URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2013, 09:38

USL, pe urmele PDL

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După nici un semestru, echipa Ponta II seamănă tot mai fidel sterpului cabinet MRU şi jenantelor guverne Boc în care au coabitat - că tot e la modă cuvântul - infatuaţii (alde Baconski) cu escrocii (gen băieţii deştepţi ai lui Videanu), cu găinarii (Botiş, Ridzi), semidocţii (Pogea) şi analfabeţii sadea (Igaş).

Reuşitele actualilor miniştri în spolierea bunurilor publice încă nu au fost probate, dar pare doar o chestiune de timp până ce pesedişti ca Niţă (energie), la fel ca liberalii lui Ruşanu (stăpânii asigurărilor), se vor plânge că procurorii le fac dosare politice.

Asemănările sunt decelabile şi în ce priveşte mediocritatea, ba chiar submediocritatea unor miniştri. Încă n-a priceput nimeni cu ce se ocupă Şova la Ministerul "Marilor Proiecte", Nicolăescu face boacăne la Sănătate mai abitir decât în guvernarea Tăriceanu, iar Bănicioiu la Tineret şi Sport este, pur şi simplu, o glumă fără poantă.

Cel mai vizibil numitor comun între cabinetul Ponta II şi cele precedente e însă aroganţa, iar asta începând cu Ponta însuşi. Fără simţul ridicolului şi în pofida vârstei încă juvenile şi a figurii de pisic inocent, ambiţiosul premier pozează într-un smerit şi înţelept Tătuc al poporului şi Pacificator al naţiunii de fiecare dată când i se cere să explice de ce o pune şefă la DNA pe Kovesi sau de ce nu cutează să explice Europei că anul trecut n-a existat nicio lovitură de stat. În schimb, dacă îi pune cineva la îndoială ideile de guvernare nu rareori trăsnite, premierul nu admite replică, de parcă economia ar fi domeniul în care e cu adevărat "dottore".

O concurenţă serioasă îi face Liviu Dragnea. Spre deosebire de celălalt vicepremier, Oprea (răs-reevaluatul general-izmană), retras în silenzio stampa, Dragnea îl concurează pe temutul Cozmâncă din epoca Năstase, chit că rezultatul zelului său în ce priveşte, de pildă, regionalizarea poate arunca România într-un haos încă şi mai costisitor decât au făcut-o toate guvernele de până acum la un loc.

Lăcomiei, amatorismului şi tupeului li se adaugă o altă boală care a caracterizat cabinetele PDL: răsturnarea democraţiei prin prevalenţa Guvernului asupra Parlamentului. Dacă pe senatorii şi deputaţii pedelişti care nu aveau voie nici măcar să se dezlipească de scaune la votarea moţiunilor de cenzură îi ironizau (pe bună dreptate!) că sunt nişte manechine şi atât, parlamentariii USL au ajuns, majoritatea, la aceeaşi concluzie anapoda, că trebuie să lase Guvernul "să lucreze" cum ştie, cum vrea, cum poate.

Aşa stând lucrurile, USL-iştii s-ar putea dezmetici abia când românii le vor trânti, prin neparticipare, şi proiectul noii Constituţii, şi - implicit - pe cel al regionalizării, cele mai importante obiective de pe agenda guvernării. Poate doar aşa, dacă faimosul cvorum le va lipsi din nou, guvernanţii vor pricepe că românii nu le-au dat puterea s-o folosească abuziv, nici ca să se îmbuibe ca tâlharii dinaintea lor, nici să se joace cu ea ca inconştienţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Vești „bune“ de la guvern: impozitul forfetar se va aplica de la 1 iulie !
Ministrul pc pentru imm-uri și turism, maria grapini a anunțat că impozitul forfetar se va aplica din 1iulie a.c.. Impozitul forfetar va viza unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumusețare sau spălătorii auto, cuantumul urmând să fie stabilit după discuții cu patronatele de profil. Impozitul urmează să se aplice ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu. Hotelierii afirmă că introducerea impozitului forfetar nu ar fi decât o taxă în plus pentru hoteluri și pensiuni, stimulând evaziunea și munca la negru.
Postat 02 Mai 2013, 12:53 de anticomunist
Poporul nu greseste niciodata !
Citez din Cristian Tudor POPESCU : ,,"Poporul" este un animal mare şi sensibil la tot ce îi poate afecta vieţuirea. El simte, cu un creier făcut din urechi, ochi, nas şi mâini invizibile - nu face raţionamente în paşi mulţi, abstracţii, deducţii, extrapolări. "Poporul" nu e analist politic, nu e filosof, nu e matematician şi nici economist. Proverbele, zicătorile nu sunt raţionamente, nu sunt demonstraţii, sunt acumulări empirice care pot fi folosite orientativ în viaţă. Soluţia celei mai simple ecuaţii de gradul I nu poate fi găsită prin referendum. "Poporul" nu este nici moral. El nu detestă corupţia pe baza unor principii morale abstracte, ci pentru că îi scade nivelul de trai. El nu a respins comunismul, atât cât l-a respins, pentru că era o uriaşă minciună, ci din pricina foamei şi frigului.De ce cade un tigru în capcana unui ţap mort în potecă în jurul căruia e întinsă o plasă gata să se strângă? Pentru că greşeşte? Nicidecum, el simte corect: ţapul înseamnă hrană, viaţă. Dacă tigrul ar gândi abstract, şi-ar pune problema prezenţei anormale a ţapului proaspăt, la îndemână, şi-ar stăpâni foamea şi ar cerceta locul mai atent, descoperind sub frunze ochiurile plasei.Tocmai pentru că nu greşeşte niciodată în raport cu instinctele sale de conservare şi perpetuare, pentru că are reacţii previzibile, "poporul" poate fi înşelat mai uşor decât un individ, supus gândirii şi greşelii."Poporul" este interesat să deţină puterea? Este interesat să fie "suveran"? Nu, pentru că dacă ar fi aşa, prezenţa la vot ar trebui să crească tinzând spre 100% pe măsură ce situaţia ţării se agravează. Or, în România, de pildă, ea scade. "Poporul" vrea să-i fie bine, nu să conducă.
Postat 01 Mai 2013, 13:14 de pinonel
Dezamagiti nu dezertori
Curand 70 % din populatia care si-a pus sperantele in USL va intoarce spatele acestei formatiuni politice incapabila sa performeze. Nu se numesc dezertori , se numesc dezamagiti.
Postat 01 Mai 2013, 01:16 de Tonciu
Încă un dezertor de la USL
Ce este cu tine Criş, ai liber de la Chirilă să întorci armele ?
Postat 30 Aprilie 2013, 19:31 de Carp III
l-ați uitat pe brancardierul Bodog Florin
Zicea că a desemnat pe cineva la decanat. O mare minciună: șpaga curge, iar băiatul e flămând! Curg fețițele pe la el....are Balta pește...Bodogul s-a văzut stăpân...!
Postat 30 Aprilie 2013, 14:24 de simona cavalu
Felicitari
...pentru articol. FELICITARI si atat!
Postat 30 Aprilie 2013, 13:20 de nada
usl-istii
ce sperante ne-am facut ,nu vedeti ce oameni are U.S.L. la deconcentrate BIHOR ,numai impostori si infractori Ex.la GARDA DE MEDIU la R.A.R. ,la I.T.R.S.V., la A.R.R. un hot profesionist ,un penal ........si exemplele ar putea continua
Postat 30 Aprilie 2013, 12:51 de bihorean
Ne meritam soarta
Un articol excelent. Jenanti suntem noi ca permitem nonvalorilor sa ne conduca.
Postat 30 Aprilie 2013, 11:38 de Pisti
tradare sa fie daca interesele partidului o cere!
Concluzia articolului acesta este oare aceea ca neparticiparea la referendumul Constitutiei este un raspuns al electoratului la toate cele descrise mai sus? Adica daca nu mergi la un vot oarecare, daca "boicotezi" votarea nu esti tradator de neam, nu esti vandut occidentului, nu esti iscoada lui Merkel, asa cum demasca "o parte a presei" in frunte cu autorul acestui articol cu prilejul referendumului de asta vara??? Daca n-o sa voteze poporul Constitutia lui Ponta si Antonescu, atunci va fi o dovada de democratie, de desteptare a neamului la samavolnicia acestor conducatori?! Cum sa stim noi alegatorii cand e bine sa raspunzi politicienilor corupti care guverneaza, prin absenteism la vot si cand e bine sa raspunzi prin vot multiplu? Sa ne scrie autorul articole pe tema asta! Nu de alta da' mai avem o problema: poporul nu este doar prost, dar este si mult! (cam pe la 7,4 milioane de capete)
Postat 30 Aprilie 2013, 10:06 de liberalul turmentat
bun articol
In ultimele zile,citind bihoreanu,mi-a sarit in ochi o stire:buhas inaugureaza nu stiu ce cladire,iar pop il lauda pt efortul depus,pai bine da buhas asta e panaceu universal in orice "gasca"de la guvernare?pop,se stie e prieten bun cu blaga,iar mang se "casatoreste" cu avrigeanu,buhas e finul lui ghilea,si cate nu mai stiu eu,dar am invatat un lucru:adio vot...
Postat 30 Aprilie 2013, 10:02 de petrolistu'
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON