URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2016, 11:59

Ultima oră de dirigenţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

31 mai 1991, zi de vineri în calendar, era ultima zi de şcoală. Mai aveam doar câteva ceasuri, apoi urma să aruncăm uniformele şi genţile, să uităm de teme şi de medii. Din viitorul apropiat ne pândea însă examenul de Bacalaureat, înspăimântător şi abscons, monstrul ce părea hotărât să ne despartă şi să ne împrăştie în cele patru zări.

În şcoală, imensa tufă de trandafiri de lângă cancelarie umplea curtea de miresme. Elevii claselor a XII-a le cântau profesorilor "Gaudeamus Igitur", se dăruiau flori, se făceau fotografii. Orarul fusese deja aruncat la gunoi. În acea zi, noi, cei din clasa a XII-a B, aveam programată o singură oră, cea mai importantă dintre toate - ultima oră de dirigenţie.

Fiind ultima zi de şcoală, plănuisem o mică petrecere în clasă, cu muzică de pe magnetofonul colegului Pişti. Aşa a apărut ideea să înregistrăm ora de dirigenţie. Doamna Cornelia Sabău, diriginta noastră, a transformat întâlnirea într-un veritabil talk-show. Cu eleganţă, sensibilitate şi multă delicateţe, "dira" ne-a rugat pe fiecare să ne mărturisim gândurile, să ne împărtăşim planurile de viitor, să spunem nespusul. Ne-a completat cu păreri, sfaturi, urări şi confesiuni.

"Ora" de dirigenţie a durat 3 ceasuri şi jumătate. La final, i-am predat banda sigilată şi semnată doamnei Sabău spre păstrare până la întâlnirea de 10 ani. Diriginta a fost încântată de idee şi a promis că o va păstra cu sfinţenie. Dar soarta avea alte planuri. Cu doi ani înainte de reuniune, doamna Lia Sabău a plecat brusc dintre noi, încremenind în doliu un oraş întreg. "Noi nu ne despărţim acum definitiv", cuvintele dumneaei de la finalul orei de dirigenţie se transformaseră într-o promisiune neonorată.

După câţiva ani, mi-am amintit de banda de magnetofon. L-am căutat pe fiul cel mare al doamnei diriginte să-l întreb dacă ştie ceva. Călin mi-a spus că nu a văzut aşa ceva în casă niciodată. Gândul că ultima noastră oră de dirigenţie s-a pierdut pentru totdeauna m-a înnegurat. Dar, după o vreme, mi-a sunat telefonul. "Lulu, am găsit banda!", mă anunţa entuziasmat acelaşi Călin.

Am copiat-o în calculator şi am stocat-o pe trei servere, de teamă să n-o pierd din nou. După mai bine de 10 ani, acum câteva luni, m-am apucat să o transcriu. A rezultat o cărticică de 100 de pagini denumită, cum altfel?, "Ultima oră de dirigenţie", un fel de scrisoare trimisă nouă înşine în viitor, dar şi o excepţională lecţie de viaţă din partea dirigintei. A ajuns în mâinile colegilor mei săptămâna trecută, la întâlnirea de 25 de ani.

A fost un amestec de bucurie şi nostalgie la reuniune. Foştii noştri profesori de la Colegiul Naţional "Samuil Vulcan" din Beiuş ne-au primit cu emoţie, ne-au făcut mărturisiri, ne-au recitat cu vocea tremurândă din Arghezi şi Nichita Stănescu. Noi, maturi cu toţii, ne-am povestit reuşitele şi eşecurile din ultimii ani. La un moment dat, îmi era teamă că ne-am maturizat prea tare. Dar, în timp ce stăteam pe o terasă, la o cafea, unul dintre noi a întrebat: "Bă, care din tipele de la masa aia vă place mai mult?". Atunci m-am liniştit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
DA, ARTICOL EMOTIONANT
Si mie! O poveste de viata prezentata foarte frumos! Poate fiecare ne-am regasit in cele prezentate!
Postat 01 August 2016, 09:54 de TDS
frumos
Foarte fain articolul sincer,la mai multe de acest gen,mi-a facut placere sa-l citesc.
Postat 26 Iulie 2016, 14:47 de suporter_oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON