URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2018, 15:00

e-Profa: De ce a devenit orădeanca Mirela Tanc unul dintre cei mai inovativi profesori din lume (FOTO / VIDEO)

Clopoţelul sună, începe ora de română. Elevii se aşază în bănci, îşi scot telefoanele mobile, pornesc conexiunea la internet şi încep să rezolve exerciţii de gramatică.

Nu este o scenă imaginată, ci una adesea întâlnită la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna din Oradea. Profesoara Mirela Tanc ştie că elevii de astăzi au nevoie de metode didactice moderne, aşa că la orele ei scrisul la tablă se îmbină cu lecţiile online.

Pentru eforturile şi rezultatele sale, gigantul IT Microsoft a numit-o cea mai eficientă profesoară din Europa Centrală de Est, a fost de două ori nominalizată la "Oscarul" dascălilor, iar recent a fost numită unul dintre cei mai inovativi 9 profesori din lume.

Lecţii Microsoft

Cuvinte precum Minecraft, Kahoot ori Skype se aud des la orele de limba română predate de Mirela Tanc. Titulară în învăţământ de 19 ani, profesoara a descoperit în urmă cu doi ani că obţine mai uşor atenţia elevilor cu ajutorul aplicaţiilor online.

"În 2016 am primit la şcoală vizita unei delegaţii de profesori şi elevi din India, iar profesoara Rashmi Kathuria m-a iniţiat şi mi-a deschis ochii şi inima spre Platforma Microsoft Education", explică Mirela. Concret, prin Microsoft Education, dascăli din toată lumea au la dispoziţie, gratuit, o multitudine de cursuri, aplicaţii, dar şi studii care îi ajută să-şi înţeleagă mai bine elevii.

Iniţierea n-a fost tocmai uşoară: cunoştea engleza la nivel minim, iar aplicaţiile sunt dedicate disciplinelor universale, precum matematica, fizica şi geografia. "După ce îmi traduc informaţiile, trebuie să le reinventez, adaptându-le la disciplina mea, limba şi literatura română", spune profesoara.

A găsit însă soluţii, astfel că elevii ei au intrat în conversaţii pe Skype cu scriitori şi jurnalişti din America, au aflat ce tradiţii se respectă la nunţile din Malaezia de la o profesoară din această ţară şi au dezbătut problema schimbărilor climatice cu colegi din 69 de ţări. "Microsoft mi-a adus lumea întreagă în clasă", concluzionează profesoara.

Cu Minecraft şi Kahoot

Desigur, elevii sunt şi mai încântaţi când au prilejul să-şi folosească telefonul mobil pentru lecţii. De pildă, când trebuie să recreeze scene din basmele sau nuvelele învăţate la clasă în Minecraft, un joc celebru între adolescenţii de azi. "Pentru a putea face asta, au fost nevoiţi să se documenteze, să citească. Mi-am atins scopul", spune Mirela. De asemenea, elevilor le place mult aplicaţia Kahoot, un fel de joc Trivia în reţea, în care fiecare trebuie să răspundă rapid la o serie de întrebări de gramatică. Fiecare răspuns corect le aduce puncte, iar la finalul rundei află, pe loc, câştigătorii.

"Elevii născuţi în epoca hyperlinkului şi a căutării instantanee pe Google tind să-şi piardă repede răbdarea în faţa unor profesori care dictează din manuale şi din cărţi, care n-au cunoscut încă revoluţia multimedia. Vă puteţi imagina cât de "slow-motion" trebuie să li se pară o oră de 50 de minute de expunere, când ei nu mai au răbdare să vizioneze un clip video de 5 minute?", zice Mirela.

Tocmai pentru că a înţeles cât de diferiţi sunt copiii de azi, profesoara a încercat să ţină pasul cu ei, iar pe lângă lecţiile Microsoft, studiate în timpul liber, a urmat şi un curs online al Universităţii Harvard, plătit din buzunarul propriu. "Scopul este ca elevii mei să aibă rezultate bune. Şi au: anul trecut, la Evaluarea Naţională, 11 elevi au avut 10 curat la română, iar alţi 30 note între 9 şi 10".

Convinsă că şi alţi colegi ar putea îmbrăţişa lecţiile digitale, Mirela le oferă sfaturi tuturor celor care o întreabă, indiferent că sunt orădeni ori din străinătate. De altfel, în urmă cu două săptămâni a avut o prezentare pe tema Microsoft Education la seminarul "Profesorul secolului XXI - metode de bună practică", organizat de Şcoala Oltea Doamna.

Nominalizată la "Oscar"

Activitatea ei intensă i-a determinat pe reprezentanţii Microsoft să o numească nu doar expert şi trainer, ci şi singurul "Microsoft Educator Spotlight" din Europa Centrală şi de Est, o certificare care atestă cât de dedicată şi eficientă este în predarea lecţiilor cu ajutorul tehnologiei moderne.

Anul acesta, Mirela s-a numărat între cei 9 profesori din lume câştigători ai premiului "Global e-Innovation", oferit de o fundaţie din India, iar în ultimii doi ani a fost între cei 50 pedagogi nominalizaţi la premiul The Global Teacher, un fel de Oscar al profesorilor.

Graţie reuşitelor, Mirela se află săptămâna aceasta în Singapore, la un summit internaţional organizat de Microsoft pentru educatori, fiind singura invitată din România, alături de 300 de profesori de pe toate continentele. De acolo, profesoara va zbura la Dubai, unde va participa la "Global Education and Skills Forum", un alt eveniment de prestigiu care în anii anteriori a avut invitaţi precum Bill Clinton ori Tony Blair.

Mirela e convinsă că de la amândouă evenimentele va avea multe de învăţat şi că se va reîntoarce la elevii săi şi mai pregătită să-i înţeleagă. Şi, astfel, să-i ajute să înveţe...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
oare ...
când om scăpa de acele meditaţii la unele materii care,tacit,există,fiindcă,e greoaie materia?Oare când ne vom da seama că şcolile superioare sunt bune absolut şi de folos,dar nu pentru toată lumea?
Postat 16 Martie 2018, 21:00 de crisan
MihaiG
Acu vreo 13 ani siveco doua școlile cu așa ceva și cu lecții interactive. Nici atunci nu le știau folosi profesorii. Cum zici tu, secolul 21 e Hololens, folosiți de unele instituții de învățământ (nu din Romania, dah!) pentru a preda CAD. User când ei mă jucam cu Oculus rift, Google glasses so Hololens v1 to inca nu știai ce e VR, darămite augmented reality. Asa ca nu îmi vorbi mie de istorie și de secole, că nu din gresala am scris 20 combinat cu generația Z. Doar nu voiai să scriu de millennials, baby boomers sau Yi.
Postat 15 Martie 2018, 21:01 de poiu
Ratare ....
@poiu esti deja istorie ... noi suntem in sec. 21 ... tu traiesti in istorie ... dar pe undeva ai dreptate prof. asta e de sec. 20 d.p.v al pregatiri sale pedagogice ... o mana de pusti nu-i poate stapani chiar cu tehnologia in mana ... prof. de „oasca” ... :::)))) imi place, e buna de luat in stand-up comedy .
Postat 15 Martie 2018, 20:43 de MihaiG
Prof. fara tact pedagogic
Nu vad nicio noutate ... de WOW ... astfel de lectii se pot tine de mult timp, chiar le poti crea si tu (dascalule) cu tabla smart prin power-point si cu aplicatii minimale ce sunt pe piata de mult timp. In plus prof. asta are nevoie de re-initiere in psihopedagogie cu privire la captarea atentiei, multa galagie, vorbareala ... sa-mi spuna prof. asta cu mana in foc daca toate cele 144 de ore de romana intr-un an scolar le tine sub aceasta forma?! galagie...unii se plimba prin clasa cum doreste, vb. cu alti colegi neincetat, nu ascuta prof. de la ora ... ATENTIE AMICE ... AMICE ... BAIETE ... COPILULE ... ȘȘȘȘșșșșș ... sunteti PENIBIL ... prof. asta sa primeasca „Oscar” ... :::)))) e buna gluma.
Postat 15 Martie 2018, 20:36 de MihaiG
Dacă...
Dacă se ia curentu' toți îs praștie...
Postat 15 Martie 2018, 18:36 de Shogun
Bravo!
In sfarsit invatamant in secolul 20 pt generatia Z!
Postat 15 Martie 2018, 17:13 de poiu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON