu Soros ce ai? Oricum penala il doare in coor de stirile de la noi. Eu zic si ca sunt false totusi. Ala e mason dar nu in loje de astea nationale ca si politicienii nostri de valoare. Unele surse ar spune ca ar finanta Illuminati (nu afirm ca nu am de unde ști, doar din citite iar mie inca nu mi-a dat, nici lojei din care fac parte).
Postat 13 Noiembrie 2017, 06:19 de poiu
GOGONELE DEGEABA
Dragă Ileana Chereji! Înțeleg că sunteți supărata ca pensia e mică! Dar nu contează numai numărul de ani în care ați prestat! Poate ați avut un salariu mic, poate ați fost necalificata! Trebuie să țineți cont și de asta ! Iar faptul că proteatati împotriva modificării legilor justiției NU VĂ VA AJUTA CU NIMIC!
Postat 12 Noiembrie 2017, 22:57 de TDS
CA O APĂ CRIS TALINĂ
Așa! Sebi! Doar e prieten pe FB cu unul de la voi! Sebi hotelarul explică revoluția fiscală! Să mă ...is pe mine și alta nu!
Postat 12 Noiembrie 2017, 21:45 de TDS
SA LE ZICEM PĂ NUME
Adrianooo! Nu-l cheamă Șerban! Sebastian, fată ! În principiu el hotelareste prin Cipru da' acu de-o vreme e PROSTETATAR...pro testa tar! Mă întreb din ce-o trăi?! Dar sigur are rezerve din hotelarie! Sau o avea soro s i alte venituri?
Postat 12 Noiembrie 2017, 21:32 de TDS
!!!!
@ADINA: Mulțumesc de sfat! Nu pot să fac așa ceva!
Postat 12 Noiembrie 2017, 21:16 de TDS
TDS,
Schimba-ti si tu nickul si o sa vezi ca nu vei mai fi asa de presant si presat! chiar te sfatuiesc sa apari cu mai multe identitati, astfel problema de imagine va fi rezolvata
Postat 12 Noiembrie 2017, 20:14 de ADINA
Bieţii de ei
Săracii ar avea mai mare succes dacă ar veni în mijlocul lor şi cel cu geaca roşie de la centru impreună cu Ludi Orban care îndeamnă pe faţă poporul la dezordine că ei numai au rădare să vină la guvernare în mod legal.
Postat 12 Noiembrie 2017, 19:53 de Iancu_Remus
NETHERLAND
Cu " JOS CORUPȚIA " evident că sunt de acord! Poate și din PMO, zic....Nu prea înțeleg ce e cu drapelul USA? Adică să avem corupție a l'americaine? Că și pe-acolo e! Eu aș sugera drapelul Olandei! Mult mai potrivit în context!
Postat 12 Noiembrie 2017, 19:42 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON