URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2015, 19:52

Cu Sfântul Ladislau înainte! Toamna Orădeană a fost deschisă cu o paradă medievală (FOTO/VIDEO)

Reabilitată aproape în totalitate, Cetatea Oradea îşi aşteaptă începând de vineri vizitatorii, în cadrul ediţiei 2015 a Toamnei Orădene. Festivalul a fost deschis vineri după amiază, cu o paradă prin centrul oraşului.

Alaiul a fost format din zeci de cavaleri, domniţe, luptători şi cimpoieri, reprezentanţi ai asociaţiilor cu specific medieval prezente în aceste zile la Oradea, precum şi câţiva voluntari. Parada a fost condusă de trei păpuşi gigant care înfăţişează personaje regale şi care au fost împrumutate pentru Toamna Orădeană din oraşul Székesfehérvár, locul de încoronare şi înmormântare al regilor Ungariei. Cele trei păpuşi îi reprezintă pe Sfântul Ladislau, considerat întemeietorul Oradiei, pe Sfântul Ştefan I al Ungariei şi pe soţia acestuia, regina Ghizela de Bavaria.

Alaiul a parcurs traseul Teatrul Regina Maria, strada Republicii, Bd. Magheru şi sensul giratoriu din Centrul Civic, ajungând apoi lângă Cetate.

Intrarea s-a făcut pe noul pod de lemn de lângă fortăreaţă, care a şi fost inaugurat cu această ocazie. Podul a fost împodobit cu mai multe steaguri ale familiilor nobiliare care şi-au lăsat amprenta pe vremuri în Cetatea Orădeană. Numai că, înalte de câţiva metri, păpuşile gigant au trebuit înclinate pe spate căci altfel n-ar fi încăput pe sub poarta principală a fortificaţiei.

Pe aceasta din urmă, organizatorii au amplasat cele trei steme pe care le-a avut Oradea de-a lungul timpului, precum şi două steaguri reprezentând îngerul şi leul de pe actuala stemă a oraşului.

În fortăreaţă, petrecerea a fost împărţită pe mai multe zone, scena fiind amplasată în prima curte spre amfiteatrul în aer liber, iar zona de alimentaţie publică în dreapta Palatului Princiar. Dacă mesele par să fie suficiente pentru petrecăreţi, rămâne de văzut în ce măsură vor putea acoperi cele mai puţin de 10 unităţi de alimentaţie publică cererea orădenilor dornici de mici şi bere.

După cum se ştie, anul acesta, în locul comercianţilor tradiţionali, organizatorii au ales mizeze pe standurile unor restaurante şi hoteluri din Oradea, considerând că astfel oferta va fi mai variată, iar festivalul va scăpa de imaginea de bâlci.

De asemenea, pe spaţiile verzi dinspre şanţul Cetăţii au fost amplasate mai multe tabere medievale, unde vizitatorii pot vedea arme şi costume specifice acestei perioade şi chiar învăţa cum să se lupte cu sabia. În fine, în spatele Palatului Principar, zeci de producători şi artizani tradiţionali au expus spre vânzare produse precum pălincă, brânzeturi, dulciuri şi chiar levănţică.

Vineri seară, pe scena festivalului sunt programate concertele formaţiei maghiare de cimpoieri Bordo Sarkany şi formaţiilor orădene N.O.R. şi Celelalte Cuvinte. Între recitaluri, de la ora 21.30, spectatorii sunt invitaţi să vadă o proiecţie inedită pe Palatul Princiar din Cetate care va prezenta inclusiv lucrările de reabilitare ale acesteia, iar la finalul serii la un spectacol de jonglerii cu focul susţinut de trupa Fire Dream.


Sâmbătă 3 octombrie 2015

Cetatea Oradea – Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)

- ora 10.00 – Expoziţie de desene ale copiilor despre Cetatea Oradea

Cetatea Oradea – Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)

- ora 10.00 – Expoziţie "Oradea în Carte Poştală Veche"

Cetatea Oradea – Corp A (Sala cu Grifoni) (acces liber)

 - ora 10.00 – Expoziţie "Arheologia Cetăţii Oradea"

Cetatea Oradea – Zona de curte lângă Biserica Romano Catolică

 - ora 10.00 – Expoziţie de păpuşi gigant cu personaje regale

Cetatea Oradea – Deschiderea taberelor medievale şi a atelierelor meşteşugăreşti (Asociaţia Paladinii de Terra Medies şi Grupul de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana)

 - ora 10.00 – Expoziţie de arme şi armuri, prezentarea costumaţiei, prezentarea de arme specifice perioadei medievale cu scurte lupte demonstrative, activităţi interactive cu publicul participant – iniţierea în mânuirea armelor de luptă, lecţii de duel, probe de îndemânare sub îndrumarea cavalerilor, alte surprize

- ora 10.00 – Expoziţie de obiecte meşteşugăreşti, prezentarea tehnicii de lucru şi realizare a acestora, activităţi interactive cu publicul participant – iniţierea în realizarea obiectelor meşteşugăreşti sub îndrumarea meşterilor

- ora 10.30 – Spectacole de dansuri medievale şi renascentiste, în interpretări şi coregrafii proprii ale taberelor medievale

Cetatea Oradea – Zonele dedicate copiilor

- ora 11.00 – Ateliere de artă medievală şi renascentistă, ateliere de jocuri teatrale, ateliere de jonglerie cu poiuri, face painting, etc. alte surprize realizate de Trupa Curtea Comedianţilor

Orăşelul Copiilor – Concurs de caricatură (acces liber)

- ora 1100 – Concurs de grafică şi caricatură pentru copii şi tineri

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

- ora 11.00 – Spectacol de farse medievale şi commedia dell arte "BĂTRĂNEI SAU TINEREI" susţinut de Compania de Teatru SKEPSIS Alba Iulia, în limba română

Cetatea Oradea – Intrarea principală

 - ora 10.30 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba română, acces liber)

  - ora 11.00 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba maghiară, acces liber)

Întrecere sportivă – Oradea Shopping City (acces liber)

- ora 1245 – Campionatul Internaţional de Karate Open Bihor 2015, cu participarea sportivilor din 12 ţări

Cetatea Oradea – Intrarea principală

- ora 16.00 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba maghiară, acces liber)

 - ora 16.30 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba română, acces liber)

Cetatea Oradea – Platoul principal, în faţa scenei

- ora 1600 – Spectacolul demonstrativ de lupte medievale în cadrul unor scenete şi legende medievale, lupte full contact în echipament medieval complet, cu lovituri reale în deplină siguranţă

- ora 1700 – Prezentare şi demonstraţie de acrobaţie hipică cu cai frizieni

Cetatea Oradea – Corp J (Sala Multifuncţională Grota Roşie) (acces liber)

- ora 17.00 – Proiecţie de film cu istoria Cetăţii Oradea, în limba română

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

 - ora 18.00 – Spectacol de farse medievale şi commedia dell arte "FARSELE DIN PIAŢĂ" susţinut de Compania de Teatru SKEPSIS Alba Iulia, în limba română

Cetatea Oradea – Concert în aer liber (la scenă)

- ora 19.00 – Concert în aer liber susţinut de BORDO SARKANY

- ora 20.10 – Concert în aer liber susţinut de MELAZ & DAY DREAMERS

- ora 20.30 – Spectacol de proiecţie 3D

- ora 20.50 – Concert în aer liber susţinut de PASĂREA ROCK SIMFONIC

Cetatea Oradea – Intrarea principală

- ora 22.30 – Spectacol de jonglerii cu focul, susţinut de Trupa FIRE DREAM


Duminică 4 octombrie 2015

Întrecere sportivă – Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu (acces liber)

- ora 10.00 – Cupa Toamna Orădeană 2015 la Înot, pentru elevi ai unităţilor de învăţământ din municipiu

Cetatea Oradea – Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)

- ora 10.00 – Expoziţie de desene ale copiilor despre Cetatea Oradea

Cetatea Oradea – Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)

- ora 10.00 – Expoziţie "Oradea în Carte Poştală Veche"

Cetatea Oradea – Corp A (Sala cu Grifoni) (acces liber)

- ora 10.00 – Expoziţie "Arheologia Cetăţii Oradea"

Cetatea Oradea – Zona de curte lângă Biserica Romano Catolică

 - ora 10.00 – Expoziţie de păpuşi gigant cu personaje regale

Cetatea Oradea – Deschiderea taberelor medievale şi a atelierelor meşteşugăreşti (Asociaţia Paladinii de Terra Medies şi Grupul de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana)

 - ora 10.00 – Expoziţie de arme şi armuri, prezentarea costumaţiei, prezentarea de arme specifice perioadei medievale cu scurte lupte demonstrative, activităţi interactive cu publicul participant – iniţierea în mânuirea armelor de luptă, lecţii de duel, probe de îndemânare sub îndrumarea cavalerilor, alte surprize

- ora 10.00 – Expoziţie de obiecte meşteşugăreşti, prezentarea tehnicii de lucru şi realizare a acestora, activităţi interactive cu publicul participant – iniţierea în realizarea obiectelor meşteşugăreşti sub îndrumarea meşterilor

- ora 10.30 – Spectacole de dansuri medievale şi renascentiste, în interpretări şi coregrafii proprii ale taberelor medievale

Cetatea Oradea – Zonele dedicate copiilor

 - ora 11.00 – Ateliere de artă medievală şi renascentistă, ateliere de jocuri teatrale, ateliere de jonglerie cu poiuri, face painting, etc. alte surprize realizate de Trupa Curtea Comedianţilor

Cetatea Oradea – Intrarea principală

- ora 10.30 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba română, acces liber)

- ora 11.00 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba maghiară, acces liber)

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

- ora 11.00 – Spectacol de teatru pentru copii "Fata babei şi fata moşului" susţinut de Compania de Teatru COMOARA CU POVEŞTI Oradea (în limba română)

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

- ora 12.30 – Concert de muzică medievală şi renascentistă, cântece despre sfinţi, iubiri şi fapte cavalereşti PARS PEREGRINATIUM, susţinut de Trupa TRUVERII

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

 - ora 15.00 – Concert de muzică medievală şi renascentistă CANTAR E TROBAR, trubadurilor din secolele XIII – XVI susţinut de Trupa TRUVERII

Cetatea Oradea – Intrarea principală

- ora 16.00 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba maghiară, acces liber)

- ora 16.30 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba română, acces liber)

Cetatea Oradea – Platoul principal, în faţa scenei

- ora 16.00 – Spectacolul demonstrativ de lupte medievale în cadrul unor scenete şi legende medievale, lupte full contact în echipament medieval complet, cu lovituri reale în deplină siguranţă

- ora 17.00 – Prezentare şi demonstraţie de acrobaţie hipică cu cai frizieni

Cetatea Oradea – Corp J (Sala Multifuncţională Grota Roşie) (acces liber)

- ora 17.00 – Proiecţie de film cu istoria Cetăţii Oradea, în limba maghiară

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

- ora 17.00 – Spectacol de farse medievale şi commedia dell arte FARSELE MAESTRULUI PIERRE PATHELIN susţinut de Compania de Teatru SKEPSIS Alba Iulia

Cetatea Oradea – Concert în aer liber (la scenă)

- ora 17.30 – Concert în aer liber susţinut de BORDO SARKANY

 - ora 18.30 – Concert în aer liber susţinut de JOE BALOG & JAZZTODAY

 - ora 20.00 – Concert în aer liber susţinut de O.N.E.

- ora 2040 – Spectacol de proiecţie 3D

 - ora 21.00 – Concert în aer liber susţinut de CRISTINA KISELEFF

  - ora 21.30 – Concert în aer liber susţinut de HARA

Cetatea Oradea – Intrarea principală

- ora 18.30 – Spectacol de jonglerii cu focul, susţinut de Trupa FIRE DREAM

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON