URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2015, 08:40

Pasărea Rock Simfonic: Baniciu, Kappl, Ţăndărică şi Orchestra Banatului le-au cântat orădenilor (FOTO/VIDEO)

Orădenii care au ieşit sâmbătă seară în Cetatea Oradea au avut parte de un concert de excepţie. În cadrul Toamnei Orădene a fost programat concertul Pasărea Rock Simfonic, un proiect inedit pornit de veteranii muzicii româneşti de calitate, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Josef Kappl.

Însoţiţi de orchestra Filarmonicii Banatului, foştii membri ai trupei Phoenix au cântat într-o manieră inedită melodiile pe care românii le ştiu de zeci de ani, cum sunt „Andrii Popa”, "Hanul ulciorului nesecat" sau „Eşarfă în dar”.

Cei peste 500 de orădeni strânşi în jurul scenei din Cetate, în mare parte oameni care au crescut pe muzica Phoenix, le-au demonstrat că nu i-au uitat şi au cântat cu ei fiecare vers. Pasărea Rock şi-a prezentat şi melodii noi, cum este „Căluşandra”, şi acestea pe placul orădenilor.

La finalul celor aproape două ore de concert, după ce Ţăndărică a oferit şi solourile care îl fac atât de aplaudat, şi după ce Baniciu a lăudat frumuseţea Cetăţii, Pasărea Rock a coborât de pe scenă. Fără niciun bis, care nici n-a fost cerut prea tare de orădeni.

Aceştia au preferat să se aşeze la mese, la o bere sau o porţie de mici, sau să urmărească spectacolul de jonglerii cu focul oferit de trupa Fire Dream.

Festivalul Toamnei Orădene continuă duminică în Cetate, cu mai multe expoziţii, prezentări de arme medievale şi demonstraţii de lupte medievale.


Toamna Orădeană 2015
Program duminică, 4 octombrie

Întrecere sportivă – Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu (acces liber)

- ora 1000 – Cupa Toamna Orădeană 2015 la Înot, pentru elevi ai unităţilor de învăţământ din municipiu

Cetatea Oradea – Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)

      - ora 1000 – Expoziție de desene ale copiilor despre Cetatea Oradea

Cetatea Oradea – Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)

      - ora 1000 – Expoziție „Oradea în Carte Poștală Veche”

Cetatea Oradea – Corp A (Sala cu Grifoni) (acces liber)

      - ora 1000 – Expoziție „Arheologia Cetății Oradea”

Cetatea Oradea – Zona de curte lângă Biserica Romano Catolică

      - ora 1000 – Expoziție de păpuși gigant cu personaje regale

Cetatea Oradea – Deschiderea taberelor medievale și a atelierelor meșteșugărești (Asociația Paladinii de Terra Medies și Grupul de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana)

            - ora 1000 – Expoziție de arme și armuri, prezentarea costumației, prezentarea de arme specifice perioadei medievale cu scurte lupte demonstrative, activități interactive cu publicul participant – inițierea în mânuirea armelor de luptă, lecții de duel, probe de îndemânare sub îndrumarea cavalerilor, alte surprize

- ora 1000 – Expoziție de obiecte meșteșugărești, prezentarea tehnicii de lucru și realizare a acestora, activități interactive cu publicul participant – inițierea în realizarea obiectelor meșteșugărești sub îndrumarea meșterilor

            - ora 1030 – Spectacole de dansuri medievale și renascentiste, în interpretări și coregrafii proprii ale taberelor medievale

Cetatea Oradea – Zonele dedicate copiilor

            - ora 1100 – Ateliere de artă medievală și renascentistă, ateliere de jocuri teatrale, ateliere de jonglerie cu poiuri, face painting, etc. alte surprize realizate deTrupa Curtea Comedianților

Cetatea Oradea – Intrarea principală

            - ora 1030 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba română, acces liber)

            - ora 1100 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba maghiară, acces liber)

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

            - ora 1100 – Spectacol de teatru pentru copii „Fata babei și fata moșului”susținut de Compania de Teatru COMOARA CU POVEȘTI Oradea (în limba română)

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

            - ora 1230 – Concert de muzică medievală și renascentistă, cântece despre sfinți, iubiri și fapte cavalerești PARS PEREGRINATIUM, susținut de Trupa TRUVERII

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

            - ora 1500 – Concert de muzică medievală și renascentistă CANTAR E TROBAR, trubadurilor din secolele XIII – XVI susținut de Trupa TRUVERII

Cetatea Oradea – Intrarea principală

            - ora 1600 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba maghiară, acces liber)

            - ora 1630 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba română, acces liber)

Cetatea Oradea – Platoul principal, în fața scenei

- ora 1600 – Spectacolul demonstrativ de lupte medievale în cadrul unor scenete și legende medievale, lupte full contact în echipament medieval complet, cu lovituri reale în deplină siguranță

- ora 1700 – Prezentare și demonstrație de acrobație hipică cu cai frizieni

Cetatea Oradea – Corp J (Sala Multifuncțională Grota Roșie) (acces liber)

      - ora 1700 – Proiecție de film cu istoria Cetății Oradea, în limba maghiară

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

            - ora 1700 – Spectacol de farse medievale și commedia dell arte FARSELE MAESTRULUI PIERRE PATHELIN susținut de Compania de Teatru SKEPSIS Alba Iulia

Cetatea Oradea – Concert în aer liber (la scenă)

- ora 1730 – Concert în aer liber susținut de BORDO SARKANY

            - ora 1830 – Concert în aer liber susţinut de JOE BALOG & JAZZTODAY

            - ora 2000 – Concert în aer liber susţinut de O.N.E.

- ora 2040 – Spectacol de proiecție 3D

            - ora 2100 – Concert în aer liber susţinut de CRISTINA KISELEFF

            - ora 2130 – Concert în aer liber susţinut de HARA

Cetatea Oradea – Intrarea principală

- ora 1830 – Spectacol de jonglerii cu focul, susținut de Trupa FIRE DREAM

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON