URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2012, 09:55

Marea "aerisire": Piaţa Unirii se va transforma în zonă pietonală cu fântâni, terase şi peste 130 de copaci (FOTO/VIDEO)

Marea "aerisire": Piaţa Unirii se va transforma în zonă pietonală cu fântâni, terase şi peste 130 de copaci (FOTO/VIDEO) SCHIMBAREA LA FAŢĂ. Piaţa Unirii se va schimba radical, urmând să aibă aproape 16.000 de metri pătraţi de spaţii pietonale dalate
Marea "aerisire": Piaţa Unirii se va transforma în zonă pietonală cu fântâni, terase şi peste 130 de copaci (FOTO/VIDEO) STATUIE CU ARTEZIENE. Proiectul de modernizare prevede restaurarea statuii lui Mihai Viteazul după proiectul din 1926, care include şi două fântâni arteziene
Marea "aerisire": Piaţa Unirii se va transforma în zonă pietonală cu fântâni, terase şi peste 130 de copaci (FOTO/VIDEO) "NATURĂ" NOUĂ. Centrul oraşului va fi năpădit de vegetaţie bogată: flori perene, arbuşti şi 137 de copaci

Aglomerată, "peticită" şi ocupată cu parcări, dar şi cu oameni ai străzii care îşi fac veacul în boscheţi, Piaţa Unirii este departe de a fi o atracţie pentru turiştii care vizitează Oradea.

Situaţia se va schimba din acest an, când vor începe lucrările la proiectul de reabilitare completă a Pieţei, realizat din fonduri europene.

La pas

În baza proiectului tehnic realizat de Proiect Bihor, societatea Studio Samoilă a realizat o simulare 3D care prezintă modul cum va arăta Piaţa Unirii după încheierea lucrărilor de modernizare, la sfârşitul anului 2013. Această zonă a centrului va fi complet reabilitată printr-un proiect european câştigat de municipalitate, în valoare de 21 milioane lei, din care 16,99 milioane sunt bani nerambursabili.

După ani de zile în care Piaţa Unirii i-a enervat pe şoferi şi i-a nemulţumit pe turişti, aceasta va căpăta o nouă faţă. Una dintre principalele schimbări preconizate este reabilitarea integrală a îmbrăcăminţii rutiere şi extinderea spaţiului pietonal cu aproape 10.000 metri pătraţi, ajungându-se la un total de 15.800 de mp (din întinderea de 26.600 mp a Pieţei). "Toate studiile arată că, dacă vrem să fim un oraş turistic, avem nevoie de multe spaţii pietonale", spune Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură şi Regenerare Urbană din Primărie.

Ca-n 1926

Extinderea Pieţei Unirii se va face prin eliminarea parcărilor din zonă şi devierea circulaţiei pe după biserica Sfântul Ladislau, prin faţa Primăriei şi Episcopiei Greco-Catolice, iar de acolo spre strada Avram Iancu, asta deoarece accesul spre Vasile Alecsandri (care va deveni pietonală) va fi şi el blocat. Pe spaţiile destinate pietonilor pavajul va fi realizat cu pietre de andezit (50x50 centimetri), pe carosabil din piatră cubică (10x10 cm), elementele decorative fiind făcute din aşa-numiţi cubeţi (5x5 centimetri).

Pe lângă "aerisirea" zonei, se va obţine şi înfrumuseţarea acesteia. Statuia lui Mihai Viteazul va fi refăcută prin restaurarea tuturor componentelor artistice şi prin remodelarea spaţiilor verzi înconjurătoare după proiectul realizat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926, ce includea şi realizarea a două fântâni arteziene care să încadreze statuia. Alte trei fântâni vor fi amplasate în faţa palatelor Vulturul Negru şi Moskovits.

Mai mulţi arbori

În proiect este prevăzută şi schimbarea totală a mobilierului urban, amplasarea a 69 de stâlpi de iluminat, a 39 de bănci şi 22 de coşuri de gunoi, toate în concordanţă cu aspectul arhitectural al zonei. De asemenea, proiectul include amenajarea unei piste (300 metri liniari) şi a două rastele pentru biciclete.

În ce priveşte vegetaţia, reprezentanţii municipalităţii spun că, deşi studiul de fezabilitate indică necesitatea tăierii unui număr de aproximativ 20 arbori bolnavi sau inestetici, în locul lor vor fi plantaţi alţi 83 din diferite specii (arţar, păducel, caprifoi etc.), ajungându-se în final la 137 copaci. "Toţi cei pe care îi vom planta vor avea de la început 2-3 metri. Şi, chiar dacă suprafaţa înierbată scade, gradul de oxigenare va creşte, fiindcă vor fi mai mulţi arbori, arbuşti şi flori", spune Sim. De asemenesa, noua amenajare va permite comercianţilor să-şi amplaseze terase de unde turiştii să poată admira clădirile monument.

Proiectul se află în stadiul de achiziţie a lucrărilor, anunţul de licitaţie urmând să fie publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, cu perspectiva ca munca propriu-zisă să înceapă din acest an. Căci în septembrie 2013 trebuie să fie gata, iar orădenii să aibă un centru cum nu au mai văzut, dar de care în mod sigur se vor bucura... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
34 Comentarii
in drum
Proiect facut de sorbonisti! De ce se continua politica taierii arborilor (cica bolnavi, etc....cat sunt sanatosi tun!), in loc sa ii pastreze si sa se realizeze un ansamblu peisagist si cu ei? E usor sa razi tot si sa faci o livada moderna! Se continua political ui Bolojan de a construi parcuri doborand arborii! Oradea este unul dintre cele mai poluate orase din tara, dupa Iasi si paradoxal cu cel mai mare spatiu verde! Atentie! spatiul verde este doar scos la oimprimanta si colorat cu verde! Oradenii sunt atat de prosti condusi de un prost de mare, fara educatie, fara cultura, care nu este un oradean, care nu ii place sa fie criticat si sa vorbeasca cu cetatenii! Nu vedeti ca se ascunde si se teme sa vorbeasca! Nu vedeti ca toate sunt facute la furt! Care bani europeni? Prostilor acestia se incaseaza la sfarsitul lucrarilor, dupa receptie, cand totul este facut conform proiectului! Si nimeni nu respecta nimic!
Postat 16 Septembrie 2012, 17:25 de nimeni
Caldura de cuptor
Cu prea mult beton sau piatra si prea putina iarba, piata va fi extrem de calda in lunile de vara. Iar verile sunt din ce in ce mai toride. Iar pomii nou-plantati vor fi, multi ani, cam mici pentru a produce umbra. Parca ii vad pe oameni circulind pe marginea pietei, la umbra cladirilor.
Postat 15 Septembrie 2012, 15:30 de Lucian
alma ata
triburile hunilor au migrat din zona actualului kazahstan! inainte de a-si muta capitala la astana, capitala kazahstanului se numea alma ata! in maghiara ar fi alma atya, ceva de genul: " marul tatalui"! ce dovada mai concludenta se doreste?
Postat 09 Septembrie 2012, 10:50 de TDS
@goagas
Da mai ratatule istoria Europei are mii de ani spre deosebire de istoria voastra. Cum putea un trib migrator ungur sau ce o fi fost, format din cateva mii de jegosi, venit in coada unor triburi HAZARE, sa ocupe Campia Panoniei, Transilvania,parti din Cehia,Slovacia,Serbia,Croatia,Slovenia,Bosnia,Ucraina ? Cum puteau cateva mii sa ocupe asa un teritoriu mare locuit fiind ? Unde sunt stramosii tai ca pe aici nu sunt, sant imprastiat in aceasta parte a Europei precum besinile cailor. Mars inapoi in Mongolia, jegosule ca europenii nu te vor. Nu ati construit nimic pt. ca erati migratori traiati in copaci sau bosscheti.
Postat 09 Septembrie 2012, 09:00 de Dan
@ io
Romanii sunt urmasii daco-romanilor si stapani aici din veci. Avem dovezi, avem Sarmizegetusa, vorbim o limba latina suntem EUROPENI. Voi ce sunteti de fapt: unguri,maghiari,huni,turci,tatari,chinezi,mongoli,indieni ??????? Stiti ce sunteti ?????????? De unde si de ce ati venit aici in 896 ???????? Veti si vreodata ????? Nu niciodada. De ce ????? Ati fost si ramas mici .NU contati, sunteti neesentiali !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 09 Septembrie 2012, 08:20 de Roman ardelean neaos
cica
@istoria europeana Mii de ani ? Cimitirul Olosig a fost distrus de ce? Unde e mormintul strabunicului tau? In Moldova! Baiatule voi construiti trecutul si acuma dupa moartea clanului ceausescu sa va fie de rusine. Istoria voastra e cartierul Rogerius, Nufarul si Iosia. Incepind din anii '60. Marsh inapoi de unde ati venit.
Postat 08 Septembrie 2012, 22:10 de Goagas
hahaha
@@pe tine/istoria europeana VISE FRUMOASE TIGANIILOR, ISTORIE CREATA, TARA FURATA, MARS INAPOI IN ALBANIA DE UNDE ATI VENIT TIGANI JEGOSI CE SINTETI CU MINCIUNIILE VOASTRE DE CACAT. VISE FRUMOASE - ASA E IN TIGANIA VOASTRA!
Postat 08 Septembrie 2012, 22:02 de io
Citeste ca mori prost
Citeste ceva istorie ca mori prost, n-am timp sa-ti dau lectii. Noi romanii si stramosii nostri suntem aici de mii de ani, istoria Europei este veche de mii de ani.A voastra nu. Voi ungurii nu ati fost si nu sunteti majoritari in nici un judet. Doar secuii (turci) in Ha si Co. Ungurii: 4,82% in AB; 9 % in AR; 5,3% in BN; 7,7% in BV; 15,6% in CJ; 7,5% in MM; 2,9% in SB; 5,4% in TM; 23,2% in SJ; 37,8 % in MS; 25% in BH. Ungaria a avut regi unguri doar 400 de ani, intre 895 si 1301.Ultimul rege ungur al Ungariei a fost Andrei Venetianul (???) 1290-1301, dupa numai regi straini. Dupa cum spuneam citeste ca ramai prost.
Postat 08 Septembrie 2012, 18:30 de @@pe tine
@@pe tine, 09:06
Teritoriul Ardealului va fi intotdeauna al maghiarilor, istoria nu se poate stersa. Doua lucruri importante am adus cu noi acuma de 1200 de ani: ambitia si puterea de a cuceri Pannonia! De atunci am evoluat si am construit orase, biserici, monumente, drumuri si un imperiu puternic. Voi romanii ati venit din Moldova si de pe langa Dunare, acolo jos dupa Muntii Carpati. Acum de 100 de ani ati fost mutati din Moldova sa serviti boierilor maghiare. Stai, intreb asa: Ce crezi de ce sunt asa multi maghiari in fiecare judet in Ardeal? E spurt si inteles.
Postat 08 Septembrie 2012, 15:46 de invata istorie
@pe tine 00,36
Ce-ar fi sa te duci tu inapoi in curul Asiei calare pe sula daca nu mai ai cai migratori, acolo de unde ai venit catrib migrator,nimeni de nicaieri,barbar,necivilizat,hot,nespalat...si sa iei cu tine exact ce ai adus: NIMIC, poate doar niste besini de cal.
Postat 08 Septembrie 2012, 09:06 de Istoria europeana
pe tine
Te mutam pe tine si pe familia ta inapoi la Moldova. Puteti sa luati si mihai futalaiu si calul lui cu voi nu au nici o legatura cu Oradea Mare.
Postat 08 Septembrie 2012, 00:36 de @0m
Din fericire
Oameni buni! Bucurati-va ca nu a revendicat cineva cladirea primariei, vreun descendent ratacit prin lume. Apropo, parca terenul de sub cladirea primariei este (a fost) a romano-catolicilor, asa ca mai moale cu demolarea. In rest proiectul destul de gri, din nefericire din nou trebuie sa fac comparatia cu Debretinul (unde era Debretinul fata de Oradea la inceputul sec.XX - ah, ce vremuri) unde s-a reusit refacerea centrului istoric intr-un mod exemplar colorat, viu. La noi sper sa nu fie luat in primire doar de smecherasii de pe strada V. Alecsandri. Na pa.
Postat 07 Septembrie 2012, 21:46 de Petre
@istoric
Tramvaiul va circula pe unde circula si in prezent.
Postat 07 Septembrie 2012, 20:54 de 401
explicatie pt. nestiutori
Cladirile dintr-un centru istoric nici macar nu pot fi mutate! Chiar acesta e farmecul si de aceea se numeste centru istoric. Si nici culorile cladirilor nu pot fi schimbate. Cand restaurezi o cladire veche trebuie sa respecti culoarea originala. Vezi si Palatul Vulturul Negru. Au fost cooptati specialisti pentru restaurarea lui. Pentru redarea aspectului initial se cauta in sursele istorice, mai ales in arhive, dar si in bibliografia edita. Turistii vin pentru cladirile vechi nu pentru tot felul de porcarii moderne. De aceea se respecta si proiectul lui Duiliu Marcu. Apropo si tramvaiul pe unde va circula?
Postat 07 Septembrie 2012, 20:41 de istoric
sens
Fără sens giratoriu?... nu mai dau idei, că se modifică proiectul...
Postat 07 Septembrie 2012, 20:39 de Mihai
Circulatia
Sunt doar 2 modificari in ceea ce priveste circulatia autovehiculelor. 1. Se inchide str. V. Alecsandri. 2. Se inchide portiunea de carosabil pe unde trec liniile de tramvai de pe Independentei pana langa Primarie. Deci va fi cam la fel in ceea ce priveste circulatia in Piata Unirii.
Postat 07 Septembrie 2012, 16:30 de 401
?
Inca ceva.Este lipsit de fantezie,un proiect urat facut de cineva care are un suflet ca proiectul.GOL
Postat 07 Septembrie 2012, 15:56 de A Girl
?
Probabil nu am destule facultati nu inteleg cum va fi circulatia in zona.Avem un pod care mai fluidifica circulatia,leaga centrul cu cimitirul de exemplu,pentru ce si cum o vom folosi?Nu culoarea florilor conteaza ca in italia unde multi romani fac plaja nu e baj ca e rosu alb si verde sau invers cum vreti.Pe unde vor sa bage mai multe masini???este si asa o proasta infrastructura din fluent in ambuteiaje.Inteleg ca totul pentru turisti,dar cine aici sta ?
Postat 07 Septembrie 2012, 15:54 de A Girl
pentru Dorin
Cred ca 0m are dreptate. Chiar nu arata bine biserica aia, acolo unde e, iar faptul ca e veche si lumea se schimba, nu cred ca are relevanta. 0m nu zicea sa fie demolata, ci doar incadrata mai bine in noul context. Raman la parerea pe care am scris-o mai jos.
Postat 07 Septembrie 2012, 15:36 de dural100
Biserica
Singurul lucru ce as schimba eu la acea biserica ar fi culoarea cladirii. Verdele acela numai nu se potriveste acelei zone...
Postat 07 Septembrie 2012, 15:03 de ro
In mare imi place
Imi mare imi place. Ma bucur ca se tine cont de contextul istoric si de importanta turistica!
Postat 07 Septembrie 2012, 14:43 de oradean
Biserica
Biserica sf. Ladislau a fost construita inainte de primarie pe acel amplasament, iar in locul primariei construita in 1902-03 se afla o cladire care apartinea Episcopiei Romano-Catolice si deservea parohia Sfantul Ladislau.
Postat 07 Septembrie 2012, 14:33 de 401
idiot
Cum sa fie mutata biserica? Tu iti dai seama ce prostii vorbesti? Este una din cele mai vechi biserici din oras. Este din secolul al XVIII-lea. Cladirile din jurul ei sunt mult mai noi. Sau te crezi Ceausescu 2 sa faci modificari in centrul istoric al orasului?
Postat 07 Septembrie 2012, 14:25 de Dorin
prea mult gri
Prea multa piatra, ptrea mult gri - copacii parca ies din asfalt, iar iarba e ca un petec de batista... Cladiri vechi si frumoase, dar prea mult asfalt si prea putina natura vie. Mi-ar fi placut si o fintina mai mare! Nu e prea frumos, dar probabil ca va fi mai bine decit e acum!
Postat 07 Septembrie 2012, 13:44 de Popescu
piata
ca tot veni vorba despere dumitru sim, l-am vazut miercuri pe la 15,10 iesind din piata Cetate cu plase pline; dumnealui isi face cumparaturile in timpul programului?(ca asa stiu ca la PMO se lucreaza pana la 16,00). pentru postaci: eu am program de la 7,00 la 15,00
Postat 07 Septembrie 2012, 13:13 de TDS
Botanica, bat-o vina!
Mai baieti, iar duceti lumea de nas? Caprifoiul e o liana, o planta cataratoare (Mana maicii domnului), iar paducelul e un arbust. Mai aveti si ceva lalele, ghiocei si trandafiri intre cei 137 de copaci?
Postat 07 Septembrie 2012, 13:02 de Bihorean
Pista
Musai sa este piros alb verde zon cu flori din jurul statuii la mihai viteaz?
Postat 07 Septembrie 2012, 12:37 de Pista
catre Gyury
Nu a fot mutata. Au incercat orin anii '80, cind a mai fost un proiect de modernizare a pietei. S-au strins multi unguri in jurul bisericii, iar autoritatile au renuntat. Era vorba sa o mute unde e cum parcarea, cu spatiu verde in fata si alte de-astea.
Postat 07 Septembrie 2012, 12:27 de dural100
Schimbare binevenita!
O schimbare binevenita, poate se poate face ceva si cu \"cetatenii europeni\" care au jucat fotbal toata vara in jurul statuii. 0m biserica respectiva a mai fost mutata, si nu este reformata.
Postat 07 Septembrie 2012, 12:20 de Gyuri
intreb doar
Si accesul inspre cimitir cum se va face cu masina ,care este varianta unui locuitor care sta pe malul Crisului?Vad ca ghereta de ziare acum e rotunda.tocmai ce le-au impus tot Primaria celor ce vand ziare acele cutii dreptunghiulare din termopan cu vre-o (doar)cateva zeci de mii de euro...Acum se v-a schimba modificarea?Pavaj ca pe pietonala?A cui va fi si acea afacere ,o vom stii?Se vor modifica si liniile de tramvai sa circule ca atunci prin piata Unirii?Vorbiti-ne si despre detaliile acestea
Postat 07 Septembrie 2012, 12:18 de andreea
@0m
@ 0m - biserica aia nu e reformata, e romano-catolica
Postat 07 Septembrie 2012, 12:13 de @0m
piata
Asa arata biserica aia in piata ca o p___ in cur.
Postat 07 Septembrie 2012, 12:13 de dural100
*
daca ar muta biserica ar fi minunat :D cred ca si comunitatea reformata poate sa admita ca nu se incadreaza in peisaj. ce ziceti?
Postat 07 Septembrie 2012, 11:47 de 0m
Frumos!
E frumos proiectul...din pozele conceptuale arata bine, sa vedem si cu ce materiale se va lucra...ca altfe ajungem ca si Pietonala....:\ .
Postat 07 Septembrie 2012, 11:45 de ro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON