URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2016, 19:12

Stupizenia Pământului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cineva a fost foarte optimist când a crezut că banii pentru Cuminţenia Pământului se vor aduna prin subscripţie publică. Da, intenţia şi planul au fost frumoase, aproape poetice, dar finalitatea nu era greu de ghicit. M-a amuzat şi m-a întristat deopotrivă programul "Brâncuşi e al meu". M-a amuzat naivitatea celor care l-au conceput, m-a întristat eşecul său previzibil. A fost atât de limpede că nu va funcţiona, că milioanele nu se vor strânge!

Deşi mi-e dragă coeziunea socială şi înhămatul la proiecte naţionale, de data asta am privit pasiv din tabăra scepticilor. Am fost înţelegător cu cei neimplicaţi şi nu i-am condamnat. De ce? Pentru că această subscripţie publică a fost un soi de exerciţiu social de anticipaţie. La fel cum i-ai pretinde unui copil de grădiniţă să intre la facultate, societăţii româneşti i s-a cerut să se manifeste ca şi cum ar fi cu 200 de ani mai bătrână, mai evoluată, mai modernă în gândire.

E un act de curaj din partea unui guvern să ceară donaţii poporului care de 25 de ani este furat din toate poziţiile de clasa politică şi conducătoare. E neinspirat să ceri donaţii unui popor cu educaţie artistică precară, în special în zona sculpturii, care nu preţuieşte pietrele decorative în afară de leii de balustradă, piticii de grădină şi mausoleul propriu. E de-a dreptul nepotrivit să ceri bani pentru lucrarea unui artist pe care România aproape l-a izgonit şi nu l-a mai vrut niciodată.

Ca români, am ratat încă o ocazie de a ne comporta ca o naţiune. Dar pentru clasa politică eşecul este şi mai mare. I se dovedeşte încă o dată fractura deschisă, neoperabilă şi supra-infectată între cei de sus şi cei de jos. În acest moment al existenţei sale, românul va respinge orice ofertă din partea conducătorilor săi. El nu vrea pietre preţioase de prin muzee străine, ci lucruri mult mai simple, mai de bază: infrastructură, apă, canalizare, curent, debirocratizare, respect şi încă o dată infrastructură. Abia după aceea se va gândi să cheltuie doi euro pentru un simbol naţional.

Până la urmă, subscripţia, chiar şi eşuată, a fost un uriaş exerciţiu de imagine pentru Constantin Brâncuşi. Omul care a plecat pe jos spre Paris ratează postum încă o şansă de a se împrieteni cu România, ţara care i-a refuzat lucrările atunci când i le-a oferit ca donaţie. Să fii tratat cu refuz chiar şi din mormânt e frustrant de-a dreptul, semnul unui ghinion peren, de care credeai că o să scapi prin deces. Dar aşa se întâmplă când dragostea costă bani...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Răspuns pentru Poli
Autorul nu consideră ideea proastă. O consideră naivă, dacă cei care au conceput campania chiar credeau că banii se vor strânge, sau de-a dreptul inteligentă, dacă motivul ei real a fost cel enumerat de dvs spre sfârșitul postării. Cât despre ordinea firească a priorităților (hrană-adăpost-apă caldă-drumuri-și abia apoi cultură) nu eu am inventat-o. Probabil textul meu a fost alambicat și v-a produs confuzie, de aceea îl voi sintetiza într-o singură propoziție pentru a nu mai fi acuzat de obtuzitate: Poporul român nu este pregătit deocamdată pentru astfel de campanii social-financiare. Mulțumesc pentru feedback și pentru politețea mesajului chiar dacă a fost negativ.
Postat 11 Octombrie 2016, 10:28 de LucianCremeneanu
"Problema e alta"
De ce nimeni nu sesizeaza ca negocierea pretului nu a fost destul de transparenta? Omul obisnuit se intreaba de unde a rezultat acel pret, mai ales, in conditiile in care lucrarea nu poate fi scoasa din tara. Ca urmare, daca nu esti convins de un lucru, normal ca ai retineri.
Postat 11 Octombrie 2016, 04:21 de bumbu
Problema
Problema e alta.S-ar putea sa se fi trezit acest popor(dar nu de tot!) si sa nu mai puna botul la asa campanii agresive de cumparare.Exista alte modalitati de a-l iubi pe Brancusi,fara a ingrosa nememritat buzunarele proprietarilor,avand in vedere modul neclar,dubios in care a ajuns statuia in mainile lor.Mi-e drag autorul articolului,insa este un naiv. Ii recomand sa cerceteze atent istoricul statuii.Autorul are foarte mult bun simt si sensibilitate,naivitatea o pun pe seama aceasta !Cauta partea oculta a lucrurilor!
Postat 11 Octombrie 2016, 04:10 de yvanhoe
a fost sau n-a fost bine?
Nici autorul nu prea stie. Dupa titlu, ai zice ca domnia sa considera campania asta o idee proasta: nu te-apuci sa cumperi bunuri culturale cind tara nu are apa, canalizare, asfalt etc. (in treacat, tot autorul deplinge mereu lipsa unei vieti culturale mai bogate in Oradea). Recunosc ca nu ma asteptam la un asemenea argument din partea domniei sale. Este un argument fals si obtuz, fiindca se stie ca nu numai cu piine si astfalt traieste omul, ci si cu cuvinte, frumusete si chiar lucruri mai inalte. Si daca romanii sunt inca necopti si needucati pentru o asemenea campanie, inseamna asta oare ca nici nu trebuia inceput de undeva? Hai atunci sa stam sa ne lamentam vreo 200 de ani ce popor prost si trist avem (ca si cum noi n-am face parte din el)? Pe de alta parte, sa nu fim naivi si sa-i acordam lui Dragnea ce-i al lui: campania a fost un urias exercitiu de imagine pentru D. Ciolos. Foarte bine, a facut-o inteligent. Si ne-a pus si oglinda in fata: ne multumim sa chibitam superior sau punem mina si chiar facem ceva?
Postat 10 Octombrie 2016, 20:31 de poli
Brancusi
Bun articol. Felicitari autoarei/autorului !.
Postat 10 Octombrie 2016, 19:42 de Iness
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON