URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
25 Aprilie 2017, 10:38

Şcoală şi meserie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înainte de Revoluţie intra la facultate cam 5% din populaţie. Mai exista o categorie de oameni bine calificaţi, o masă de necalificaţi şi una de agricultori. Acum cam tot 5% fac o facultate pe bune, în timp ce marea masă care a reuşit să pună mâna pe diplome nu se jenează că pe ele scrie Vadu Crişului.

Ambasadorul Germaniei a venit la Oradea să ne explice că diplomele nu ţin loc de  creier şi nici titlurile de foame. În Germania nu e nicio ruşine să faci o şcoală profesională, de acolo poţi avansa în carieră cât meriţi. Ciudat este că la noi de reînfiinţarea şcolilor profesionale se ocupă Primăria şi, mai nou, Consiliul Judeţean.

Toate acestea ar ţine de Ministerul Educaţiei, care ar avea ocazia de a recunoaşte că ideea doamnei Abramburica Andronescu de desfiinţare a şcolilor profesionale a fost o catastrofă. Aleşii noştri preferă, însă, cu puţine excepţii, să-şi piardă timpul prin Parlament cu salvarea şefilor şi amantelor lor din ghearele justiţiei.

Pentru Oradea este vital să-şi califice forţa de muncă, altfel salariile nu au nicio şansă să crească. Sigur, mai apare câte un plăvan roşu să reproşeze primarului că nu şcolile profesionale sunt soluţia, ci un hub IT, de parcă informaticieni poţi face la apelul de seară, cum au făcut facultăţile rurale economişti şi jurişti cu toptanul.

Parcă-l şi văd pe rectorul Bungău, cu iconiţa sa de argint făcătoare de minuni, cum îi adună pe cei 20.000 de studenţi şi le zice: "De azi toţi sunteţi aitişti, dragii mei. Să vină hub-ul!"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
arond pioniel
treaba cu agricultura ar fi mai complicată la noi.În ţările dezvoltate,unele lucrări din agricultură sunt efectuate cu ajutorul computerelor,dar...personal nu cred că toate din agricultură vor putea fi făcute cu computerul cel puţin aici,unde multe din meteahnele ceauşiste ezistă ,unele îmbunătăţite mult,precum corupţia.Probabil că vor exista mai mulţi dejtepţi ,adică fiind dejtept,de ce să muncec eu?când pot alţii.Din păcate tot mai puţinei:)))))
Postat 30 Aprilie 2017, 14:51 de crisan
@pinonel
“Pentru Oradea este vital să-şi califice forţa de muncă, altfel salariile nu au nicio şansă să crească” Democreţia liberală (că liberalism democratic nu este) ar drept principală însuşire migraţia după profit. Ca urmare, atunci când „calificarea” muncitorilor îi va obliga să plătească mai mult, „se vor reloca”. Abolirea sclaviei acum 184 de ani în Regatul Unit a generat capitalul pentru dezvoltarea industrializării. După desecretizarea documentelor prin care acum ni se dezvăluie că nişte parveniţi care şi-au investit rodul furtului în „noua” afacere, descoperim originile sănătoase ale capitalului, respectiv capitalismului. Rafinarea a dus la rebotezarea lui drept liberalism. Etimologic, liberalismul izvorăşte din atitudinea de îngăduință excesivă față de greșelile altora, semn că încă de la adoptarea termenului ca simbol al curentului politic, reprezentanţii îmbogăţiţi în sistemul precedent nu erau dispuşi să-şi asume greşelile trecutului. Au inventat iertarea politică, predecesoarea corectitudinii politice de azi. Noii politicieni (la acea vreme) şi-au programat viitorul prin bursa „ de valori” dobândite ca despăgubire pentru „pierderile” produse de legea abolirii sclaviei. Despăgubiri achitate tot din banii „strânşi” de la cei exploataţi ca animalele. După acelaşi model, birtinezul, ştiind că se apropie ziua în care sclavii multinaţionalelor pregătiţi după programa impusă ele, nu vor mai putea fi ţinuţi în „rezervaţii industriale”, dă unul dintre ultimele tunuri pe piaţa „asistaţilor cu salariu minim” – similarii sclavilor de din anii 1800. Având la îndemână bursa, redevenţa încasată poate lua multiple forme. Acţiuni, bani, funcţii. Dintre toate aceste posibilităţi, deocamdată, la vedere sunt doar funcţiile. Primar, secretar, preşedinte de filială, de AGA, de tot felul de asociaţii, membru şi organ în tot felul de bresle fără meserii. Despre acţiuni şi bani urmează să aflăm după rechemarea din colonie, când „ar putea, datorită rezultatelor, să ocupe aproape orice post”. La RDS e doar o posibilitate. La Distrigaz, alta. (Nu mai e nimic de cercetat în privinţa exploatării geotermale). Mă îndoiesc că ar putea ajunge conţopist în campusul „Lumina” unde, după cum ni se prezintă multinaţionala, nu e suficient să fii pocăit. Finanţarea fiind turcească, are la bază meritocraţia. Împletitura dintre şcoală şi meserie l-a făcut făcut pe ţăran (în sens peiorativ) să se asigure cu două diplome obţinute simultan, semn că nu cunoştea nici atunci succesiunea şcoală – meserie. La şcoală n-a profesat, meserie n-are. A ales să devină un ales fiind singurul domeniu în care, la fel ca vecinii de stâlp de pe vremea în el care cumpăra certificate de proprietate şi ei vindeau facturi, se aplică zicala: meserie, te halesc!
Postat 30 Aprilie 2017, 14:32 de eutanasiu
om avea
...ciobani cu doctorate,altfel nu vor primi atestat pentru creşterea oilor.Educatoare,învăţătoare,lucrătoare pe la ghişee cu doctorate în domenii...:))))
Postat 30 Aprilie 2017, 14:27 de crisan
Meseria catusa de aur
Cu fiecare innoire a guvernului, fiecare nou ministru ce a urmat sa se ocupe de invatamant s-a simtit dator, fireste, sa aduca ceva nou. Doar ca toata noutatea se rezuma de fiecare data la modul de evaluare a elevului. Intre noi fie vorba, cred ca mai potrivit ar fi sa nu se mai numeasca ministrul educatiei ci ministrul bacalaureatului. Cat despre meserii, fereasca-ne sfantul ca de DNA!
Postat 28 Aprilie 2017, 17:30 de FaBULA
Mirceo, priveste spre viitor, nu spre trecut!
Istoria se repetă, dacă nu identic, atunci în tipare care revin după o anumită vreme şi reiau cicluri de evenimente şi relaţii între cauze şi efecte care par asemănătoare, deşi formele lor sunt diferite, în funcţie de contextul istoric. Unul dintre aceste fenomene pare a se petrece în ultimii ani, în care revoluţia tehnologică digitală are efecte sociale care amintesc multe dintre caracteristicile revoluţiei industriale care avea loc în ţările avansate în urmă cu două secole. Că şi atunci, evoluţia tehnologică are implicaţii dramatice, unele mai aşteptate, altele mai puţin previzibile asupra economiei şi a vieţii celor aflaţi pe piaţă muncii, şi atunci – că şi acum –răspunsurile nu întârzie să apară din partea celor afectaţi. Aşa că a te întoarce la strungul sau la freza mânuite de om e o prostie. Pregăteşti acum nişte tineri în meserii care în cel mult 10-15 ani vor fi atributul exclusiv al roboţilor. Aşa că Mirceo şi tu şi birtinezul care te inspiră, aşezaţi-va liniştiţi pe cur*rile voastre şi exprimaţi-va opiniile asupra unor subiecte pe care le stăpâniţi! Dacă stăpâniţi ceva!
Postat 26 Aprilie 2017, 19:16 de pinonel
Industry 4.0
Fac pariu ca autorul inca isi imagineaza acei meseriasi care lucrau la Infratirea, UAMT sau Metalica si care erau strungari, frezori, sudori, etc. Intr-adevar e o criza pe aceste meserii dar hai sa vedem de cati specialisti din astia are nevoie parcul industrial? 10, 100, 1000? Cu restul tinerilor oradeni ce facem? Le ingradim sansa de a face o facultate care le poate deschide porti macar in alte orase sau tari, daca nu acasa? Si daca nu vrem IT-isti, cine o sa programeze robotii viitorului care pana la urma vor inlocui munca din fabricile care se plang de lipsa meseriasilor? Atunci ne vom plange ca nu avem absolveti de studii superioare.. Nu-i asa Mirciulica?
Postat 26 Aprilie 2017, 16:51 de bihoreanoradean
Pace voua !
Domnilor, ce vreti ? Iar sa ne intoarcem la "clasa muncitoare ", "proletariat ' si de-astea ? Pai pentru ce ne-am scremut atata de 25 de ani, nu ca sa eliminam "lupta de clasa "?! Nu-i mai bine asa : ca luptam cu defrisarile, luptam cu poluarea,luptam cu vaccinurile, luptam cu stihiile naturii decat sa ne luptam intre noi care are cu care n-are facultate ? Personal consider ideile , TOATE, ale onor doamnei Ministru Andronescu (ET.CO) nu numai de un anticomunism genuin cat si eclatante.
Postat 25 Aprilie 2017, 17:28 de SM

FOTO BIHOREANUL

 • Protest 'mut': Orădenii s-au dus cu valizele şi paşapoartele în faţa sediului PSD Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Bucătarul Horia Vârlan, invitat special la Cina Porcului în Cetatea Oradea (FOTO)
 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON