URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2018, 16:34

Tisele şi ecologiştii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conduc o maşină hibrid care poluează pe jumătate cât una normală, nu parchez niciodată pe iarbă, merg cât de des pot cu bicicleta, consum apă responsabil, colectez deşeurile selectiv, adun bateriile folosite şi le arunc în containere speciale, strâng uleiul uzat şi îl duc la centrele de colectare, iubesc natura, ador verdele, sunt dependent de aer curat. O fostă iubită cu simţul umorului m-a numit odată pentru toate acestea "Earth’s bitch".

Cred că sunt ecologist. Cu toate acestea, am o problemă cu ecologiştii declaraţi, aceşti membri ultra-radicali ai societăţii, aceşti luptători plini de sensibilităţi şi răni nevindecate. Ecologiştii sunt şi ei iubitori de spaţii verzi, de munte, de aer curat, de parcuri şi păduri. Pe scurt, exact lucrurile care se întâlnesc cel mai puţin în zonele urbane româneşti. Şi totuşi...

Oradea e plină de spaţii verzi pe care se parchează maşini, dar pe ecologişti nu-i auzi protestând pentru asta. Nu tu bileţele în parbriz, nu tu afişe sau pancarte plantate în zonă, nu tu lanţ uman, campanii media ori luări de poziţie publice... Nimic! Ecologiştii nu se ceartă cu vecinii de dragul unor principii, aşa că suprafeţele de iarbă se subţiază de la lună la lună.

Când în locul în care s-ar putea amenaja un parc plin de verdeaţă şi locuri de joacă pentru copii se dă autorizaţie de construcţie pentru o mândră biserică, ecologiştii nu protestează. Pentru ei, zdrăngănitul ancestral al clopotelor la 20 de metri de geamurile blocurilor şi decibelii din boxele popii, prin care se dă iertare la tot cartierul în fiece duminică dimineaţă, nu intră în categoria surselor de poluare.

Când zeci de autobuze sau camioane trecute prin inspecţia tehnică pe bază de şpăgi şi prietenii obscure eliberează oxizi de azot, dioxid de sulf şi alte particule fine cât sute de maşini mici la un loc, colegii mei ecologişti nu se indignează. În schimb, domniile lor devin foarte vocali atunci cât se relochează nişte pomi de dragul aspectului unei pieţe ori când se toaletează nişte arbori de crengile uscate şi periculoase.

Ecologiştii ar trebui să-i duşmănească pe toţi cei care distrug mediul, indiferent de funcţie, statut sau apartenenţă politică. Dacă vor continua să fie pasivi la relele mici - care, cumulate, creează un rău tot mai mare - reacţiile lor vor părea desuete, răuvoitoare ori de-a dreptul ipocrite atunci când sar la gâtul celor cocoţaţi în funcţii publice. Ecologia nu a început ca mişcare politică şi nici nu ar fi trebuit să devină un astfel de instrument, pentru că o bună calitate a aerului şi a apei este mai presus de orice doctrină.

Atunci când fârtaţii mei ecologişti vor ridica lancea pentru un mediu mai sănătos şi mai civilizat împotriva tuturor celor de mai sus, mă voi putea considera pe drept colegul lor şi vom putea purcede la luptă împreună. Până atunci, ca iubitor de teatru, mă bucur că pot, în sfârşit, să văd Teatrul Regina Maria şi din exterior, nu numai din interior. Iar tiselor smulse din faţa lui şi mutate în parcul 1 Decembrie le voi duce în zilele secetoase câte un bidon cu apă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Cetatenii ecologisti. Eh,iata ca am aflat marea problema care framanta/disturba administratia Bolojan si trambitata de un pseudo DiJi,Lulu InCremeneanu
Institutii,precum ANPM Oradea,GNM Oradea,ABA Crisuri, DSP Oradea,DSV Oradea, a caror menire este tocmai protectia mediului, a ecosistemelor urbane si nu in ultimul rand al sanatatii cetatenilor, se dovedesc, a fi in cardasie cu cei care,sub deviza dezvoltarii si al progresului urbei,incalca atat legislatia interna de protectie a mediuluii,precum si Directivele Europene de Protectie a Mediului,avand un comportament precum directiile aflate in subordinea Primariei Oradea.Slugarnice si obedienta, la toate initiativele ordonatorului principal de credite pe Oradea,primarul Ilie Bolojan. Ei,cu siguranta,cand se ingroase gluma, se ia totusi o atitudine: avertisment... in rest..Se urmareste respectatrea doar in aparenta a procedurilor, prin emiterea unui raspuns vag,de regula fara legatura cu subiectul reclamat.In rest,sa traiasca ecologistii bugetari,platiti din bani publici si Dijii saraci cu duhul(marete biserici pe spatii verzi !!??) Doame ajuta-va!!!(vorba sustinatorilor edililor nostri)
Postat 04 Mai 2018, 01:16 de platona
perspectiva
Ma amuza entuziasmul cu care unii lauda masacrul comis impotriva unor arbori, odata, candva, ocrotiti de lege, pe motiv ca asigura o perspectiva asupra cladirii teatrului. Asa o fi. Dar ii rog pe concetatenii respectivi sa-si intoarca privirea dinspre teatru spre piata Unirii. Cavoul negru protapit pe post de statie de tramvai se incadreaza minunat in peisaj, nu? Curat coerenta abordarea edililor nostri... Posibil ca il mutau si pe ala daca era vopsit verde...
Postat 03 Mai 2018, 00:56 de Musti
Cine sunt eu?
Bolojan a fost intervievat saptamana trecuta de redactia Hotnews. Vezi aici intreg materialul video: https://www.youtube.com/watch?v=vbvLHQLmUgs La momentul 1:12:37 - Intrebarea pusa vizeaza date dintr-un articol publicat de Bihoreanul - - cu titlul: Drujbofonia: Primăria Oradea a tăiat anul trecut 939 de arbori şi a plantat de patru ori mai puţini!. Raspunsul lui Bolojan este pretios: „Aceste date nu sunt exacte.” Oare informatia primara din Bihoreanul nu este exacta? Interviul insa trebuie urmarit in intregime, pentru a vedea evolutia lui Bolojan. In aceeasi ordine de idei: „Cine sunt eu?” - isi incepea mai deunazi discursul Tudorel Toader... si continua prin a-si prezenta CV-ul atent ales, totul pentru a bifa competentele profesionale ce-i dau voie sa ceara demiterea cuiva. Lucian Cremeneanu foloseste aceeasi logica, pentru a se propulsa mult deasupra celorlalti ecologisti, fie ei si pseudo. Taierea tiselor este doar o etapa. Defrisarile vor continua in Oradea. Nu ecologistii sau pseudo ecologistii sunt problema, ci Primaria care decide dupa bunul plac ce trebuie taiat. Totul in numele progresului. De retinut: spatiu verde extins nu inseamna copaci maturi - ci doar iarba si eventual cativa copacei. Apropo: cine da avize pentru ridicarea de biserici?
Postat 02 Mai 2018, 11:29 de OradeanADN
!!!
Mulțumesc PENTRU atenționare ! Așa e corect !
Postat 01 Mai 2018, 21:44 de dani-e-let
Mulțumesc de atenționare
@Ygrec: Da...nu-mi dau seama dacă am scris eu greșit sau pe telefon îmi apare unit...Înclin să cred că am greșit ! Pe ecranul mic nu am observat înainte de postare ( de regulă verific....) ! Eu mă bucur dacă sunt atenționat ! Cred că greșesc rar ( sper ) dar este posibil !
Postat 01 Mai 2018, 21:41 de dani-e-let
RE: Mulțumesc de atenționare
Păi toate mesajele sunt pline de greşeli. Dacă cu asta ne-am ocupa, să le vânăm şi să le raportăm... De pildă spaţiul de după paranteza deschisă şi de dinaintea celei închise, ori dinaintea semnului exclamării) sau lipsa de spaţiu după cele trei puncte ş.a.m.d. Greu cu punctuaţia!
Postat 01 Mai 2018, 21:52 de Florin Ciucas
@dani-e-let
Nu se scrie sub mediocra,despartit, se scrie impreuna, submediocra. Comentariul acesta care abunda de semne ale exclamarii dupa fiecare propozitie e submediocru, daca vorbim de gramatica.
Postat 01 Mai 2018, 20:12 de Ygrec
Telefonul
Beke...
Postat 01 Mai 2018, 17:36 de dani-e-let
D-na Marossy, iartă ignoranta celor din fruntea municipiului ! Belea poraira!
Și eu fac aceleași lucruri în linii mari ! Nu știu încă unde ar trebui duse tuburile de spray ( moșnegii ne dăm cu d-astea, cu PC sau HB numai la ocazii! )...tisele însă au fost EMBLEMA orașului ! Din păcate D--na Marossy nu mai poate confirma ! S-a dislocat pentru un plagiat ! ? Bihoreanul a scris asta! S-a pus în valoare o statuie sub mediocră ( aici nu vorbim despre REGINA MARIA ci despre opera artistică!) ? La dezvelirea statuii BLASFEMIA a fost săvârșită de Florica Chereches care S-a băgat peste membră Casei Regale să barfeasca nițel ( cred ca era SD ). Am văzut eu cu ochii mei dar a relatat și Bihoreanul !). S-au uitat toate acestea?
Postat 01 Mai 2018, 17:35 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON