URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2018, 14:53

e-Gunoiera: RER adună gunoaiele din Oradea cu o autospecială electrică (FOTO/VIDEO)

Timp de o lună, gunoaiele orădenilor vor fi strânse inclusiv cu o autospecială 100% electrică. Operatorul licenţiat de salubritate al municipiului, RER Vest, a primit de la o firmă din Debreţin o gunoieră cu motor electric, pe care o va testa timp de o lună.

Autospeciala a fost prezentată, miercuri, jurnaliştilor orădeni, de viceprimarul Florin Birta, de directorul general economic-marketing RER Vest, Pálhegyi Zoltán, şi de reprezentanţii firmei ElectroMega, producătorul prototipului adus la Oradea.

Poluarea: aproape zero

"De ce ne interesează pe noi o astfel de maşină? Poluarea fonică şi a aerului este aproape zero. Zgomotul la o astfel de maşină este la 30% faţă de o maşină clasică, iar fum nu scoate deloc. În plus, se zice că, şi asta vrem să testăm, costurile de operare sunt undeva la 10 euro pe zi, faţă de o maşină clasică, la care sunt 180-120 de euro pe zi. De asemenea, la acest utilaj lipsesc nişte piese care se defectează foarte des la celelalte maşini: ambreiajul, cutia de viteze, sistemul de evacuare", a declarat Pálhegyi.

Autogunoiera electrică arată exact ca una obişnuită, poate aduna acelaşi volum de gunoaie - 18 metri cubi - şi are o autonomie a bateriei de 8 ore sau 80-120 de kilometri, adică exact lungimea unui traseu de colectare a deşeurilor. Încărcarea se face peste noapte, în 8 ore, iar bateria are o garanţie între 6 şi 10 ani, în funcţie de modul de folosire.

Scump, dar bun?

Preţul unei astfel de maşini însă nu este deloc mic: 200.000 de euro, adică dublu faţă de o autogunoieră diesel. De asemenea, o baterie nouă costă mult, 40.000 de euro. Reprezentanţii ElectroMega speră însă că acest cost va scădea în următorii ani, ţinând cont că în Europa se construiesc şapte uzine mari de producere a bateriilor pentru vehicule electrice, din care patru în Ungaria.

RER Vest va folosi autospeciala electrică pe străzi din centrul Oradiei şi zone rezidenţiale, tocmai pentru că este mai silenţioasă. "Dacă, după o lună de zile, RER Vest va constata că, atât din punct de vedere tehnic, cât şi financiar, lucrurile stau mai bine, şi raportul dintre ceea ce consumă vechile maşini şi cea nouă este mai bun, probabil în viitor va începe un program de dotare cu astfel de maşini", a declarat viceprimarul Birta.

ElectroMega, firmă înregistrată în Debreţin, are trei astfel de autospeciale electrice, celelalte două fiind în teste în Budapesta. În acest an, compania va începe producţia în serie a gunoierelor electrice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sa vedem rezultatul testelor. Sunt sanse sa chiar fie rentabil!
Bravo ungurilor: se vede ca guvernul FIDESZ e mai vizionar decat PSD la romani si a atras investitori straini. Un pariu pe uzine mari pentru producerea bateriilor electrice este dezvoltare in viitor! Costul de 10 euro pe zi e o mica reclama mincinoasa, dar este chiar probabil sa fie rentabil: masinile de gunoi de multe ori merg 10 metri si opresc sa ia cosurile, iar stationarea, accelerarea in treapta joasa de viteza ridica mult consumul si uzura la diesel. In plus, pentru oradeni, ridicarea gunoiului va fi o operatiune mai silentioasa.
Postat 13 Aprilie 2018, 05:36 de unu
Teste
Deabia asteapta Ghiury tziganu' sa o testeze! in 2 luni va arata ca o masina de gunoi din Banglades. Degeaba cumperi scule daca nu ai muncitori calificati....inca se mai da cu maturoiu pe strada !!!
Postat 12 Aprilie 2018, 14:15 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON