URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2014, 10:25

V-aţi aşteptat la asta?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă înainte de formalizarea ruperii USL, mă întrebam aici, mai în glumă, mai în serios, dacă în Oradea primarul liberal Ilie Bolojan îl va mai trimite pe secundul pesedist Ovidiu Mureşan să taie panglici în locul lui şi dacă, la judeţ, vicepreşedinţii PSD Ioan Mang şi UDMR Alexandru Kiss se vor înghesui să ocupe, amândoi deodată, scaunul PNL-istului Cornel Popa.

Întrebări depăşite, însă, după ce noii Cezari şi-au croit, în nici trei zile, planurile pentru următorii trei ani.

La CJ, treaba e bătută în cuie: deşi nu au avut bărbăţia s-o anunţe public, Kiss, Mang şi PDL-istul Gavrilă Ghilea au înfiinţat o altă majoritate (Dumnezeu s-o odihnească pe cea de până mai ieri, că n-a folosit la nimic, bilanţul conducerii CJ fiind zero!). Popa, aşadar, va ascuţi creioane tot restul mandatului. Pentru că a fost ales uninominal şi nimeni nu-i poate lua funcţia, în fiecare din cele 885 de zile rămase se va putea deplasa cu maşina de serviciu şi în toate cele 29 de luni până la următoarele alegeri locale îşi va ridica indemnizaţia intactă. Dar nu va fi decât executantul hotărârilor UDMR-PSD-PDL şi ţap ispăşitor al unui nou bilanţ negativ.

Dacă avea capul pe umeri, îşi putea pregăti din timp variante de avarie. Putea, măcar, să împartă atribuţii de serviciu ambilor secunzi. Îl putea însărcina pe Mang cu problemele Direcţiei Tehnice, aşa că, obligat să lucreze pentru finalizarea Muzeului, PSD-istul nu ar mai fi avut timp să ascută cuţitul pe care i l-a înfipt acum în spate. La fel, putea pune DGASPC-ul în braţele lui Kiss şi n-ar mai fi decontat singur măgăriile conducerii "bilingve" a acestei instituţii. Cum nici atâta n-a făcut, Popa va culege doar ponoase: va fi un preşedinte pur decorativ, ca Radu Ţîrle, o marionetă în mâna ortacilor UDMR-PSD-PDL.

La Oradea, pentru că Bolojan e o nucă tare, noua majoritate se va oficializa abia după alegerile europarlamentare. Până atunci pesediştii vor avea mici revelaţii: ba unul, ba altul din proiectele de dezvoltare convenite în 2012 va deveni, brusc, dăunător oraşului. Atacul făţiş îl va da după scrutinul din mai, când va forţa schimbarea viceprimarului liberal fie cu unul de la UDMR (probabil Pasztor Sandor), fie - dacă pesediştii şi pedeliştii au jene faţă de electoratul românesc - cu unul de la PDL (în cărţi e Cristian Puşcaş, căruia amicii cred că-i lipseşte doar "rampa de lansare" pentru a decola ca o rachetă spre funcţia de primar!).

Primii care vor plăti nota de plată a acestui joc de alba-neagra vor fi, la fel ca în toată ţara, membrii PNL, atât de izolaţi încât până şi PDL-iştii proaspăt întovărăşiţi cu PSD-ul le vor striga pe stradă, batjocoritor, "Băăă, uslamiştilor!". Baiul e că, odată cu ei, vor avea de tras şi orădenii şi bihorenii de rând, cu sau fără carnet de partid.

Sau ce, credeţi că dacă Dan Şova, delegatul de la Marile Proiecte, n-a alocat niciun leu pentru Podul Densuşianu ori pentru drumul de Beiuş, de-acum înainte va deschide conducta cu bani Dan Şova, ministrul plin de la Transporturi?

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul "Alţii la rând! PSD şi UDMR fac majoritate în CJ şi îl izolează pe Cornel Popa"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
mi-e o mare mare greata si scarba
Sunt un cetatean maghiar si un sustinator al U.D.M.R. Sincer sa fiu ma si gandesc sa nu-i mai votez in viata mea si asta pentru faptul ca domnul KISS nu a facut nimic in toti acesti ani pt oras. Pardon nimic inafara de-a fura. In plus alianta cu MANG si P.S.D este cel mai mare rau politic care se poate face
Postat 05 Martie 2014, 13:16 de coco
@ungur
Eu nu-s pesedist, dimpotrivă, dar, vreau să-ţi spun şi ţie şi celorlalţi votanţi tonomaţi veseli, de iude-mereu, că nu există ciumă mai mare decât "politicienii" penali protejaţi de "uniunea culturală" de partid şi de stat unguresc. Hunor şi restul etno-mafiei, s-au făcut zid în jurul penalilor, printre care avem şi o reprezentantă de seamă a IUDE-MEREU BH, d-na Rozsika Biro. Aşa că ....... lasă-ne
Postat 05 Martie 2014, 12:20 de @ungur
Re: oradean
Ai dreptate, 50% lua sigur PNL singur in 2012 la locale! Cam asa cu electoratul din Oradea, 50% e ingramadit rau de tot!
Postat 05 Martie 2014, 10:30 de Burn
Care e diferenta intre Popa si Cris?
Lui Popa i se mai spune si Prostu' ...
Postat 05 Martie 2014, 10:27 de Alms
Ponta si UDMR
Lasa ca ne salveaza Ponta si UDMR...hahaha!
Postat 04 Martie 2014, 18:30 de Cosmin
AFARA CU HOTII DE LA ....
AFARA CU HOTII PNL-ISTI DE LA ARR SI ITRSV , CORAS IOAN SI UNCHIUL CORAS DANIEL . PETI VA ASTEAPTA IN BINS LA EDUSCO !!
Postat 04 Martie 2014, 17:56 de COCAINA
sunt ungur
Eu sunt ungur si imi este jena si greata ca UDMR-ul se uneste cu PSD. e o mare dezamagire pt.cei ce au votat cu ei, printre care ma numar si eu. PSD e lepra societatii si sa faci alianta cu ei vezi unde duce...
Postat 04 Martie 2014, 13:32 de ungur
pt lingaii de serviciu..
Cris stii unde ai dreptate??? In chestia cu nuca tare...popular ..INCUIATA...HAHAH
Postat 04 Martie 2014, 11:44 de io
Propunere.
Solutia ar fi ridicarea pragului electoral la cel putin 30%, astfel ar ramane doar doua partide care nu ar fi obligate sa se alize cu alte 2-3 partide autostopiste pt. a face majoritate parlamentara. Prtidul ales ar trebui sa guverneze si legifereze in slujba cetateanului, in caz contrar la urmatoarele alegeri ar trece in opozitie.
Postat 04 Martie 2014, 11:39 de Oradean
Decaderea Oradei?
Din pacate semne bune anu nu are pt Oradea, desii aliantele locale sunt pe masura celor de la Bucale, dar nu va fi suficient. Acum catva timp, toti politicienii locali spuneau PUNEM ORADEA pe primul loc. CATI SE VOR TINE DE CURAND. AM AVUT o sansa de la Dumnezeu fantastica, cu aeroportul, cu care nu cred ca ne vom mai intalnii. Ce se va intampla cu Oradea si BH? Pai asa, mai bine votam UDMR ul ca aia sunt mereu la putere... SI MIE MIE SCARBA DE TOATA conjunctura. Alianta PSD UDMR a indepartat ultima farama de electorat PSD ist. In afara de Bolojan, NIMENI NU A MAI FACUT CEVA SERIOS SI REAL PT ORASUL ACESTA!!!
Postat 04 Martie 2014, 11:22 de Decaderea Oradei?
ce rost mai are votul ???
Aliante care nu duc la nimic bun,daca aveau cap si candida singuri Pnl-ul in 2012 obtineau singuri 50 % in Oradea datorita lui Bolojan,asa acuma psd-ul care nu ar fi obtinut nici 20 % in oras si pdl-ul care ar fi avut sub 10 % se pupa cu Kiss baci si isi scot burtile la inaintare.Sincer in ziua de azi n-are nici un rost sa mai votezi.Dupa vot aceleasi personaje sinister din oras fac ce stiu mai bine ,tot felu de scenario si practice votul alegatorilor e egal cu zero .De anul asta ma alatur si eu ggrosului populatiei care nu merge la vot,pt ce ???
Postat 04 Martie 2014, 10:54 de oradean
GREATA !!!
GREATA !!! ata pot spune de sentimentul pe care il am fata de toata politichia rromaneasca !!! Toti ne vand sau ne dau pe gratis oriciu ofera ceva pentru burdihanul lor, al politrucilor, adica al alesilor nostrii !!! Cand votam pentru unul sau altul votam pentru cine sa faca burta mare si nici decum pentru binele nostru, al comunitatii !!! TOTA GREATA !!
Postat 04 Martie 2014, 10:49 de ORBservatorAntena3ia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON