URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2011, 08:09

Statuile oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Previzibil, au ieşit discuţii după jurizarea proiectelor pentru statuia Reginei Maria. Într-un domeniu unde adesea orgoliul depăşeşte talentul, pot apărea divergenţe de opinii. Partea bună este însă că au fost şapte proiecte, deci s-a putut face totuşi o selecţie decentă.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat, din păcate, cu alte statui din oraş. Povestea tristă a statuii lui Mihai Viteazul e revelatoare în acest sens. Pe vremea lui Ceauşescu nu doar fabricile lucrau pe stoc, ci şi artiştii, aşa că Revoluţia ne-a prins cu numeroşi cai, voievozi şi revoluţionari, başca o grămadă de seceri şi ciocane.

Rezultatul? Ne-am ales cu un armăsar care aduce mai degrabă a ghibol semeţ, iar Mihai putea fi la fel de bine Ştefan ori Mircea. Soclul a fost făcut de nişte zidari care făceau armata la tancuri: au luat din faianţa de la popotă şi gata grupul statuar!

Şi acum, când e vorba de statui, nu contează proporţiile artistice, ci mai degrabă cele etnice. S-a "făcut" un revoluţionar român? Hop şi maghiarii cu al lor! Trebuie respectată cu sfinţenie ponderea. Românii au pus un singur Aurel Lazăr, iar maghiarii patru poeţi. (Ăştia sunt judecaţi ca grup sau individual? Că nu-i totuna!).

Ce ne facem cu statuile existente, dacă nu respectă proporţia etnică? Eu zic să considerăm calul lui Mihai pur sânge arab, să mulţumim şi minuscula comunitate musulmană. Iar naivul "monument" al pompierilor să fie compus din doi pompieri români şi o unguroaică având în braţe un puradel care se pripăşise în casa cuprinsă de flăcări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
hotzi si diletantzi
deci statuile din oradea ar tb debarasate in proportzie de 90% si sa se reconsidere aspectarea urbanistica la un alt nivel cu adevarat estetic, nefiltrat de ochiul magic durgheian ... in fine. deci ecvestra cu mihai nici macar nu respecta simbolistica , ma refer la pozitionarea picioarelor din fatza a calului avand in vedere moartea domnitorului, eminescu e acelasi cu cel din cluj, acelashi autor, doar ca i s-a scurtat putin pelerina si i s-a ridicat un brat, iar in spate i s-a pus o greutate pt echilibru - nu sunt nici cotoare de aripi, nici ghiozdan. e pur si simplu contra greutate. analizati cu atentie "mafia statuilor" din oradea. mircea bradu a primit bani pt reconditionarea statuilor din orash, recent, dar nu am vazut nimic in acest sens
Postat 12 Octombrie 2011, 09:29 de vasile
chiar asa...
Chiar asa, d-le Chirila... Ce-ti casuna pe Mihai Viteazu ? Nu e neam cu Filip (sau, poate e ?!), nu e neam cu Tarle, nu e ungur... Ce motive ai sa te iei de el? Chiar te incurca pozitia lui din centrul orasului ?
Postat 11 Octombrie 2011, 15:56 de maria
Mediocritatea provicialismului
Domnule Chirila ,cum de reusiti sa scrieti atat de prost.Am inteles ca artistii au facut lucrari slabe in Ceausism, Mihai Viteazul a fost rdicat in democratia aia a dvs. bihoreneasca a culturii facute de culturnicii betivi .S-au inaltat Pompieri,A.Lazar ,lucrari grotesti si urmeaza altele.Apropos la amicul ,Rus Beniamin sa-i transmiteti ca nu am apucat sa fac pe soferul de taxi asa cum nici el nu a avut nici o inclinatie pentru sculptura.In rest numai de bine .KRUCH N.
Postat 10 Octombrie 2011, 19:49 de Kruch
care-i faza cu cei doi pompieri ?
:)) unguroaica e in \"flacari\" ? frustrati ungurii, de aia se tot chinuie sa tot puna patru statui in loc de una ? haaaaaaaaaaaaaaaaahahahaha..............
Postat 10 Octombrie 2011, 09:13 de hahahahahaha
@ "paul"
ma, ungure, care "sfantul ladislau" ??? vezi-ti, ma, de treaba cu povestile tale tokosiste. Teritoriul actualului oras, Oradea a fost locuit de daci, inca din timpurile stravechi. Mai tarziu, in perioada ocupatiei romane, invadatorii au construit aici un castru roman. Dacii, au hartuit armata imperiului, pana cand acestia au fost nevoiti sa se retraga. La fel s-a intamplat si secole mai tarziu cu imperiul austro-ungar si cu "ungaria mare", stat artificial, creat in aceasta zona a continentului, impus o vreme prin forta armelor, de catre austro-unguri, cei vesnic infometati dupa bunurile si avutul altora. Si acesta coalitie a raului a fost infranta si alungata de catre romani, urmasii nemuritorilor geto-daci !
Postat 09 Octombrie 2011, 23:56 de santinel
Adevărul: Sfântului Ladislau, întemeietorul Oradei
Opt arheologi din Oradea şi Cluj-Napoca, ajutaţi de 30 de muncitori, au descoperit o parte din zidul construcţiei în jurul căreia s-ar fi format urbea de pe Crişul Repede.“Este vorba de o capelă de dimensiuni mici, sub forma unei rotonde uriaşe, care datează de pe la sfârşitul secolului XII, începutul secolului XIII. Are structuri extrem de solide şi un pilon de susţinere, ceea ce ne face să credem că a existat şi un etaj. Pare să fie exact ceea ce documentele vremii arată că ar fi fost: capela-turn în care, odinioară, erau păstrate moaştele Sfântului Ladislau, întemeietorul Oradei”, a declarat, joi, Adrian Andrei Rusu, cercetător în cadrul Institutului de Arheologie din Cluj-Napoca. Zidurile capelei care adăpostea, la începutul mileniului trecut, moaştele Sfântului Ladislau nu fac decât să întărească informaţiile din însemnările istorice care atestă formarea oraşului Oradea în jurul unei mănăstiri fortificate, ridicată în epoca medievală de regele Ladislau. În timpul reformei creştine de la mijlocul mileniului trecut, lăcaşul de cult a fost distrus şi transformat în groapă de gunoi a fortificaţiei. Legendele cu Sfântul Ladislau circulă în ţările din Bazinul Carpatic, el fiind cunoscut ca un înverşunat luptător împotriva păgânilor. “Această descoperire ne confirmă poziţia oraşului Oradea în Europa Centrală după anul 1000, un loc de adeverire în jurul mănăstirii romano-catolice pe care Ladislau a ridicat-o. Mai mult, zidul capelei confirmă existenţa acelui loc de pelerinaj pe care documentele istorice l-au menţionat în repetate rânduri şi care acum a devenit unul real, palpabil”, a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. Descoperirea a fost făcută în cadrul unui program declanşat la sfârşitul lunii septembrie, care precede începerea lucrărilor de restaurare şi consolidare a Cetăţii Oradea. Printre descoperirile arheologice se află şi obiecte artizanale, care pot fi văzute într-o expoziţie improvizată, într-una din sălile Cetăţii.
Postat 09 Octombrie 2011, 21:59 de Paul
@.
iata ca ungurii sunt capabili sa faca asemenea miselii... mercenari impotriva propriei tari !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cinste lui Mihai Viteazul ! Victoria lui asupra ungurilor navalitori are, iata, o dubla insemnatate!
Postat 08 Octombrie 2011, 09:04 de nail
cam asa a fost
................................................................................................................................................... http://lh5.ggpht.com/-REZ6XRvSy_I/SLHVXaVCFVI/AAAAAAAAAE4/CUSnGTgEOP4/s454/Nagyvarad-Szent-Laszlo-szobra-gorogkeleti-puspoki-palota-a-Szen-Laszlo-teren.jpg ...................................................................................................................................................
Postat 07 Octombrie 2011, 13:25 de ..
@croitorul attila Care ladislau ?!
Ladislau I are statuie in Oradea pe str. Stadionului, nr2. Ar fi culmea sa pretinzi sa fie pusa in centrul Oradiei ! Totusi, Oradea este un oras romanesc si are destule personalitati din istoria proprie care sa onoreze Piata Unirii. Si apropos de Piata Unirii : termenul de ,,Unirii'' se refera la unirea romanilor, nicidecum la unirea (?!) romanilor cu ungurii. De ce s-ar ,,uni'' romanii cu ungurii ?! Ce ,,bine'' ne-ar veni noua romanilor din ,,unirea'' asta ?! Si asa avem numai belele cu ungurii, atat cu cei de aici (in mare majoritate tigani ! Asa declara ciorile : ,,Én vagyok a magyar !'') si cu cei din ungaria (ebihoreanul e plin de stiri pe tema asta !).
Postat 06 Octombrie 2011, 20:12 de .
piata
unirii are loc pentru toate @Szabo A !
Postat 06 Octombrie 2011, 17:17 de p
primul
,, ... Mihai reluă atacul cu partea centrală a oştirii sale, formată din mercenari unguri şi secui de sub comanda lui Gheorghe Makó. Aceştia pătrunseră în dispozitivul inamic, lărgind flancurile spărturii şi acţionând atât în sprijinul lui Baba Novac, cât şi împotriva lui Moise Székely, reuşind să respingă dreapta şi centrul oştirii transilvănene. Profitând de succes, voievodul român îşi întări trupele din centru cu escadroane de sârbi, cazaci şi moldoveni şi l-a angajat în bătălie şi pe aga Lecca. Linia întâi a lui Gáspár Komis fu străpunsă, soarta bătăliei înclinându-se de partea lui Mihai Viteazul.\" Adica @ liniuta ,, oastea Transilvaniei condusă de Andrei Báthory \" infranta de Mihai la Selimbar, ,, ... După bătălia de la Şelimbăr, prin toate localităţile sibiene, prin care a trecut domnitorul român în drumul său spre Alba Iulia, populaţia l-a primit cu entuziasm.\" La Alba Mihai Viteazul a înfăptuit prima unire a Transilvaniei cu Ţara Românească. Mihai Viteazul este primul, precursorul lui Ferdinand Intregitorul...
Postat 06 Octombrie 2011, 17:11 de p
egal sau nu?
Pai eu zic ca e locul si pentru intemeiatorul acestui oras Sfantul Ladislau ,statuie care a aflat in piata sute de ani . Daca chiar vreti s-a ramane numele de piata a Unirii s-a simbolizeze chiar o legatura intre cetateani ai acestui oras si daca romanul si maghiarul din acest oras este egal.
Postat 06 Octombrie 2011, 17:05 de Szabo A
@land
Uite cu ce trupe i-a invins Mihai pe unguri (vorbesc de batalia de la Selimbar) :,,...Mihai reluă atacul cu partea centrală a oştirii sale, formată din mercenari unguri şi secui de sub comanda lui Gheorghe Makó.'' Deja la 1600 (de fapt 1599 e data bataliel) armatele aveau corpuri consistente de mercenari. In alta ordine, fara a pune in discutie meritele si locul in istoria romanilor al lui Mihai Viteazu, pe acel soclu se cuvenea sa fie statuia ecvestra a Regelui Ferdinand Intregitorul ! Argumentele se stiu, inclusiv acela ca a fost acolo intre 1926 si septembrie 1940.
Postat 06 Octombrie 2011, 07:15 de .
Mihai Viteazul
Mihai Viteazul este acolo unde trebuie sa fie! Este simbolul Unirii Romanilor! Printre altele, sub loviturile armatei sale a cazut si armata navalitorilor si asupritorilor unguri din Transilvania. Glorie eterna, acestui Mare Roman!
Postat 06 Octombrie 2011, 02:01 de Land
o sa si * ce zici tu!
@.: sa stii ca_cand o sa-mi dai sfaturi, fii sigur ca_chiar asa am sa *, cum zici!
Postat 05 Octombrie 2011, 20:42 de dante
putere
... poate fi iertat acest print obsedat de putere si de faptul ca a iobagit opinca pamanturilor unde a dus razboaie de aducere intrun singur format statal a tinuturilor transilvane moldave si muntene ? Opinca ( iobagimea ) are menirea perpetua sa fie sacrificata la facerea istoriei ci nu consuma ( vorba lui Stelian T ) este consumata, dar ideea de unitate a unui mare popor are mereu putere vindecatoare asupra ranilor lui : Aici nu conteaza, cum este calul ci indraznetul, calaretul...
Postat 05 Octombrie 2011, 20:18 de p
@dante
Asa-i mai @dante : ,,ca calu'...'' ! Intai gandeste, apoi scrie ! Sau si mai bine : nu scrie !
Postat 05 Octombrie 2011, 19:37 de .
mai usor cu sovinismul
Cam cand estimati domnule Chirila ca veti epuiza rezervele de sovinism?!? Nu incercati sa va abtineti de la a scrie articole pana atunci?!
Postat 05 Octombrie 2011, 17:37 de Herlea
putin
Putin iubit, putin tolerat, niciunde descalecat...
Postat 05 Octombrie 2011, 14:02 de p
printul
Printul = silueta inconfundabila / in rest ne legam numai de cal ? Poate ne misca spre alt(a) destin(atie) ?
Postat 05 Octombrie 2011, 13:46 de p
sa radem tot
daca tot vrem sa facem Piata Unirii pietonala, sa radem tot, deci si statuia lui Mihai Viteazul pe considerentul ca_calu'nu are un picior ridicat! asa va fi pietonala TOTAL!
Postat 05 Octombrie 2011, 12:05 de dante
reghina
nu e exclus sa apara si ciomortanii calare pe un tzap.
Postat 05 Octombrie 2011, 09:06 de dan justitiarul
Sa citim printre....picioare !
Regulile heraldicii spun ca daca personajul reprezentat a murit ucis miseleste, calul acestuia trebuia reprodus cu un picior in aer si doar daca cel caruia ii este inchinat monumentul a murit de moarte buna, animalul va sta cu toate picioarele pe pamant ! Din ce se vede, se pare ca asasinarea miseleasca a Voevodului e considerata de artist ca ceva firesc, e ,,moarte buna'' (de parca moartea-i buna !).
Postat 05 Octombrie 2011, 08:51 de .
2,5 minoritari plus 2 majoritari... nu e ok
unguroaica minoritara, cu puradelul, intre cei doi pompieri majoritari plus minoritarul tata al puradelului..... iata o schema in care minoritarii devin majoritari LOL
Postat 05 Octombrie 2011, 08:50 de statuia etnica
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON