URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2014, 11:55

Se întorc postacii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Desecretizarea acordului petrolier pentru perimetrul Băile Felix a ţinut capul de afiş al săptămânii trecute, dar reuşita prefectului în faţa celor care îl acuzaseră că e sluga "chevronilor" de tot felul a fost umbrită de propriii suporteri, năvăliţi pe forumuri.

Avalanşa de postări ale unora şi aceloraşi inşi, sub diverse identităţi, voia să evidenţieze rectitudinea reprezentantului Guvernului. Frecvenţa şi forma au stârnit însă efect contrar, făcându-i un deserviciu: cine să creadă că felicitările adresate oficialului aparţin unor comentatori imparţiali şi dezinteresaţi?

Câteva exemple: la ora 13.27 (imediat după apariţia ştirii pe www.ebihoreanul.ro), un "ionel" se grăbea cu: "Felicitari domnule Prefect, documentul pune capat unui lungmetraj de calomnii la adresa dvs si a uniunii din care faceti parte. Cei care l-au facut să-si ceara scuze!". În acelaşi minut, "vladimir" jubila: "Adevarul a iesit la iveala! Ce mai zic acum pseudoecologistii platiti de PDL si ziaristii apropiati lor?". La 13.31, hop şi "tudor": "Admir consecventa Prefectului. A spus ca va face ceva si a facut. Daca in continuare va arata aceeasi consecventa, sper ca în 2016 să se gandeasca serios la o candidatura". Mai miră pe cineva că necredincioşii din Mişcarea Populară acuzau a doua zi că acţiunea prefectului a fost doar una de imagine?

Fenomentul "postaci" nu e, desigur, nou. În Oradea l-au adoptat în 2008 activiştii PDL, care transformaseră forumurile în poligoane de aruncat bolovani în capul adversarului nr. 1 de atunci, pe care în parte chiar ei l-au făcut primar. După portocalii, l-au copiat roşiii (Hrebenciuc a admis că în 2009 PSD avusese 5 postaci angajaţi în campania pentru Geoană). Pe glob, primul mare angajator de postaci a fost staff-ul democratului Obama, dar practica a fost însuşită până şi de feudala Coree de Nord, care întreţine o armată de 3.000 de postaci să comenteze pe site-urile presei din Coreea de Sud. Ba chiar şi companiile private luptă murdar, cu postaci şi bloggeri, cazul Samsung - Apple fiind chiar dovedit în justiţie.

Fanatici şi "tonomate" care prestează la ore când oamenii normali fie muncesc, în prima jumătate a zilei, fie dorm, noaptea, postacii au devenit cei mai harnici "comentatori" ai politicii şi presei noastre, atât de omniscienţi în toate încât jurnaliştii află de la ei lucruri neştiute şi neimaginate despre propria viaţă personală.

Misiunea acestor paraziţi ai informaţiei şi dialogului este mereu una dublă, pe de o parte să influenţeze dezbaterea şi simpatia ori antipatia publică, pe de alta să inhibe exprimarea adevăratelor opinii prin injurii, calomnii, insulte şi manipulare. Activitatea lor ar putea fi materie primă copioasă pentru studii sociologice, politice şi chiar de psihiatrie. Sper că acestea vor fi făcute, cândva, dar până atunci luăm act: s-a întors anotimpul anonimilor, e din nou an electoral!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
liber la opinii
Domnule ziarist, stii bine ca in momentul in care dai posibilitatea la postari/comentarii in josul unui articol, ai deschis cutia pandorei: comentarii ai vrut, comentarii ai! Unele la subiect, altele pe langa subiect.. asta e. Nu mi se pare corect sa dai cu pietre in cei care au opinii diferite sau sunt un pic impertinenti. Nu-ti convine situatia, anuleaza sectiunea de comentarii.. simplu!
Postat 27 Ianuarie 2014, 20:38 de vasi
Bihoreanule
Ce se mai intampla cu procesul acela de \"retrocedare\" in cazul Felix-ului si a cladirii Colegiului National Mihai Eminescu ? stim ca ungaria cu complicitatea udmr si ppmt (tokes) munceste in secret pt a-si insusi cladiri istorice, paduri, etc din Transilvania, care nu ii apartin. Tot respectul pt articolele pe care le-ai scris in legatura cu aceasta problema de o gravitate extrema !
Postat 25 Ianuarie 2014, 06:40 de Cititor fidel
de unde sufla vantu ?
auzi ma postacu sef sa trezit sa arunce cu * in oameni simpli care pun diferite postari cu cea ce simt sincer spre deosebire de tine care nai macar nici curajul de a semna articolele cu numele adevarat ABRUDANE TE SEMNEZI CU CRIS DAR NU REPREZINTI NICI MACAR ACEASTA ARIE MAI BINE TE-AI SENMA CU SANT CA TE REPREZINTA MAI BINE dupa 2,3 articole in care erai ca un pitbul la adresa puteri usl spunand de altfel adevarul despre ei si aratand fiascolul total in care se afla fara nici o relizare din tot ce si-au propus in afara de cresterea fiscalitati adica a supra impozitari masive ai devenit brusc ca un pechinez gata sa saruti oricand mana stapanului prieteni stiu dece na-s vrea sa ma gandesc dece tu esti precum nevetebratele ca frunza suflata de vant incoace sau in coloin functie de .........
Postat 24 Ianuarie 2014, 17:58 de un postac
Hahaha
Se pare domnule ziarist ca te-a deranjat rau ca dl Claudiu Pop prefectul a avut dreptate...ma intreb in slujba carui partid esti?Dar Chirila,Corpas?Poate ai bunul simt si raspunzi..!
Postat 24 Ianuarie 2014, 08:40 de anonim
hop si kaboou...
asta chiar poate fi oricand o materie prima consistenta pentru psihiatri. apropo, bai kaboou... halatul... cat costa halatul ? poti sa spui in forinti. e singurul lucru pe care-l stii.
Postat 23 Ianuarie 2014, 23:53 de hihihihi....
cu gaze
grele lupte :)))))))
Postat 23 Ianuarie 2014, 22:34 de kaboom
Tonomate si postaci
Daca tot ai ajuns pana hat departe in America si pana in "feudala Coree de Nord", cu analiza ta, spune-ne cate tonomate si cati postaci are in Romania separatismul, iredentismul si revizionismul unguresc ?
Postat 23 Ianuarie 2014, 21:20 de Safeguard
dihorelu'
:) Uite cine vorbeste despre tonomate, postaci si alte manarii !
Postat 23 Ianuarie 2014, 20:14 de Back in Business
???????????
CEEA CE VEDEM AICI E EGAL CU ZERO IN COMPARATIE CU POSTACII UDEMERISTILOR SAU TOKESISTILOR DESPRE CARE, CURIOS, INSA NU SCOTI UN CUVANT !
Postat 23 Ianuarie 2014, 18:30 de Aircraft Patrolled
despre tonomate
postacii iudemeristilor sunt de departe cazurile cu adevrat patologice ....pircea ghirila, e tonomatul lor sef ! tu, parca ti-ai mai "revenit". asa ca sa nu vorbiti voi de tonomate, postaci, etc.. este exact ca si cum ai vorbi de funie in casa spanzuratului.
Postat 23 Ianuarie 2014, 17:44 de rouji cu gasca
Replica
ADEVARUL si DREPTATEA scrise ca sa se citeasca de catre toti bihorenii si spuse in fata pt ca sa se cunosca si de catre jurnalistii saptamanalului Bihoreanul. Sunt un roman simplu bihorean din Bihor din ROMANIA ,sunt unul cu nick name-ul de comentator @Romanul Simplu ,am scris multe comentarii si aici pe forumul Ebihoreanu , dar si pe alte forumuri de presa on line bihorene ,am citiva ani buni de comentator INDEPENDENT , NU sunt postacul nimanui , imi scriu comentariile ca si un simplu cetatean al acestei tari ROMANIA care sunt nemultumit de societatea romanesca actuala politicpartitocrat corupta , am fost CENZURAT de multe ori la comentarii pe motivul ca scriu ADEVARUL si DREPTATEA, am mai si injurat , insultat ,porcait , balacarit, in numele dreptatii si adevarului toate partidele politice , este o atitudine civica ,cetat.M-am certat cu toti jurnalisti bihoreni inclusiv cu jurnalistul Adrian Cris.Sunt un patriot roman simplu`Un patriot se lupta continuu cu guvernul sau care-i limiteaza drepturile si libertatile `Paul Abeey ziarist american!:))=)) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.P.S.Oare o sa-mi postati comentariul ?:))=))intreb si eu un roman simplu@Romanul Simplu.
Postat 23 Ianuarie 2014, 17:35 de Romanul Simplu
Fara postaci moare Bihoreanul!
Asa ca fi politicos cu noi Cris, mercenarule, daca vrei sa mai ai o paine de pus pe masa si dupa alegerile prezidentiale! Ca acusi te <erase> cu server cu tot!
Postat 23 Ianuarie 2014, 16:35 de Amatorul USL s.a.
aiurea,cea mai jegoasa e udrea
CE VEDEM NOI AICI E EGAL CU ZERO.GREATA MARE PENTRU CINE A CITIT LAUDELE IMBECILE ADUSE CELEI MAI DETESTATE PERSOANE DIN RO. PROSTITUATA UDREA.CINE N-A CITIT LAUDELE "CEL MAI COMPETENT MINISTRU AL GUVERNULUI BOC"?ACOLO E ADEVARATA MIZERIE PE INTERNET.
Postat 23 Ianuarie 2014, 16:01 de PANZER
măi, măi...
Da' cât mai suferiţi voi ziariştii (toată oala), specialiştii în de toate şi nimic........ Şi nici n-aveţi publicul care să vă merite....Tu, Abrudan, eşti şi vei rămâne un USLamist meschin, mediocru, plin de ură, printre ultimii oameni care pot cere vreo socoteală cuiva, despre ceva.......
Postat 23 Ianuarie 2014, 14:06 de bandi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON