URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2014, 13:20

Viceversa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ruperea USL e o surpriză doar pentru naivii care se amăgeau că hibridul de "stânga"-"dreapta" avea şi alt rost decât cel - îndreptăţit şi raţional ca orice legitate istorică, dar insuficient - de a răsturna triada Băsescu-Boc-Udrea. Care nădăjduiau că noua alianţă va conduce ţara mai onest şi, mai ales, mai coerent decât cea de dinaintea sa.

Deşi am votat USL, în privinţa trăiniciei şi productivităţii ei nu mi-am făcut nicio iluzie. În campania pentru alegerile parlamentare din 2012, când am văzut amiciţia afişată de PSD-iştii şi PNL-iştii bihoreni, l-am întrebat pe unul dintre candidaţii la Senat, pe Florin Bodog, cât timp vor mai fi în stare partenerii să-şi arate aceeaşi curtoazie şi cobeam că nu mai mult de un an după facerea Guvernului. Nu doar din considerente ideologice (cine mai crede în aşa ceva?), ci pentru că tot experienţa ne demonstrează că doi români nu pot conlucra nici dacă sunt fraţi gemeni ori asociaţi într-o afacere, oricât de înfloritoare, darămite politicieni.

Dispariţia USL mă interesează, ca urmare, doar în planul strict psihologic al reacţiilor şi relaţiilor dintre foştii parteneri, dar şi dintre aceştia şi foştii adversari. După ce în campanie liberala Florica Cherecheş şi pesedista Sonia Drăghici se pupau ca într-un film indian, mă întreb dacă de-acum se vor spurca precum Crin Antonescu şi Victor Ponta? Îl va mai trimite Bolojan să taie panglici, în locul lui, pe vicele pesedist Ovidiu Mureşan? La judeţ, după ce a ajuns vicepreşedinte în tovărăşie cu Cornel Popa, va fi în stare Ioan Mang să nu-i trimită în opoziţie pe liberali, profitând de vechea sa amiciţie cu Alexandru Kiss? Va fi în stare, în 2016, să candideze la şefia CJ (căci asta visează) fără a-l picta pe Popa ca pe un impotent care n-a fost capabil să termine Muzeul?

După ce consilierii municipali ai PNL s-au mobilizat să doneze sânge pentru omologul lor Lucian Uniţa, nu vor realiza colegii social-democraţi, dintr-o dată, că Bolojan este un faraon? La fel, după ce deputatul Szabo Odon a criticat vehement Educaţia lui Pricopie, nu va avea revelaţia că acesta e just în tot ce (nu) face? După ce a desfiinţat descentralizarea lui Dragnea, nu o va susţine Cseke de îndată ce Kelemen Hunor va fi şi el vicepremier alături de acesta (lucru programat a se întâmpla după europarlamentare)? După ce Voiculescu s-a opus cooptării UDMR la guvernare, nu se va ilumina PC-istul Traian Bodea că UDMR-ul aduce "echilibru" şi "stabilitate"? PDL-iştii, după ce Cristian Puşcaş (care se visează primar de Oradea) a plâns soarta copilaşilor care nu pot deveni arhitecţi din cauza lui Bolovan, nu va realiza că edilul e un vizionar fără de care Oradea ar fi rămas fără meseriaşi?

Caragialeşti din născare, politicienii noştri nu se schimbă deloc. Singurul lucru pe care şi-l vor ajusta e discursul, astfel încât ceea ce ieri era întuneric de-acum va fi lumină şi viceversa, ceea ce ieri era înapoiere mâine va fi progres. Muzica!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
vai,vai..
Pa,pa,pa Crin,Cris-Abrudan,..papapa!Papapapa bas!
Postat 03 Martie 2014, 09:46 de gheorghe
Daca nu e nici o surpiza pentru Cris ...
... atunci sa ne spuna jurnalistul mercenar de ce a facut campanie pentru USL ... ba mai mult, nu de mult scotea articol ca Bolojan putea fi ministru in guvernul USL ... care guvern, ca doar nu e nicio surpriza, nu-i asa fariseule?
Postat 01 Martie 2014, 21:29 de Bear
cenzură pe gură
Abrudane, degeaba cenzurezi comentariile, lumea ştie ce jalnic gargaragiu local şi uslamist eşti, băiatule........... Repet din mesajul cenzurat, poate ăsta scapă: Săptămânal, ori tu ori şefu' ghirilă, scăpaţi pă gură tâmpenii clasificabile la propagandă antiromânească. Spre ştiinţa ta şi a celolalţi complexaţi, băi vericule, există mulţi români (nu 2 ...) care lucrează foarte bine împreună, pentru familiile şi ţara lor. Experienţele tale de ziarist şperţar, şi obez pe deasupra sunt irelevante. Ziariştii ca voi, au ajuns nişte ghibiţi care adulmecă pe jos după oasele aruncate de politruci ca Şoani Chiş..... Aşa că mai încet cu gargara, că nu sunteţi cu nimic mai breji ca nenorociţii care ocupă funcţii publice. Aş înclina a crede că sunteţi chiar mai vândţi şi mai nenorociţi......
Postat 27 Februarie 2014, 10:18 de Jean Valjean
Cris, iar ai luat matraguna la micul dejun?
"... edilul e un vizionar fără de care Oradea ar fi rămas fără meseriaşi? ...". Cris, meseriasul inseamna pentru tine amatorismul USL, ramas fara PNL pe care il plangi ca nu o sa aiba bani destui ca sa te plateasca si pe tine?
Postat 26 Februarie 2014, 19:05 de Nice
transparenta decizionala cine cu cine
dar au uitat multi ca PNL a facut cu UDMR un protocol pe care l-au semnat in 2011 asa a primit Kiss postul de vicepresedinte la CJ. Bihor., fapt de care Bolojan nu a tinut cont la primarie unde trebuia sa ajunga Biro Rozi asa au plecat la parlamentare Biro si Szabo la senat sa isi apere si sa isi salveze pacatele! si acum urmeaza din nou tradarea UDMR-ului! Protocol cu PSD ca doar acolo este acum prietenul Filip care a parasit PD-ul e foarte transparent si clar cum isi apara interesele si avutiile obtinute dupa '89 toti intr-un ison!
Postat 25 Februarie 2014, 15:18 de imi pasa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON