URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2014, 10:07

Termia şi hoţia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au început dezbaterile pe tema termiei, o chestiune care devine cu atât mai arzătoare cu cât temperatura de afară scade tot mai mult. Deşi prezenţa orădenilor la asemenea dezbateri este discretă, nu înseamnă că populaţia n-ar fi interesată de subiect. La fel cum interesate sunt şi firmele care comercializează deja celebrele repartitoare...

Conform experienţei orădenilor care stau la blocuri, repartitoarele s-au demonstrat doar un mijloc de a-i îmbogăţi pe comercianţi. În niciun bloc, odată cu montarea lor, n-a scăzut consumul de căldură. Doar că unii pinguini au plătit mai puţin decât cei care ţin cât de cât la confortul termic.

Montarea repartitoarelor nu face decât să legalizeze un furt. Unii le închid şi preferă să se încălzească de la vecini, pentru că o mare parte din căldură vine prin pereţi. Soluţia e clară: ori se renunţă la aceste aparate, ori trebuie în asemenea fel calibrate încât să nu poată obtura mai mult de 30% din fluxul de căldură. Altfel ajungem, la limită, în situaţia în care un locatar le poate închide complet, ceea ce echivalează cu o debranşare. Iar debranşarea este interzisă.

Din păcate pentru ţara asta, nişte infractori cu imunitate - şi când spun asta mă refer la unii deputaţi - au băgat pe sub uşa Parlamentului o lege prin care repartitoarele devin obligatorii din 2016. Pentru o ciorbă şi un toroş, căci aleşii se vând pe bani mărunţi, ne-am trezit cu o lege tâmpită, făcută după chipul şi asemănarea celor care au promovat-o.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
vai de noi
Noi(blocul in care locuiesc) suntem in situatia de a renunta la repartitoare sau nu.Intr-un bloc cu 7 etaje , eu stau la parter , un vecin la etajul 2 si unul la 7 , iar restul sunt nelocuite.Cum sa nu-mi doresc sa renunt la repartitoare?sa renunt la mucegaiul care mi-a invadat casa? DA, daca ar fi legea pt toti-sa fie impusa o temperatura minima , DA as vrea repartitoare.
Postat 25 Noiembrie 2014, 19:41 de Oradeanca
izolare
Romanii nu sunt un popor econom, prefera sa dechidq geamul sa se racoreasca in casa decat sa inchida din robinetul de caldura asta daca nu au repartitoare ca doar se imparte intre vecini. Legea e foarte ok, eu am bloc izolat termic si daca inchid caloriferele nu se raceste in casa asa mult incat sa afecteze vecinii. Platesc cat consum, e simplu, fara sa dardai de frig. folosesc termostatul pe 2 sau 3, nu l inchid la maxim doar daca aerisesc si e perfect.cei cu blocurile neizolate incalzesc nu numai vecinii ci si atmosfera, deci clar reppartitoare sau contor de energie termica si contract la fiecare apartament, nu platesti, suferi doar tu.
Postat 25 Noiembrie 2014, 14:34 de cetatean-oradean
categoric fara repartitoare
Aproximativ 5 ani am avut repartitoare montate pe calorifere,de departe cea mai mare teapa data populatiei,singuri care sunt multumiti de ele sunt cei care au apartamentul gol si le inchid,platind astfel o suma infima pt tevile commune care trec prin apartament.Fara repartitoare ai caldura in toata casa si culmea chiar platesti mai putin decat cu repartitoarele care ar fi deschise doar noaptea si doar in camera.La cum functioneaza aceste "repartitoare" se poate demonstra ca sfideaza logica,bunul simt si chiar matematica,dar pt unii,mai ales deputatii matematica e o materie ff grea.......
Postat 25 Noiembrie 2014, 11:00 de suporter_oradean
din burta
" În niciun bloc, odată cu montarea lor, n-a scăzut consumul de căldură." - este clar ca apartamentele din oras nu au fost gandite pentru sisteme de economisire individuala, dar inainte de a face asemenea afirmatii va rog sa va documentati, asa cum am facut si eu, puteti compara facturi de incalzire pentru scari asemanatoare cu si fara repartitoare si o sa aveti o surpiza - folosite cu cap reduc consumul cu 25% - 30%, desi trebuie luate in calcul lungimea/stare de izolatie a tevilor din subsol care poate sa difere de la o scara identica ca si construcite la alta.
Postat 25 Noiembrie 2014, 10:30 de Gyuri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON