URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2018, 18:21

Via Ferrata Montana: Un nou traseu de aventură, inaugurat la Şuncuiuş (FOTO/VIDEO)

Nu aveţi planuri pentru mini-vacanţa de 1 mai? Poftiţi la Şuncuiuş! Clubul de alpinism Cassio Montana şi salvamontiştii bihoreni au inaugurat primul traseu via ferrata din Şuncuiuş, în parcul de aventură Montana Land pe care alpiniştii îl amenajează aici.

Traseul, care presupune escaladarea unor stânci din defileul Crişului Repede, a fost amenajat exclusiv din fondurile clubului şi esste deschis pentru doritori începând de sâmbătă. Pentru a asigura condiţii de maximă siguranţă şi pentru a evita vandalizări precum cele făcute la traseele de via ferrata din Vadu Crişului, unde s-au furat cablurile anume montate, întreg traseul este supravegheat video non-stop.

Poziţionat pe partea stângă a drumului de acces spre Peştera Unguru Mare, vizavi de platoul Şuncuiuş, traseul lung de 150 de metri şi cu o diferenţă de nivel de 80 de metri este prevăzut cu cablu de oţel pentru asigurare şi trepte metalice pentru escaladarea peretelui de stângă. În funcţie de priceperea turiştilor, el poate fi parcurs între 30 de minute şi două ore, gradul de dificultate fiind mediu. 

Mai bine cu ghid

Reprezentanţii Cassio Montana recomandă ca turiştii să meargă pe traseu doar cu ghid. Un astfel de serviciu pot contracta la firme de specialitate sau la club. Bihorenii care optează pentru a doua variantă vor plăti o taxă de 15 lei, dacă au echipament propriu, sau 80 de lei, pentru cei care nu au echipament. "Sumele colectate vor fi folosite pentru întreţinerea traseului şi dezvoltarea parcului de aventură cu trasee de tiroliană, trasee de via ferrata pentru copii, alte variante de trasee de via ferrata, trasee de alpinism, bungee-jumping după cum se poate vedea şi în planul de dezvoltare a zonei", a transmis Cassio Montana, printr-un comunicat de presă.

Accesul pe traseu se va putea face în grupuri de maxim cinci persoane simultan, cu păstrarea distanţei de siguranţă între participanţi. Rezervări şi informaţii pot fi obţinute la numerele de telefon 0747.446-656 sau 0745.656-535.

Club cu vechime

Cassio Montana are o istorie de 34 de ani, având în nucleu alpiniştii şi speologii de la Înfrăţirea Oradea. Aceştia practicau alpinismul industrial şi produceau "sculele" necesare. Totodată, participau la diverse cupe de alpinism, speologie, întruniri salvamont şi salvaspeo, toate sub egida Înfrăţirea. Printre alpiniştii şi speologii de atunci s-au numărat Dorel Borodan, Paută Adrian, Paută Eugenia, Kokes Ioan, Pantis Ferenc, Letea Mircea, Kovacs Laszlo, Cosma Adrian, Benedek Tamas, Marius Vecan, Iuhasz Robert, Csabi "Eger", Sabau Ioan ori Miheş Dorel.

În 1984, clubul s-a înfiinţat propriu zis şi tot atunci s-a început pitonarea marilor surplombe din Pereţii Mari de la Vad, acţiune finalizată în 1987 şi care, doi ani mai târziu, a condus la omolagarea traseului.

De asemenea, membrii clubului s-au dezvoltat la şcolile speo-alpine organizate de club. "Mentionăm că mentorul acestor şcoli a fost regretatul Niculae Baticu, de care ne leagă puternice amintiri şi care şi-a pus amprenta pe efigia clubului", se arată în comunicatul Cassio Montana.

Între anii 1984 şi 2004, clubul a organizat 20 de ediţii ale Alpiniadei de la Vadu Crişului – Şuncuiuş. Totodată, membrii săi au participat la cupe şi etape de campionat de alpinism şi escaladă, interne sau internaţionale, unde au obţinut numeroase distincţii şi medalii. Printre câştigători se numără Sedevi Imre, Paută Raluca, Lascu Sebastian, Rădulescu Cătălin, Szabo Maria, Solosi Ştefan. Totodată, clubul a avut şi alte secţii cu performanţă:  şah, navomodelism, astronomie, parapantă, conduse  de Raţ Dan, Raţ Călin, Olari Mihai şi Vida Gyorgi.

De-a lungul anilor, clubul a mai organizat şi plătit expediţii în Europa, Asia, America de Sud, iar pentru 2018 a pregătit una în Africa. Totodată, membrii clubului au amenajat mai multe trasee de alpinism, escaladă şi via ferrata în Defileul Crişului Repede.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON