URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2014, 17:20

Un învins la vot

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 1990, anul de început al dreptului nostru de a alege, am votat la toate alegerile, de la cele locale şi parlamentare până la cele prezidenţiale şi pentru Parlamentul European. Nu doar fiindcă tocmai muriseră nişte colegi de generaţie pentru ca toţi ceilalţi să avem această libertate, ci mai ales fiindcă aşa mă simţeam în drept să-mi iau la întrebări aleşii.

Recunosc că aproape totdeauna aceştia l-au folosit spre a mă dezamăgi. Excepţiile au fost puţine şi uşor de explicat: până în 1996 aleşii mei nu câştigaseră puterea, iar în opoziţie îşi păstraseră aceeaşi conduită, în timp ce rezultatul din '96, guvernarea CDR, cu toate ezitările ei, a avut uriaşul merit că ne-a aşezat pe calea cea dreaptă, spre Europa.

Ulterior, aleşii mei m-au decepţionat la câştig: Alianţa Dreptate şi Adevăr, când s-a împiedicat la câteva luni de guvernare în bileţelul roz al lui Tăriceanu şi în autoritarismul preşedintelui. Alianţa care i-a succedat în 2008, între PDL şi PSD, şi pe care n-am votat-o, m-a speriat de-a dreptul, văzând cum se năpusteau instituţiile statului asupra cetăţenilor şi firmelor, pentru a-şi umple puşculiţele înaintea prezidenţialelor din 2009. Noroc că a urmat rapid al doilea divorţ al celor două partide născute din fostul FSN.

În 2012, am dat un vot-pedeapsă, la fel ca majoritatea românilor, amendând un regim de vită Kobe, de piscine în pustietate şi de piticism uman, al cărui cinism era depăşit doar de propria frică de implozie. A fost, însă, şi un vot-speranţă, pentru că da, recunosc, am sperat că aleşii USL nu vor fi "aceeaşi mizerie". Am greşit (parţial, căci în colegiul meu nu), acum ştim toţi. E eşecul meu, am fost naiv, dar şi mai mare ar trebui să fie ruşinea guvernanţilor că şi-a înşelat alegătorii.

În primele săptămâni după ce am intuit goliciunea şi lăcomia actualei puteri eram înclinat să nu mai merg curând la urne. Ceea ce s-a întâmplat între timp m-a determinat, însă, ca dimpotrivă, să o fac, chiar cu riscul să mai primesc o lecţie. De ce m-am răzgândit? Am văzut, pur şi simplu, că noii guvernanţi nu doar continuă abuzurile predecesorilor, ci chiar le desăvârşesc.

Partea bună e că, tot între timp, am avut ocazia să observ că în tabăra "foştilor" lucrurile s-au schimbat şi o parte din ea, PDL-ul, şi-a asumat greşelile făcute. Dincoace, într-o altă tabără de "foşti", dar mai recenţi, PNL pare la rându-i că şi-a însuşit lecţia întovărăşirii cu un PSD nevindecabil.

Îmi mai rămâne să sper că şi alţi învinşi, la fel ca mine, vor găsi puterea să dea aceeaşi lecţie şi PSD-ului. Să voteze. Altfel, a sta 364 de zile în fiecare an şi a da cu peturile de caldarâm e cu totul inutil dacă tocmai în a 365-a zi te dai la o parte şi îi laşi să voteze, în locul tău, doar pe activiştii de partid. E votul vostru, folosiţi-l. Odată şi-odată tot veţi învinge.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul "EU în UE: Duminică, România îşi votează reprezentanţii în Parlamentul European pentru a doua oară de la aderarea la Uniunea Europeană"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
"Din 1990, anul de început al dreptului nostru de a alege, am votat la toate alegerile" !?!
Se şi vede, Criş, aportul tău cetăţenesc şi nefast de altfel !?! Că dacă se alegeau doar între ei mai aveai o justificare !?!
Postat 24 Mai 2014, 10:42 de Carp III
De acord !
Romani, trebuie sa mergem la vot altfel se invechesc relele, iar "artizanii" mincinosi apuca sa-si perfectioneze metodele de inselatorie. Votul, este in acelasi timp un drept dar si o obligatie care ne priveste direct. In fond sunt vietile noastre.
Postat 23 Mai 2014, 22:14 de Defense
"sarman" jurnalist cu onoarea nereperata...
...las' ca ti-o repereaza el Balbajan cu un (nou) teanc de bani ! ;)
Postat 23 Mai 2014, 21:29 de Agentul Termic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON