URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2020, 11:41

Un primar începător

Un primar începător (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O mare parte din sudalmele pe care le încasează autorităţile ar fi evitabile dacă s-ar comunica sincer şi corect pe canalele oficiale. Dar, de cele mai multe ori, în România se preferă tăcerea. S-au făcut paşi mari înainte în domeniul comunicării în ultimii 30 de ani, dar încă suntem departe de lumea în care, atunci când apare o problemă, se organizează rapid o conferinţă de presă, preferabil în direct.

Multe dintre marile şantiere ale Oradiei stagnează enervant fără să se spună de ce. Nu e zi să nu trec prin oraş pe lângă o lucrare începută, dar neterminată. Pavajul incomplet de lângă catedrala Sfântul Nicolae de pe strada Iuliu Maniu, şantierul abandonat din faţa şi din împrejurimile teatrului, ca să nu mai zic de parcarea subterană de lângă palatul Vulturul Negru, care, după ce va fi inaugurată, va intra, cel mai probabil, direct în renovare.

Sunt convins că există explicaţii tehnice pentru întârzieri şi amânări, dar nu înţeleg de ce nu se comunică. La începutul noii ere de renovare a Oradiei se practicau emoţionantele anunţuri de genul "Ne cerem scuze pentru disconfortul creat", ceea ce dădea semnalul unei normalizări în relaţia instituţie-cetăţean. Dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Lucrările întârziate stau, în adevăratul sens al cuvântului, cetăţenii trec, Primăria şi firmele de construcţii tac.

Întârzierile acestea mai pot provoca şi neplăceri suplimentare. Vă dau un exemplu: pentru că Primăria a promis că toarnă stratul de uzură pe strada Independenţei doar după ce se termină parcarea subterană (la anu’ şi la mulţi ani!), între linia de tramvai şi banda pentru automobile a rămas o diferenţă de nivel de câţiva centimetri. Din cauza acesteia, un amic a picat cu motocicleta şi s-a ales cu câteva fisuri la un picior, cu durerile aferente pe termen lung. Fireşte că n-a dat în judecată pe nimeni, cum s-ar fi întâmplat în America.

Bihorenii sunt oameni răbdători, nu se aprind iute, şi poate de aceea nu e prea mare stresul cu finalizarea lucrărilor. Dar având în vedere că în 2020 se anunţă noi şantiere, poate n-ar fi rău să se mai închidă unele dintre cele începute, pentru a nu ne lua cu mâinile de cap la fiecare pas. Să începi o lucrare e bine, dar să o termini este şi mai bine. În investiţiile de infrastructură e la fel ca în sex: începutul nu este foarte important, ce contează cu adevărat este finalizarea.

Atunci când apar amânări şi abandonuri, ar fi frumos să fim informaţi despre motive, tot din respect pentru domnul cetăţean. Astfel, primarul n-ar mai fi acuzat că e cel mai mare începător de şantiere, cu probleme la finalizare. Primăria ar putea fi un pic mai sinceră, fiindcă e greu să ascunzi ceva care e în văzul lumii zi de zi. Iar dacă nu poate nicicum, măcar să ne mintă frumos: a venit betonistul beat, a răcit şeful de şantier, a fugit meşterul cu soţia arhitectului sau a plecat în Spania echipa de instalatori.  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Pentru ca poate
De ce nu comunica Primaria? Pentru ca primarul isi permite sa taca, e reales orice ar face. Nu-i provoaca nopti nedormite nici respectul pentru cetateni. Cand esti plecat 100 de zile din oras, din cele 200 si ceva lucratoare pe an, inseamna ca nu dai doi bani pe oameni. In mod normal presa al trebui sa-l streseze, sa-l traga de urechi pe primar, dar din pacate ea ori tace, ori se preteaza la niste linguseli de ai putea crede ca esti in anii '80. E un ins care nu se multumeste doar cu linguseli, a ajuns chiar sa-i atace prin articole pe cei care nu sunt de acord cu orice tampenie visata de bolovan. Dati-mi un link unde se critica hotararea CL de a se inchide o strada timp de trei ani(!!), doar ca sa-si faca unul birt acolo! sau e posibil ca o groapa de marimea unui stadion sa stea de opt ani in centrul orasului? Barajul Vidraru s-a construit in doar sase ani!
Postat 14 Ianuarie 2020, 18:52 de 1x1
Felicitări Bolojan
Încă o dată FRAIERII mor de ciuda ::::)))))) @@@
Postat 14 Ianuarie 2020, 11:07 de sandu1260
Oare de ce nu comunica?
Majoritatea lucrariilor primesc acele 4-5 firme de casa, firmele acelea n-au oameni si n-au chef sa cheltuie mai mult decat strict neceras ca sa ramana un profit si mai mare si primaria tace fiindca primeste si el un plic din suma aceea, de aceea primeste totdeauna acele 4-5 firme toate lucrariile... hai mai, stie toate lumea povestea intre Benjamin Rus si Kiss Alexandru ca a dat bani grei in buzunar pentru terenul din Calea Aradului unde a inceput sa rasare cartierul Luceafarul... acuma credeti ca Bolo&CO nu primesc bani grei de la aceste firme de casa? Iar aici pe Bihoreanul a fost 2 stiri cum Mircea Malan a zis ca daca firma nu termina in noiembrie intr-o saptamana pe Calea Bihorului o sa plateasca penalizare... au terminat-o? au facut pana unde au fost puse bordurii si au lasat acolo lucrarea pur si simplu... acuma de ce sa mai comunice primaria cu cetatenii? mai bine tac si asa toate lumea zice ca "ei macar fac ceva", nu conteaza ca tot orasul e un santier mare, ca ei primesc bani pentru tacere si firmele alea 4-5 fac lucrariile in ritmul lor...
Postat 14 Ianuarie 2020, 08:01 de cititor_oradean
Oradenii, in sfarsit la ei acasa....Cremeneanu,@caragiale...
"Acest om(Dorel Ilie Bolojan), s-a transformat intr-o bestie insensibila si inumana.Oradenii mei, mai puteti?Cat vreti sa mai tolerati abuzurile bolovanului?Cat despre partidul bolo jeanului va spun ca va prelua MuIa de la PSD cat de curand. PSD si PNL = aceiasi mizerie!"...Bun (re)venit in Oradea noastra,a oradenilor,@caragiale,Cremeneanu....Speranta nu moare niciodata!
Postat 14 Ianuarie 2020, 00:48 de platona
Sau poate...
...la cat de barbat e nu mai poate sa finalizeze si are nevoie de ajutoare si nu stiu daca sotia arhitectului a fugit cu mesterul dar sotia politistului sigur a fugit cu primarul.Inchipuitul ,,Bratinel'',obisnuit fiind cu ulitele din Birtin, considera ca nu avem nevoie de strazi asfaltate corespunzator, sunt bune asa denivelate, peticite pe ici pe colo in punctele esentiale. Probabil nu ni s-ar strica masinile atat de repede, dar pe cine intereseaza?! Calitatea vietii noastre este sacrificata despotic pe altarul imaginii Bolo jan ene prezentandu-ne un viitor luminos.E foarte usor sa vinzi iluzii naivilor care compara Oradea cu alte orase din Romania in loc sa le compare cu cele din tarile la al caror nivel pretindem ca vrem sa ajungem. ,,S-a facut ceva...'' nu mai e de ajuns!Obisnuiti cu putin, putin primim! Sute de santiere...Daca voiam sa locuiesc in santier ma faceam constructor.Ne darama casele,nu mai avem pe unde circula nici cu masina nici pe jos,nu avem unde parca pentru ca a blocat tot orasul pentru niste proiecte magalomanice fara pic de utilitate, ne-a trasat niste dungi pe trotuar creeand niste pseudo piste de biciclete, ne-a marit taxele iar daca le platim in Primarie ne taxeaza in plus, probabil se crede stapan si considera ca ii invadam spatiul privat, platim cea mai scumpa gigacalorie din tara, cel mai scump bilet de tramvai si il asteptam pana ne sar capacele, suntem amendati pentru orice,chiar si pentru apa colorata de la robinet.A inventat parcarile de domiciliu iar acum, din prieteni am ajuns sa ne certam cu vecinii si sa ne dujmanim.Parintii nostri au crescut, trait si imbatranit cu multe lipsuri in speranta viitorului luminos promis de un alt despot obsedat de imaginea proprie si a partidului.Pana cand mai toleram o astfel de incalcare a vietii personale?!Acest om s-a transformat intr-o bestie insensibila si inumana.Oradenii mei, mai puteti?Cat vreti sa mai tolerati abuzurile bolovanului?Cat despre partidul bolo jeanului va spun ca va prelua MuIa de la PSD cat de curand. PSD si PNL = aceiasi mizerie!
Postat 14 Ianuarie 2020, 00:08 de caragiale
„Mutați-vă din București"
Mai sunt locuri in teleorman, bistrita,vaslui.Intrebarea e cind se da "recompensa" pentru procedura de electie: la inceput sau la sfirsit?Asa ca mai important este preludiul decit finalizarea.Ca-n Tantra,feelingul e mai important decit actul in sine.Conform devizului: "Apusul de soare e doar rasaritul vazut de la spate"
Postat 13 Ianuarie 2020, 19:33 de excalibur
Chiar dacă această critică e îmbrăcată în catifea din plin ...
... e totuși semn de normalitate, de observație indirectă a faptului că evoluția unui oraș stă mai mult în educație de mentalitate și caracter, decât în infrastructuri făcute la hei-rup !?!
Postat 13 Ianuarie 2020, 17:43 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON