URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2017, 12:00

Scrisoarea de la Poliţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conduceam noaptea, după 12, pe Matei Corvin, drumul larg care te scoate din Oradea înspre Satu Mare. Eram singur pe drum şi părea că toate celelalte maşini din lume dormeau. Mai puţin una, cea a Poliţiei Rutiere, care, draci şi para-draci, mai avea şi radar. "Merge bine maşina asta!", m-a lăudat glumeţ poliţistul după ce s-a prezentat şi mi-a cerut actele. "Am avut mult?", am întrebat ca un mieluşel cu ochii umezi. Avusesem 68 km/h. Cu actele în mână şi cu dreptatea de partea lui, agentul s-a retras în maşina de serviciu să-mi scrie sentinţa.

În timp ce îmi aşteptam cuminte condamnarea, m-am gândit ce bine ar fi dacă, pe timpul nopţii, limita de viteză s-ar ridica la 70 km/h pe porţiunea aceea. Drumul e larg, circulaţia e slabă, vizibilitatea bună, pietonii sunt în pat, bicicliştii la fel... În acel moment m-am gândit că ar trebui să fac ceva pentru asta. Dar n-am făcut nimic vreme de doi ani. Până acum două săptămâni.

De 8 Martie, cetăţeanul din mine a trimis câte un "mărţişor" Primăriei şi Poliţiei Rutiere, cu trei propuneri de modificări legate de circulaţia auto prin oraş. Prima: verde intermitent pentru maşinile care circulă dinspre strada Menumorut/Piaţa Creangă şi virează la dreapta, spre Parcul Petőfi. A doua: instalarea unui semafor cu buton pentru pietoni în dreptul staţiei de tramvai de după podul Decebal, pe sensul de mers înspre Hotelul Ramada. Semaforul ăla blestemat stă pe roşu aproape inutil şi blochează prosteşte circulaţia.

A treia propunere a fost cea care-mi trecuse prin cap acum doi ani: ridicarea limitei de viteză la 70 km/h pe tronsonul dintre podul CFR de pe Ştefan cel Mare şi ieşirea spre Satu Mare. După ce am dus scrisoarea la Poliţia Rutieră şi am trimis-o prin mail Primăriei, m-am simţit ca un copil care i-a scris lui Moş Crăciun: O să îmi aducă moşu' ce-am cerut? Ca adult, eram curios de modul în care autorităţile vor reacţiona la nişte sugestii venite din partea unui cetăţean de rând.

După două săptămâni, supriză: email de la Primărie! Iar două zile mai târziu poştaşul mi-a adus la uşă şi răspunsul din partea Poliţiei. Ambele îmi comunicau acelaşi lucru: că propunerile mele au fost analizate în şedinţa Comisiei tehnice pe probleme de circulaţie şi transport rutier şi că s-a aprobat instalarea unui semafor cu verde intermitent pentru virajul la dreapta dinspre Piaţa Creangă spre Parcul Petőfi. Celelalte două propuneri, în schimb, fuseseră respinse.

Deşi rata de succes a propunerilor mele a fost de doar 33%, răspunsul autorităţilor nu m-a mâhnit. Dimpotrivă, m-am bucurat. Am avut o senzaţie de normalitate în relaţia cu două instituţii mai degrabă nepopulare, pe care românii le blamează din reflex. Fusesem ascultat şi (parţial) înţeles. Nu mi s-a întâmplat prea des asta în relaţia cu autorităţile. Cred că dacă ne-am face ascultaţi şi ca indivizi, nu doar ca mulţimi furioase, şi dacă doar 33% din părerile noastre s-ar regăsi în regulamente, legi şi ordonanţe, viaţa ne-ar putea fi o idee mai bună. Ceea ce ne şi doresc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mi-a renascut speranta!
Vazand ca sansele de a lovi pietonii pe strazile pastorite de birtinez cresc tot mai mult, am trimis si eu doua petitii: una pe adresa petitii@politiaromana.ro si cealalta la petitii@mai.gov.ro. Necazul meu este cauzat de locurile de parcare trasate pana in coltul intersectiei si pana langa trecerea de pietoni. Bine, legea spune ca nu se pot opri (si nici stationa!) vehiculele la mai putin de 25 de metri de intersectie si de trecerea pt. pietoni. M-am trezit de multe ori cu pietonul angajat corect in traversare, pe zebra, ca-mi iese in fata masinii! L-am vazut cand a iesit de dupa o masina ,,parcata" (locul era trasat!) chiar langa zebra. Pus in situatia de a alege intre a circula cu 10 km/h, a lua un taxi sau a merge pe jos (bicicleta si/sau mopedul pica! La cati cretini au permis....), am ales varianta de a ma plange autoritatilor centrale. Cele locale s-au pronuntat prin vocea lui Leontin Pătcaș - fostul șef al Biroului Drumuri din Primăria Oradea, citez:"Dacă ar fi să respectăm interdicția ar însemna ca la fiecare intersecție sau trecere de pietoni cel puțin 20 de locuri de parcare să fie anulate." Poate am si eu norocul lui Lulu si vin niste caralii de la centru si instaureaza legea pe strazile Oradiei... Zic!
Postat 27 Martie 2017, 14:29 de pinonel
?!
Dvs - " cetatean de rand " ?! Ntz. , indiferent cum v-ati semnat.
Postat 27 Martie 2017, 14:00 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON