URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2016, 12:00

Unde ne sunt tinerii universitari?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, imediat după numirea noului ministru al Educaţiei, rectorii principalelor universităţi din ţară au făcut un gest fără precedent, anunţându-şi public susţinerea faţă de Mircea Dumitru şi propunând trei direcţii de conlucrare: întărirea autonomiei universitare, majorarea finanţării şi impunerea standardelor de calitate. "Îl vom sprijini în deciziile pe care le va lua. Ne asumăm să ne implicăm activ, să găsim soluţii pragmatice pentru problemele actuale ale învăţământului, alături de Minister. Vom depune toate eforturile posibile pentru a convinge politicienii şi publicul să prioritizeze cu adevărat educaţia" – au transmis rectorii instituţiilor de învăţământ superior reunite în Consorţiul Universitaria (format din Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara). Aceştia au evidenţiat totodată, deloc întâmplător, meritul actualului ministru, fost rector al Universităţii din Bucureşti, de a fi apărat valorile academice în situaţii complexe, "dintre care cea mai răsunătoare a fost demersul de retragere a doctoratului dlui Victor Ponta".

În aceeaşi săptămână, Universitatea din Oradea îşi convoca Senatul, să vadă ce să facă după ce o profesoară, o fostă decăniţă şi rectorul însuşi au fost săltaţi pentru fapte de corupţie pe cât de meschine (fabricarea unui post în schimbul unor podoabe, ghete şi cravate), pe tot atât de grave (cine crede că un ins ajuns la catedră prin impostură va scoate absolvenţi de calitate?). Deşi de bun-simţ era să beneficieze de expertiza confraţilor de la Facultatea de Drept, senatorii Universităţii au sfârşit în coadă de peşte, hotărând ca doar să-l suspende, nu să-l demită, pe rectorul Constantin Bungău, dar după ce-l vor fi lăsat să-şi consume concediul de odihnă luat hoţeşte, între ieşirea din Arestul Poliţiei şi intrarea în arestul din propria vilă.

După conclav, hop şi rivalul lui Bungău la funcţia de rector, senatorul PSD Florian Bodog, care a cerut colegilor, tot public, "măsuri ferme şi curajoase". "Cu cât se prelungeşte actuala stare de incertitudine, cu atât se face mai mult rău universităţii şi, implicit, oraşului şi judeţului", a diagnosticat, corect, Bodog. Atâta doar că nu-l pot suspecta de "responsabilitate şi onoare", cum zice el, ci de a ambiţia de a-i lua locul lui Bungău. Asta ar mai lipsi: după un rector-ctitor condamnat pentru falsificarea numărului de studenţi, după unul deconspirat ca fost colaborator al Securităţii şi altul săltat de DNA, instituţia să se pricopsească cu unul care şi-a câştigat titlurile prin fraudă.

Dacă ţin nu doar la propria reputaţie, ci şi la propria supravieţuire, tinerii universitari orădeni ar trebui să pregătească un rector din propriile rânduri. Altfel, să nu se mire că, spre deosebire de colegii din Consorţiul Universitaria, vor fi ignoraţi de fiecare dată când vor cere fie mai multă consideraţie, fie – mai prozaic, dar vital – majorarea finanţării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@jony
Cred că te referi la tine. Am impresia că ești ușor turmentat!
Postat 14 Iulie 2016, 23:19 de Josef_K
bla bla bla
Vorbim discutii ca sa nu ne plictisim. Cum vorbim de concediu de odihna in timpul anului univ? Ca trebuie sa fii si ca profesor in concediu de odihna ca doar si acolo are pontate ore :). Ii o mocirla care o acceptam ... bine, .... nu o acceptam iarasi bine :)
Postat 14 Iulie 2016, 22:23 de jony
Sila
Nu stiu cum sunt toti universitarii, cu siguranta ca in orice institutie, publica sau privata sunt oameni competenti, oameni mai putin profesionisti dar stau in banca lor si oameni incapabili profesional care nu pot face fata decat sapandu-i pe primii.Se pare insa ca judecam institutia Univ Oradea, de catre cine? Uitandu-ne la comentariile de mai jos se confirma cele spuse anterior. Voi care comentati in ce institutii prestati? Sunteti din prima sau ultima categorie de personal, caci cei din mijloc nu au curajul sa intervina in acest amalgam de idiotenii. Vreti demisia unor oameni nevinovati? Asta da gandire, menita sa promoveze ce? As vrea sa stiu cine e cel ce da cu piatra ? Este un sfant, un nevinovat? Cu siguranta nu, dar nici nu are bunul simt sa-si asume responsabilitatea celor scrise ascunzandu-se sub un pseudonim....si vorbeste de etica si onestitate.
Postat 14 Iulie 2016, 21:54 de Nasa
ce naste din pisica soareci mananca
Oare la care "tineri universitari" va referiti? La fiul, fiica, ginerele, nora lui Chipea, fii lui Felea, Ionescu, Mancia, Mohan etc, fiica, fiul, nora etc lui Bara, finii si nepotii/nepoatele te miri cui??? Cati credeti ca au intrat in UO din afara? 90% sunt produse sorbonica, deci reproduceri mai proaste, de o caliate morala si mai indoielnica decât a "batranilor". Imi cer scuze de la exceptiile care intaresc regula ...le pot numara pe degete...
Postat 14 Iulie 2016, 19:38 de radu
Universitatea curata ???
Din pacate, cu toata tevatura din ultimul timp, cu ceea ce s-a intamplat dupa cazul Dindelegan, inca se fac presiuni la unele facultati, pentru a se scoate posturi la concurs pentru X...sau Y... !! Chiar nu ii mai e frica nimanui ??? Chiar atat de josnici am ajuns??? Si se solicita aceste pozitii vacante in statele de functii, fara a se verifica macar daca persoanele X...sau Y... pentru care - cica - ar trebui scoase posturile la concurs, indeplinesc standardele !!! Si, culmea, mai sunt si persoane - ca nu le putem numi cadre didactice - care mai mult nu sunt decat sunt prezente intre studenti !!! Cine e in spatele presiunilor? De data asta, sigur nu Bungau !!! Cine.....????????????
Postat 14 Iulie 2016, 19:06 de Oradeamea
Doamnei "coleg_universitar"
Doamnă, presupunerile dvs sunt neîntemeiate, miza nici nu a fost "Rectorul (cu conotaţiile aferente)" - care or fi "conotaţiile" alea? - şi nu este nici dorinţa "să dispară Universitatea din Oradea". Chiar e atât de greu ca "sorboneii" noştri să accepte că atât colegii lor oneşti din Universitate, cât şi "civilii" din comunitatea locală îşi doresc o instituţie de învăţământ fără corupţie (în sensul cel mai larg al cuvântului)? Chiar vă este imposibil să admiteţi că simpla inculpare a rectorului (oricum s-ar numi el) DEJA a făcut rău instituţiei şi oraşului, mai ales că n-a fost urmată de o demisie de bun simţ? Chiar vă e greu să vă daţi seama că numai asta nu lipsea după ce un alt rector (Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească) a fost condamnat la ani grei de închisoare, tot pentru corupţie? Adevărul e banal: o parte dintre orădeni (nici nu pretind că majoritatea, ba chiar am motive să cred că mulţi îşi doresc contrariul, ca să-şi obţină mai lejer tot felul de diplome) vor o Universitate curată. Competitivitatea vine după, pentru că pe mocirlă nu cred că se poate construi ceva durabil, după cum dealtfel se şi vede.
Postat 14 Iulie 2016, 18:54 de AC
Chiar mai simplu
Părea ca miza a fost Rectorul (cu conotaţiile aferente), dar pare-se că se doreşte să dispară Universitatea din Oradea.
Postat 14 Iulie 2016, 17:43 de coleg_universitar
Jurnalist obosit
Pe semne d-le Cris stai prost cu memoria sau nu esti capabil sa faci un articol cu caracter de noutate. Ce rost are sa preiei agresiv si defaimator articolele lui Totorean si ma refer la mizeriile pe care le arunci asupra rectorului acuzat pe nedrept si fara dovezi ( ca doar pana acest moment nu este emisa nici o hotarare in acest sens trebuind sa functioneze prezumtia de nevinovatie). Inteleg, nu ai inspiratie si vrei sa-ti vinzi publicatia. Si totusi cine esti d-ta sa apreciezi gravitatea faptelor cata vreme nu au fost dovedite, fiind la momentul actual doar acuzatii. Daca ai avea putin simt civic ai promova binele Universitatii Oradene sau esti de partea unor interese care vrea sa alunge pontentialii studenti . Cum poate un om de presa sa denigreze o institutie in defavoarea evolutiei orasului sau. Daca nu poti face bine macar nu face rau. Stimati jurnalisti nu stiti ce este deontologia profesionala? Ar trebui.
Postat 14 Iulie 2016, 16:40 de Nasa
E SIMPLU
Instituția suspendării se întemeiază pe prezumția de nevinovăție! Dacă Instanța îi va achita? Pe cale de consecință Bungău NU PUTEA FI DEMIS. Iar CONCEDIUL DE ODIHNĂ este perfect legal și nu are nici în clin, nici în mânecă cu arestul la domiciliu! Concediul de odihnă ține strict de contractul individual de muncă, respectiv este un drept al salariatului! Pe perioada concediului de odihnă contractul de muncă NU ESTE SUSPENDAT! Salariatul încasează indemnizația de concediu ( calculată pe baza veniturilor din ultimele trei luni ). Repet, concediul de odihnă este un drept iar nu o favoare. Arestul preventiv ( sub forma arestului la domiciliu ) este o MĂSURĂ PREVENTIVĂ dispusă de Instanță! Ea nu are nici o legătură cu fondul speței, persoanele nu sunt condamnate! Se urmărește ca inculpații să nu ia legătura între ei sau cu martorii ( ceea ce s-a și dispus ) și atât ! ( că pericol social nu este nici unul ).
Postat 14 Iulie 2016, 12:15 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON