URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2015, 13:39

Tic-tac, tic-tac...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, Victor Ponta a făcut unul din puţinele exerciţii de bun-simţ ca premier, vorbind despre gravitatea unui "dezastru naţional" (nu-i exagerare de jurnalist, formularea îi aparţine): România pierde miliarde de euro din fondurile UE din cauza firmelor care se contestă reciproc la licitaţiile pentru execuţia unor lucrări, în special de construcţii, finanţate cu asemenea fonduri. Dacă ţinem seama că această pierdere se adaugă şi celor provocate de aderarea târzie a României la UE, de birocraţia excesivă, de nepriceperea personalului din companiile şi instituţiile eligibile, precum şi de corupţie, bilanţul e chiar catastrofal.

Practic, aproape nu există licitaţie pentru lucrări, servicii sau produse finanţate cu fonduri UE care să nu fie amânată cu anii prin contestaţii. Întâi, firmele cer clarificări stufoase la caietele de sarcini întocmite adesea, ce-i drept, cu dedicaţie. Fiecare ar vrea, însă, condiţii pliate pe ele însele, nu favorabile competitorilor. Rezultatele licitaţiilor sunt atacate apoi la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Indiferent de soluţia CNSC, perdanţii recurg la instanţele de judecată. Cum nu avem instanţe specializate în litigii comerciale, ci doar secţii în Tribunale, procesele tergiversează. Dacă firma constată că şansele îi sunt reduse, mai recurge şi la chiţibuşuri procedurale ori la atacarea ca neconstituţionale a unor prevederi din legislaţia privind achiziţiile. Când, în fine, instanţa de fond ia o decizie, firma o atacă la cea superioară.

Rezultatul? Trece timp preţios, în care privaţii şi instituţiile publice care s-au chinuit să facă proiecte, cheltuind bani pe consultanţă şi storcându-şi angajaţii din compartimentele tehnice şi juridice, privesc cu disperare la ceas. Motivul? Banii din actualul exerciţiu financiar al UE pot fi cheltuiţi doar până la 31 decembrie 2015. Dacă termină lucrările până în martie 2016, vor plăti din bugetele proprii diferenţele între valorile executate de la finele acestui an până atunci. Dar dacă nu încheie nici la finele primăverii viitoare vor trebui să achite tot ce s-a făcut din banii proprii, pe care - fireşte - nu îi au.

Bihorenii au destule exemple sub ochii lor: majoritatea lucrărilor de reabilitare din Oradea, montarea noului CET, modernizarea Aeroportului, plus o puzderie de extinderi şi modernizări de reţele de apă şi canalizare, reabilitări de drumuri şi cămine culturale în zeci de comune. Suntem înclinaţi să credem că asemenea pocinoage se întâmplă numai la noi şi să punem la zid factorii locali.

Drama e generalizată la nivelul întregii ţări, recunoaşte premierul. Baiul e că i-au trebuit aproape trei ani din mandat să facă simpla constatare, iar întrebarea e când va face propuneri concrete pentru schimbarea legislaţiei? Nu de alta, dar bugetul întregii ţări pe câţiva ani nu va fi de-ajuns să achităm nota de plată la primăvară. Atunci să vezi scandal şi criză!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Criş, eşti din nou "genial" !!!
Firmele contestatoare sunt de vină, nu cretinii tăi de liberali care organizează licitaţiile după ureche, fără crtiterii şi proceduri clare, care să nu lase loc de interpretări ??? Criş, dacă băsist nu ţi-a plăcut să ajungi, că nu te lua nimeni în serios atunci, ai ales să ajungi bolojenist, adică amator în toate !!!
Postat 12 Februarie 2015, 15:40 de WinDos
Dacă...
Dacă nu ar fi suspiciuni despre trucarea unor licitații probabil nici contestații nu ar fi atâtea!
Postat 11 Februarie 2015, 14:11 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON