URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2012, 12:45

UDMR forever

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Niciodată n-a dus UDMR o campanie mai febrilă decât înaintea recentelor alegeri locale, mai ales candidatul la Primăria Oradiei făcând eforturi să smulgă şi voturi româneşti. Pe alocuri a şi reuşit, chiar dacă pentru ai săi a transmis, separat şi obsedant, un mesaj exclusivist în cheie strict etnică: "minden magyar szamit" - adică fiecare maghiar (nu orădean!) contează.

Cu toate acestea, niciodată n-a obţinut UDMR un scor aşa slab. De vină au fost, admit, şi imixtiunea Ungariei în trebile transilvane prin încurajarea PPMT şi a PCM. Mă întreb, însă, dacă nu Orban, ci socialiştii lui Medgyesi ar fi fost la putere la Budapesta şi i-ar fi ajutat pe ei, s-ar mai fi plâns udemeriştii de ingerinţe străine? Din câte îmi amintesc, în trecut, când au beneficiat de susţinere ungară, nu s-au lamentat deloc. De asemenea, însă, responsabilă de scădere şi lunga şedere lângă un PDL care i-a tăiat pe toţi, indiferent de naţionalitate, fără discriminare. În fine, ar mai fi vinovat şi Ilie Bolojan, primarul lângă care UDMR-iştii au stat confortabil şi profitabil patru ani, pentru ca subit, în campanie, să descopere că e un administrator îngrămădit şi atât.

Acum, după ce au încasat o lecţie (pe care, totuşi, nu o recunosc), liderii UDMR se vor, ca totdeauna, din nou la volan, fireşte că în interesul superior al reprezentării comunităţii, avertizând că dacă ei nu pun viceprimar la Oradea şi vicepreşedinte la judeţ ar fi "cea mai mare greşeală" din ultimii 20 de ani.

Înainte să-şi facă mea culpa pentru că a oferit alegătorilor mult ambalaj sclipicios şi mai deloc marfă, şefii UDMR au admonestat câştigătorii că trebuie să respecte "protocolul". Altfel, ar însemna că aceştia nu au cuvânt. Ce nu am auzit, dar putem simţi, e ameninţarea subterană că, rămaşi fără "coledzi", distinşii nu s-ar da îndărăt nici chiar de la a aţâţa zâzania între români şi maghiari, pentru a dovedi discriminarea. Nu contează că ani de zile le-au pus conaţionalilor tăbliţe, nu şi apă, canalizare şi asfalt, important e să simtă toţi puterea unei opoziţii capabile nu doar să blocheze proiectele edilitare ale câştigătorilor de azi, ci şi să strice pacea interetnică.

La un scor electoral de 18%, UDMR vrea 25% din orice, invocând că un sfert din locuitorii oraşului şi judeţului sunt maghiari, dar "uitând" că nu toţi maghiarii votează laleaua. Prin presiunea pusă asupra USL pentru a obţine "locotenenţia" Oradiei şi Bihorului (de fapt rolul de arbitru), cea mai democratică formaţiune din România a ajuns să nege până şi regula elementară a democraţiei: cine ia voturile cele mai multe conduce, cine ia mai puţine trece în opoziţie.

În logica asta, nu ar fi exclus ca pe viitor UDMR să pretindă încă dinaintea oricărui scrutin, local ori naţional, o putere aritmetic proporţională cu numărul celor pe care zice că se bazează, lăsând partidele româneşti să se bată pentru ce rămâne. Nu-i cam mult?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
@boom
ai dreptate "minden magyar szamit" era la UDMR ... am gresit eu
Postat 25 Iunie 2012, 17:06 de mihai
@Cotrau
Cotrau nene, sa fii sanatos. Ca destept, slabe sanse.
Postat 24 Iunie 2012, 17:50 de @Cotrau
Alegeri locale 2012 din Oradea.
-Îmi pare rău să vă comunic D-le Criş: Dar cei din U.D.M.R. nu sunt singurii reprezentanţi ai celor de etnie maghiară.Mai au pe cei din P.P.M.T.şi cei din P.C.M.ca şi reprezentanţi !! Aşa că mulţi concitadini au votat şi aceste partide din urmă .Precum şi subsemnatul !! Cu toate că eu fiind de etnie ROMÂNĂ !! I-am votat la Consiliul Local şi Consiliul Judeţean pe cei de la P.P.M.T.!! Iar ca Primar pe reprezentatul U.D.M.R.în pers.D-lui Cseke Attila-Zoltan în speranţa debarcării lui Bolojan Ilie-Găvril din satul Birtin Comuina Vadul-Crişului din fruntea bucatelor de la Primăria Mun.Oradea.Cum m-a \"executat \"el pe mine din Primăria Oradea după aproape 11.ani de muncă în aceea Instiituţie şi încă peste 250.de pers.în primul lui mandat ca şi Primar al Mun.Oradea.Cu stimă şi respect d-le. Adrian Criş. Principiul \" Legea Talionului \" !!
Postat 24 Iunie 2012, 15:57 de Cotrău
cseke bufonul
i-a ramas doar sa suga vitamina. exact de un clovn mai era nevoie pe aici. hehehehehe
Postat 24 Iunie 2012, 14:19 de ungurime
Sus capul bai romani !
Asadar, s-a suparat gibonul ca vacarul pe sat, ca Cseke l-a taxat ca fiind fara viziune. Ceea ce e adevarat. Pe de alta parte, aceasta suparare care scoate UDMR din jocul unor smecherii care ne enervau (asitenta sociala, retrocedarile patrimoniale, etc, etc), spala mare parte din erorile de abordare strategica si administrativa ale primarului. Acesta oricum a intrat, din 10 iunie, in pachetul de expirati, pentru ca se va mentine atat inexistenta Oradiei pe harta Europei, dar mai ales inexistenta unor proiecte majore pentru dezvoltarea reala si de perspectiva lunga a orasului. Raman la impresia initiala, ca Bolojan este cel mai bun diriginte de santier pe care l-a avut vreodata municipiul. Poate, dupa 2016 o sa avem si un primar care sa scoata urbea din conul de umbra in care intrat tot mai adanc in ultimii patru ani. In rest, o sa ametim de atatea giratorii si trotuare vopsite pentru a face loc autoturismelor, dar o sa putem spune ca avem un primar care nu se indoaie la fiecare rafala de ploaie venita dinspre vest.
Postat 24 Iunie 2012, 10:24 de Carp III
@mihai
Ce ar fi sa mai treci tu pe unde mai sunt lipite afisele UDMR si sa te "documentezi"..."Minden magyar szamit" era sloganul UDMR stimabile.Deci nu mai scrie tu prostii...Bine ca ati observat acest amanunt dle Cris.Eu l-am observat in campania electorala si m-am lamurit ce perversi sunt "acestia"...
Postat 22 Iunie 2012, 18:39 de Boom
minden?
minden magyar szamit era sloganul celuilalt partid... ce ar fi ca inainte de a scrie prostii sa te documentezi un pic hmm?
Postat 22 Iunie 2012, 00:45 de mihai
atentie!
Bei..,cris , eu ti-as da nevasta afara ,in locul lui Kiss.....dar el saracu, in urma intelegerii cu bolovan ti-o mai tine....dar se spune ca-i gindit.......asa ca linge ,linge linge....fara odihna.....
Postat 21 Iunie 2012, 11:02 de soso
foarte bine !
bolojan a dovedit ca are caracter. nu l-am crezut cand a spus ca nu vrea un vice udemerist pt ca s-a "fript" cu ei. iata ca si-a tinut cuvantul. nu poti lucra cu indivizi necinstiti.
Postat 21 Iunie 2012, 10:03 de forum
Da
Pana la urma s-a lamurit si Bolojan ce fel de oameni sunt udemeristii
Postat 21 Iunie 2012, 09:53 de xyz
Asa se face si la Alesd
PNL a facut alianta cu fostii comunisti Pana la urma se va dovedi ca alianta dintre stanga si dreapta nu merge , ceea ce se intampla acum cu cooptarea UDMR-ului nu va face decat sa grabeasca ruperea aliantei USL la Oradea ( daca Popa si Bolojan au cuvant si sunt adevarati politicieni ) , spargerea ghetii s-a facut deja la Vrancea .PNL trebuie sa stea la dreapta sau centru-dreapta , acolo unde-i este locul .Si la Alesd se fac aceleasi miscari ca si la Oradea ,doar ca aici lucrurile merg pe acelasi fagas de peste 10 ani, aliante , prietenii , familii . Tipter ( PNL ) a ramas in continuare primar la Alesd fara sa se straduiasca sa faca ceva util pentru oamenii Alesdului .Parcul de la Tinaud este un bun exemplu de irosire a resurselor , e departe de Alesd , e tot timpul aproape gol aud ca se mai vrea si un aqua-parc si este prezentat ca un proiect ambitios !! Mai degraba iresponsabil si inutil , oamenii trebuie sa munceasca undeva , cati angajati poate avea un aqua-parc ? .Nu vi se pare ca seamana mult aceste actiuni cu construirea de sali de sport ( pentru cele 400 ale lui Nastase a primit un Mercedes de la Tiriac , zice ca in urma unui pariu , cine poate sa creada asa ceva ? ). Firma Melania ( singura cu ceva angajati in Alesd ) o sa plece probabil datorita crizei , dar de 12 ani ( nici nu mai stiu exact ) Tipter n-a adus nici un investitor in zona , n-a invatat mare lucru de la Bolojan ( jos palaria pt Bolojan ) .Pe Tipter nu-l intereseaza decat sa mai castige un mandat , in zona obor a ajutat tiganii cu cate un camion de balastru in poarta pentru a castiga voturi , a si castigat .O sa scapam de el cand se va pensiona , s-a infipt bine in Alesd impreuna cu Todoca caruia nu-i mai ajunge castigul de la firma sa de confectii metalice din fix centrul orasului unde deranjeaza pe toata lumea cu zgomotul utilajelor ( flex , ghilotine de taiat metal ce produc un zgomot asurzitor si se cutremura pamantul la propriu ) ca i-a trebuit si postul de director la spitalul orasenesc . Pe marele liberal Todoca , care e membru in conducerea PNL Bihor nu-l intereseaza ca deranjeaza vecinii si oamenii care muncesc in cladirile alaturate , isi vede de treaba in continuare .Dupa baronii PSD-ului au venit baronii PNL-ului . Ce urmeaza oare in acest sarac oras neinteresant condus de un grup restrans ? Baronii USL-ului ?
Postat 21 Iunie 2012, 07:41 de Zero
oficios?
Ce-i articolul asta, l-ati primit cumva de la USL prin mail? Acum ca USL e practic singirul partid din oras, a mai ramas de rezolvat doar problema UDMR? Deocamdata zazania de care vorbiti e provocata chiar de articole de genul asta, care n-au nici un sens.
Postat 20 Iunie 2012, 11:10 de ss
bataie de joc
Pai ba fraierilor, v-am votat ca sa-i aduceti pe unguri, in mod nelegitim la conducerea CJ. Sigur, ca astia sunt disperati sa nu piarda posturile de conducere de prin institutiile din subordinea CJ, ca de s-au nascut sefi. Ne mai vedem noi la toamna, la vot..................
Postat 20 Iunie 2012, 09:40 de meme
nimic nu e cum vor unii!!!
Orice comentariu e de prisos, UDMR la CJ.Bihor a ramas!!!!!
Postat 20 Iunie 2012, 08:11 de lara
Da
Pana la urma s-a lamurit si Bolojan ce fel de oameni sunt udemeristii.
Postat 20 Iunie 2012, 07:09 de xyz
bine bolojan !
cea mai buna varianta este fara udmr. tot asa.
Postat 20 Iunie 2012, 00:24 de com
udemeristi anacronici
apropo de zanzania semanata intre ungurii si romani . agonia udemeristilor, inseamna progresul orasului
Postat 19 Iunie 2012, 17:50 de civic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON