URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2015, 09:42

Klezmer pe răcoare: Artiştii orădeni au dat un spectacol pe cinste în Cetate (FOTO/VIDEO)

Vremea n-a ţinut, miercuri seară, cu artiştii care au urcat pe scena festivalului Toamna Orădeană care în acest an se desfăşoară în Cetatea Oradea, proaspăt reabilitată. Chiar şi aşa, la spectacole s-au adunat, în pâlcuri, mai mulţi orădeni.

Concertul care a atras cel mai mult atenţia, şi care a fost urmărit de circa 300 de orădeni, a fost unul deosebit, dat de Orchestra Klezmer Oradea (Ary Nagy Sandor, Ion Pintea, Szavuly Robert, Florian Chelu, Nagy Kalman, Alexandru Szuz, Alexandrina Chelu şi Kasa Tamas), alături de mai mulţi invitaţi: actorii Alina Leonte, Richard Balint, Andrian Locovei şi solista Alexandrina Chelu.

Timp de aproape o oră, artiştii orădeni şi-au încălzit spectatorii cu melodii klezmer ori alte cântece cunoscute, unele dintre ele reorchestrate în stilul klezmer, muzica tradiţională a evreilor din Europa de Est, inspirată din ritmurile specifice mai multor ţări.

Publicul a aplaudat, astfel, melodii precum "Tumbalalaika", un cântec folk al evreilor din Rusia, "Limonchiki", "Monti Csárdás", o piesă folclorică scrisă de italianul Vittorio Monti şi inspirată de tradiţionalul csárdás unguresc.

De asemenea, spectatorilor orădeni li s-au pregătit şi melodii în limba rusă, interpretate de Andrian Locovei, şi un cântec în limba franceză, interpretat de Alina Leonte. Alexandrina Chelu a cântat o rugăciune evreiască, iar Richard Balint a primit aplauze pentru melodiile "De-aş avea parale" din musicalul "Scripcarul pe acoperiş" şi "Visul imposibil" din cel mai nou musical al trupei orădene de teatru, "Omul din la Mancha".

Chiar dacă destul de puţini, spectatorii i-au aplaudat atât pe interpreţi cât şi pe membrii orchestrei, care şi-au dovedit talentul şi măiestria pe tot parcursul concertului.

Tot miercuri seară, pe scena din Cetate au urcat, înainte şi după concertul klezmer, Anamaria Mihăieş, Jessie Baneş (participantă la Vocea României), Art Group, formaţia Şcolii de Arte Francisc Hubic, Anca Căuş şi Renata Tolvai.

Pe de altă parte, tot miercuri, în cursul după amiezii, pe scena amenajată în cadrul festivalului, reprezentanţii municipalităţii i-au premiat pe cei 36 de olimpici orădeni care au obţinut diplome la olimpiadele naţionale 2014 -2015.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON