URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2013, 08:16

Un Consiliu inutil

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când primarul Ilie Bolojan a aruncat ideea ca Muzeul Ţării Crişurilor să fie mutat în Cetate, o liotă de slujbaşi s-au chinuit să demonstreze că acest lucru nu e posibil. Cu aceeaşi energie consumată puteau mai degrabă găsi soluţii la problema lansată.

Chiar şi Consiliul Judeţean a mârâit, pe motiv că i se ia obiectul muncii. Dar grija pentru Muzeu a şefilor de la judeţ mi se pare caraghioasă din moment ce de 9 luni n-au fost în stare să descâlcească amărâtul de contract făcut cu Selina pentru terminarea sediului.

Consiliul Judeţean s-a obişnuit să stea cu mâna întinsă după bani la Guvern, după care la rândul său dă la milogii din teritoriu, în funcţie de interese, ba de partid, ba personale. În decursul anilor s-a demonstrat că, dacă vrei să se facă ceva în judeţul ăsta, mai bine pasezi problema la Primăria Oradea, cum a fost cazul cu spitalele ori cu Teatrul.

Din când în când, cei din staţiunea balneară Consiliul Judeţan mai fac câte un exerciţiu de imagine. Aşa au procedat cu scoaterea pe SEAP a licitaţiei pentru extinderea pistei aeroportului, în condiţiile în care, cel puţin deocamdată, nu există niciun ban pentru începerea lucrărilor, numai vise.

Aşa că, dacă regionalizarea are vreun avantaj, acesta e că desfiinţează Consiliul Judeţean, o instituţie oricum inutilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Intrebare
Ca sa admnistrezi gropile si parcarile orasului ce nevoie aveti de un palat cand economia e la fier vechi... A mai ramas cultura si istoria locului Faceti-le praf si pe astea !!!!
Postat 08 Aprilie 2013, 14:05 de Lungu Dumitru
Intrebare
Dupa regionalizare, ce nevoie mai aveti de un palat administrativ ?
Postat 08 Aprilie 2013, 13:58 de Amicii muzeului
Ochelarii!
Domnule "Obiectiv", Tirle nu a ajutat cu nimic la finalizarea Muzeului Tarii Crisurilor, dimpotriva. A blocat aproape tot mandatul sau lucrarile. Pentru lucrarile care s-au facut la cladirea garnizoanei in perioada in care era el presedintele consiliului judetean nu are nici un merit, acestea revin predecesorilor.
Postat 08 Aprilie 2013, 13:41 de eu
POPA CORNEL
Popa Cornel e de un an la consiliul judetean si nu a facut absolut nimic. Intruna ati aruncat in Tirle ca nu e bun la administratie dar bai Chirila, dupa cate vad , Tirle a facut 90% din muzeu, a amenajat aerogara aeroportului care era varza, a facut drumul de Padis la care Popa i-a taiat panglica erijandu-se impreuna cu Selina ca mare salvator, a facut o mare oarte din drumul spre Tinca in conditiile in care era in opozitie cu Guvernul pt ca in marea parte a mandatului sau a fost in PNL?! In conditiile in care toti sareau pe el, si pnl si pdl si udmr, Tirle asta a facut cu bani putini mai mult decat a facut Bolojan cu bani foarte multi luati din credite pe care tot noi fraierii care l-am votat ii platim din buzunarele noastre!!!
Postat 08 Aprilie 2013, 12:18 de OBIECTIV
STĂPÂN PE ORAŞ ŞI PE INVESTIŢIILE ALTORA
Aş propune să se mute o secţie a grădinii zoologice şi o grădină botanică pentru că seamănă cu o seră în piramida lui Bolojan(oricum se crede faraon) să se planteze nişte bananieri, să se aducă nişte rude de a lui Bolojan din Africa, respectiv nişte giboni să-i populeze, cărora să le vândă Gibo(n)lojan banane şi nu nouă iluzii, pentru că la asta se şi pricepe conform ocupaţiei dinainte de a deveni politician(care se pricep la toate şi de fapt la nimic) dar administrează după bunul placşi în interes personal banul public.
Postat 08 Aprilie 2013, 11:20 de ZOO
Din orice venit al tău să dai 10% domnului............
Aş propune să se mute o secţie a grădinii zoologice în piramida lui Bolojan(se crede faraon) să se planteze nişte bananieri, să se aducă nişte rude de a lui Bolojan din Africa, respectiv nişte giboni să-i populeze, cărora să le vândă Gibolojan banane, pentru că la asta se şi pricepe conform ocupaţiei dinainte de a deveni politician(care se pricep la toate şi de feapt la nimic) dar administrează după bunul plac banul public.
Postat 08 Aprilie 2013, 09:05 de PARAîNDĂRĂT
Din orice venit al tău să dai 10% domnului............
Gibonul ăsta venit cu pluta pe Criş, fost profesor la şcoala de tâmpiţi ne crede şi pe noi tâmpiţi şi vânzător de banane la ABC-ul personal, se pricepe la toate , la sănătate, învăţământ, investiţii, cultură.Cum îşi permite să facă investiţii uriaşe şi inutile(cum este Cet-ul pe gaz şi multe altele) pe banii noştrii, care vom restitui creditele timp de 25 de ani, fără să ne consulte prin referendum. El şi firmele clientelare îşi iau banii iar noi rămânem cu plata datoriilor. Acest fel de a face politică şi aceşti politicieni care justifică nişte investiţii "unflate " şi inutile ca fiind de interes public când de fapt sunt "hrana" lor şi a firmelor clientelare potrivit principiului zeciuielii(paraîndârâtului) sunt cele mai nocive şi păguboase, un adevărat cancer pentru economie şi nivelul de trai al populaţiei.
Postat 08 Aprilie 2013, 08:57 de PARAîNDĂRĂT
Trezirea la realitate!
Propunerea lui Bolojan este pertinenta: Muzeul in Cetate, iar fosta Garnizoana sa devina un Centru administrativ. Nu uitati, orbi sunt cei care nu vor sa vada! Din pacate, in Oradea zilelor noastre sunt prea multi cei care au nevoie de lumanare ziua in amiaza mare, iar necazul nostre consta in faptul ca respectivilor indivizi le-am dat drept de vot si putere de decizie.
Postat 07 Aprilie 2013, 09:55 de SAFE
SPAIMA LUI BOLOJAN
'O institutie inutila" exact aceasta expresie o folosea d-le Chirila si primarul Bolojan in emisiunea lui Tavi Haragos .Practic a vorbit Bolojan prin gura dumneavoastra. IL INSPAIMANTA DACA SE INCHIDE ROBINETUL PENTRU SELINA.ACEASTA ECUATIE VA AFECTEAZA DIRECT SI PE DUMNEAVOASTRA.STITI DUMNEAVOASTRA CARE E TREABA CU FINANTAREA.....
Postat 06 Aprilie 2013, 15:52 de CETATEAN
De rasu-plansu
Se pare ca si municipalitatea si judetul actioneaza in interesul Selinei, pe banii contribuabililor. Cat de mult ii plange de mila presedintele CJ Selinei ca nu-si poate incasa bani pentru lucrari executate........ Dar nimeni nu spune cat s-a decontat efectiv si pentru ce lucrari, cine a avizat acele lucrari si cate faceau parte din contract sau au fost executate pe langa,ca lucrari "necesare" numai si numai pentru a creste valoarea contractului. La CJ importanta este intrunirea angajatilor in comitete si comitii fara niciun rost, cum sa acceada mai usor pe functii mai bine platite, cum sa nu faca nimic in afara de a incasa niste salarii, cu care trebuie rasplatiti, pentru ca se trezesc dimineata sa ajunga acolo si sa fumeze o tigara, cum sa se umileasca si sa se barfeasca unii pe altii si nu in ultimul rand cum sa aranjeze lucrurile sa iasa cat mai prost. Si asta se intampla pentru ca nu sunt oameni capabili sa gestioneze o institutie de anvergura judeteana, care ar putea face multe lucruri intr-adevar bune pentru acest judet, vezi judete din tara unde presedintii sunt presedinti, vicepresedintii sunt vicepresedinti iar secretarii sunt secretari si fiecare isi vad de treaba lor.
Postat 06 Aprilie 2013, 13:00 de sef de cabinet`
Utilitatea inutilităţii !?!
Aşa este, consiliul local al municipiului nu are nici o utilitate. Doar că instituţia primarului este în afara utilităţii, pentru că e extrem de păgubitoare în raport de cetăţeni (contribuabili). Şi atunci e nevoie de încă o instituţie, chiar inutilă fiind, care să plătească în solidar tot la patru ani.
Postat 06 Aprilie 2013, 12:07 de Carp III
Sariti, A PIERDUT SELINA!!!
Dl. Primar prin ideile dumnealui ne da senzatia ca ar actiona si din functia de agent comercial al Selina cautand mereu cate ceva de lucru pentru ei! Sigur ca trebuie sa sari cu idei pt. ca daca nu mai lucreaza Selina la Muzeu la Garnizoana sunt mici sanse sa mai vada vreun ban pt. lucrarile "suplimentare" necesare. Acum ca "o liotă de slujbaşi s-au chinuit să demonstreze" ca microclimatul si instalatiile aferente unui muzeu sunt necesare (lucrari deja terminate in cladirea Garnizoanei), ca spatii suficiente de prezentare, depozitare, reconditionare sunt necesare la o astfel de institutie - nu se pune ! Doar Bolojan gandeste ...vorbeste cu Marcel pune de un proiect european... si gata ! D-le Chirila cu regret amintesc ca problemele pasate la Primarie - Teatru, Spitale au fost rezolvate mai mult cu implicarea UDMR (Biro, Cseke, Ritli). Desigur au stiut sa-si traga partea leului si sigur nu au iesit pe "minus" dar au terminat ceva. Pe carcotasi...studiati presa din acele vremuri si pentru "luminare" ii invit la Teatru, unde daca studiati Cartea de Onoare a Teatrului Regina Maria se vor observa filigranele exclusive in limba maghiara pe paginile mentionatei Carti.
Postat 06 Aprilie 2013, 00:33 de Adi Oradeanul
Doua institutii parazitate
Prefectura si Primaria au acelesi defect, majoritatea angajatilor sunt niste nulitati arogante angajate pe pile,interese,obligatii,politic...Si conduse de niste...sau Virinei Columbeani, care considera ca daca au ajuns intamplator si trecator la conducere, orasul este al lor si nu al oradenilor, ca oradenii sunt niste tolerati acolo si ei stapani apsoluti. Si ce-i mai grav, se cred atat de grozavi incat considera ca LEGILE ROMANIEI SUNT CEVA FACULTATIV pt.ei si isi permit sa inventeze altele care nedreptatesc oradenii cinstiti. Ar fi foarte multe de spus dar mi se face scarba.
Postat 05 Aprilie 2013, 10:06 de Contribuabil
CJ
Consiliul Judetean e un apendice nefericit, devenit apendicita...o inutilitate impovaratoare pe spinarea contribuabilului devenit tot mai slab pentru a sustine atatia mancatori de paine degeaba...Apropo...mergeti intr-o zi prin birourile CJ sa vedeti cum se calca in picioare o liota de functionari din care multi nici nu pot sa va explice obiectul muncii asa zis prestate.
Postat 05 Aprilie 2013, 09:51 de Horia
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON