URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2016, 10:02

Senatorii de Sorbonica

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alegerile pentru Senatul Universităţii au stârnit interes uriaş, ştiut fiind că un Senat docil îi mănâncă din palmă rectorului. Actualul preşedinte, Sorin Curilă, se pare că l-a abandonat pe actualul rector, Constantin Bungău, şi a bătut palma cu contracandidatul acestuia, Florian Bodog.

Pentru că lucrurile trebuiau să meargă ca unse, s-au împărţit liste cu cine trebuie votat, ca la partidele de semianalfabeţi, unde oamenii nu sunt capabili să reţină 7-8 nume. Mă mir că universitari care au umplut mapamondul cu operele lor nemuritoare nu sunt capabili să voteze decât dacă se uită pe fiţuici.

Domnului Curilă nu i se pare anormală practica. Are perfectă dreptate. La câte crime împotriva mediului academic s-au produs la înalta şcoală de pe Peţa, chestia cu listele e chiar un mizilic. Mii de studenţi fictivi, italieni burduşiţi cu diplome false, plagiatori mângâiaţi pe creştet, sfertodocţi transformaţi în profesori - astea sunt cu adevărat probleme serioase. Văd că şi în noul Senat s-au infiltrat plagiatori, aşa că le sugerez distinşilor universitari să renunţe la toga academică şi să utilizeze, în preajma plagiatorilor, cagula.

Se vorbeşte de multă vreme despre restructurarea Universităţii. E clar că schimbarea nu va veni din interior, unde mediocrii constituie masa critică. Iar o schimbare din exterior se poate face în două feluri: cu sprijinul DNA şi cu ajutorul softului antiplagiat. Dar teamă mi-e că factorii externi s-ar putea să cureţe Sorbonica nu doar de lepre, ci definitiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Aha a venit lupul la stana !!!
Contra candidatul Florin Bodoc, nu este si Dr Honoris Causa ??? Pe timpul cand era la facultatea de Medicina, in anul 4 de studiu, detinea parafa de Medic, asta doar colegii cunosc, dar bravo lui, Sorbonica a avut grije de el, din brancardier, politician, acum RECTOR, functioneaza bine statul Roman, tot asa fratilor, cand nu ve-ti stii ceva, mergeti la Politicieni, ei va vor indruma, chiar daca aveti putina carte.
Postat 24 Februarie 2016, 07:00 de ciumpalacu
Felicitari
Foarte bun articolul! Pacat ca cine are urechi nu aude sau se face ca nu intelege. Sistemul acesta de conducere, mult mai prost decat vechiul, este o adaptare romaneasca la ceea ce ar fi trebuit sa fie separarea puterilor. Doar ca romaneste facuta, Senatul- cel care ar trebui sa fie un fel de sfat al inteleptilor este un staul al analfabetilor. In cele mai multe cazuri, candidatii sunt niste unelte puse pe lista pentru a servi interesele celor carora le datoreaza slujba. Cu cat mai incapabili, patati si servili cu atat mai bine. Ce uita initiatorii listelor este ca lipsa de cracter nu functioneaza intr-un singur sens. Exceptiile sunt foarte putine.
Postat 02 Februarie 2016, 12:39 de radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON