URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2014, 12:30

Septemberfest

Septemberfest foto: Facebook Ramada
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că nu i se mai poate spune Oktoberfest, denumirea fiind înregistrată de o firmă din Braşov, întâmplării anuale cu bere şi friptane din parcarea hotelului Ramada i s-a schimbat numele în Das Fest (Sărbătoarea). De ce nu i-or fi spus Septemberfest, din moment ce, oricum, se ţine în septembrie?

Până s-au montat cortul, mesele, liniile de gătit şi scena, a fost soare şi cald. Dar vineri, la ora 16, când festivalul îşi deschidea oficial porţile, a început să plouă şi toamna a mai venit o dată. Din fericire, ploaia n-a ţinut mult, cerul s-a degajat, iar spre seară oamenii au început să se adune în parcare. În prima seară, cortul de 1.000 de locuri a fost aproape plin. Spre deosebire de ediţia precedentă, sistemul de cumpărare a jetoanelor a funcţionat mai eficient, iar cozile au lipsit. Şi servirea a fost mai bună. Dacă în anii trecuţi aveai nevoie de răbdare şi pace interioară de budist ca să-ţi iei o bere, acum fluxul de servire a fost mult mai rapid. Domnişoara în rochie verde bavareză de la care am luat o nefiltrată a fost atât de zâmbitoare şi plăcută încât am mai luat una doar de dragul ei. Aşa se face comerţul, cu zâmbetul pe buze! Of, de-ar înţelege şi alţii regula asta!

La capitolul minusuri, pe primul loc aş pune tacâmurile de plastic. E odios să tai coastele de porc cu un cuţit ca dintr-o trusă de Barbie, care se poate rupe în orice secundă. Pe de altă parte, bănuiesc că ar fi un efort logistic mult prea mare să se folosească tacâmuri de metal. Iar dacă s-ar folosi, cel mai probabil că jumătate s-ar fura, iar pierderile ar fi mari. Eu am găsit soluţia pentru la anu': îmi duc tacâmurile de acasă. Un alt punct slab a fost gulaşul din meniu. Pentru două jetoane (12 lei) am primit o supă de legume cam lungă, cu bucăţi minuscule de carne şi gust predominant de conservă. O adevărată jignire la adresa bucătăriei nemţeşti, a celei austriece, maghiare şi româneşti, pe care ardelenii le cunosc atât de bine. Doar pe litoral mai ai ocazia să înghiţi aşa ceva. În schimb, celelalte produse din meniu au fost foarte gustoase, după cum mi-au mărturisit cei pe care i-am întrebat. 

Voluntarii care s-au ocupat de debarasarea meselor au funcţionat ca nişte maşini nemţeşti, astfel că locul a fost curat în permanenţă, în ciuda traficului mare de clienţi. Apariţia trupei austriece Gastein,  făcută parcă special pentru astfel de evenimente, a fost salutată cu strigăte de bucurie. Consideraţi deja de-ai casei, muzicienii au făcut un tur de încălzire pe la mese înainte să urce pe scenă, conduşi de un trombonist pitoresc. Atitudinea şi cântecele lor au avut un rol mare în buna dispoziţie generală. Muzica s-a auzit tare, dar nu asurzitor. S-a şi dansat, s-a râs, s-au făcut concursuri de băut bere. Tradiţia germană a făcut din nou casă bună cu foamea şi setea românească. Şi, poate cel mai important, Septemberfest-ul de la Ramada i-a ţinut pe oameni departe de televizor timp de trei seri. Prost!*

*Noroc, în limba germană 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
O festă
Lulu, eşti indulgent! Eu am încercat un ciolan (parcă de 6 jetoane!) Rece, tare, nesărat, cenuşiu, fără gust - cel mai prost şi mai scump ciolan din viaţă! Imposibil de mâncat cu tacâmuri din plastic, şi alea de foartă proastă calitate. Am rupt trei furculiţe. (Noroc că nu băusem multă bere şi am observat schijele de plastic!) Am fost rugat să aştept 10 minute "până soseşte varza călită". Când a sosit era rece, probabil ca să se potrivească cu ciolanul. Jalnic! Numai 2 (două) tipuri de bere?! Holstein şi "Das Fest" (adică Tuborg). Un jeton (adică 6 lei) o halbă de aşa ceva! Bătaie de joc! Iară muzica... cam pe măsura celorlalte! Desigur, dacă bei suficientă bere, nu-ţi mai pasă că nici o piesă nu se termină cu bine, sau că nu se înţeleg cuvintele. De ce naiba trebuie să-i maimuţărim pe alţii?! Octobăr Fest în parcare de hotel, în Oradea!.. A fost o experienţă unică. Pentru că n-am s-o repet.
Postat 19 Septembrie 2014, 14:37 de Dreistein
Hahaha
Prost....Lulu draghe!Totul a fost OK,berea la tine a foist filtrata !Iar tu nu rezisti la bautura,din moment ce cauti lipsuri la Dasfest!Prost Lulu,nu te juca cu berea ,ca te doare caputzul!!
Postat 17 Septembrie 2014, 07:54 de Nea taticu
daca nu serveau salata de cartofi stricata
Ar fi fost perfect.
Postat 16 Septembrie 2014, 13:25 de marian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON