URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2015, 11:59

Sătul de oameni de treabă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câte ori nu aţi auzit despre unul sau altul că-i "prost, dar cuminte", "lichea, dar simpatic", "leneş, dar haios", "incapabil, dar de gaşcă", "hoţ, dar de treabă"? E plină ţara de ei.

De-o vreme, în jurul nostru se întâmplă o mulţime de lucruri aparent inexplicabile. Garda de Mediu amendează Primăria pentru tăierea câtorva stejari ce nu-şi aveau locul în piaţa publică centrală a oraşului, dar trece cu vederea defrişările unor munţi întregi.

Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Sanepidul, lipsite de instrumentar şi de organ pentru a simţi duhoarea porcească împrăştiată asupra unei jumătăţi de oraş, aprobă funcţionarea unei ferme de profil şi mai mari, aproape lipită de casele oamenilor, ce-i drept în Zona Metropolitană.

Şeful CAS Bihor dă din umeri, că nu avea cum să controleze legalitatea a mii de reţete prin care asiguraţii au fost spoliaţi de 700.000 euro, susţinând totodată că nu avea cum să evite verificarea la sânge a unui spital care raportase eronat denumirea unor boabe de 9 lei.

Şeful Şcoalelor se zbate în caraghioasa postură de picat la examenul pentru ocuparea funcţiei, dar îi dojeneşte doct pe elevii nepregătiţi.

În exercitarea funcţiunii m-am intersectat cu cei mai sus pomeniţi. Îi ştiu suficient cât să pot zice, poate prea naiv, că nu mi se pare vreunul bandit veros, şpăgar incurabil, corupt până în străfunduri. Dar despre niciunul nu cred că merită să ocupe scaunele în care se află. Din docilitate faţă de partid, din teama de a nu intra în cine ştie ce conflicte, din lene, din lipsa ambiţiei profesionale ori pornirilor legaliste, niciunul nu poate spune cu mâna pe inimă că îşi face datoria ca la carte. Niciunul nu poate spune că s-a opus unor nedreptăţi, că a încercat să le repare, că s-a zbătut pentru normalizarea unor reglementări absurde. Niciunul n-a evadat din sistemele anchilozate strigând "Ajunge!".

Deşi pare că i-a atins doar pe înalţii funcţionari, pe politruci, acest tip de comoditate-mediocritate e boală naţională. Noi toţi apreciem tipii de treabă, fără să ne punem problema, la propriu, dacă respectivii chiar îşi fac treaba. Ne place Zorro doar la cinema, dar nu-l vrem în viaţa reală. Îi detestăm, chiar, pe cei care încearcă, jos sau sus, să-şi facă treaba. Parcagiul care ne amendează pentru lipsa tichetului, poliţistul care ne arde câteva puncte de penalizare pentru viteza prea mare, administratorul de asociaţie care ne pretinde să punem reciclabilele în tomberoanele cu capace galbene - toţi ne sunt nesuferiţi.

Aşteptăm ca primarii şi miniştrii să fie cumsecade, disponibili, înţelegători, dar nu ne mai trece prin cap că ideal ar fi să fie, pur şi simplu, eficienţi. Mi-e dor de nişte conducători antipatici, dar care să-şi facă treaba. Nu să ne compătimească în audienţe inutile, nu să rezoneze cu noi la televizor, nu să ne dea mititei şi bere, ci doar atât: exemple de eficacitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
CRASTAVETELE DEVINE MURATURA IARNA
@anticomunist: Evident am fost VIZAT! Pe cale de consecință mă simt dator să subliniez că "crastavetele" se mulează perfect pe titlul articolului! Deci, NU SUNT DE TREABĂ și ATRAG ATENȚIA!
Postat 28 August 2015, 11:42 de TDS
Indiferent de subiect
sau de continutul articolului, sunt unii care precum elevul din celebra sceneta "Crastavetele" , fac ce fac si aduc discutia la "crastavete", care este cum bine stim, o leguma dicotiledonata... Am citit si eu articolul si cu mare, da' foarte mare greutate, poti sa-l vari si pe primar in "discutie".
Postat 28 August 2015, 11:32 de User anonimizat
MINCIUNI PE BANDĂ
@pinonel: Este vorba despre povestea noastră, A TUTUROR ORĂDENILOR! Partea mea din poveste dă-o naibii! A fost, s-a dus! Eu vorbesc acum despre implicarea PMO în acoperirea unor ilegalități! Acest aspect NU MAI E VĂZUT DE NIMENI!" Povestea " a fost publicată pe larg într-un articol foarte bun scris de Laura Gal! La acea vreme și Bolojan, și Bihoreanul erau de acord și cu partea mea de poveste dar mai ales cu jefuirea orașului de către acel agent economic! BOLOJAN / NU EU! /A ROSTIT SUMA CU CARE A FOST PREJUDICIAT MUNICIPIUL! Deci accentuez, nu ( mai ) este vorba despre mine, este vorba despre ORAȘ și despre cum pot încălca unii legea fără șă pățească nimic!Că sunt autorități, că sunt agenți privați! Am spus că eu nu am vrut să fiu de treabă! Uite, STRIG ÎN GURA MARE ÎNCĂ O DATĂ CĂ EDUARD AUGUSTIN FLOREA NU A FOST ANGAJAT CORECT ÎN PRIMĂRIE! El singur a spus! Înțelegi, nimeni nu l-a obligat să spună că Boloș I-A OFERIT UN LOC DE MUNCĂ! Dar l-a luat gura pe dinainte descriind în mod cert cum au decurs lucrurile în fapt! Nimeni nu se sesizează! Alt exemplu! Am cerut PMO date despre delegația din Germania a primarului Bolojan. A trebuit să mă adresez Avocatului Poporului ( Biroul Oradea ) ca să primesc răspunsul! Cu ocazia asta am aflat și minciuna spusă de PMO că de fapt primisesm acest răspuns! Dar nu mă las până nu demontez și această minciună a Primăriei!
Postat 28 August 2015, 09:58 de TDS
Viata bate filmu' si gura bate fundu'(dar num-i pasa)
No' binie ca sunteti dumneavoastra satul, barem ! Da' sa stiti ca noi,oamenii die binie si die treaba flaminzi am fost si flaminzi suntiem s'amu'! Astai direptatie? Du-patita amar da tranzitie?! Cred si io ca nu va place die Zorro,ca ala lua die la satui si dadea la flaminzi ... Si ce legatura are ievu' mediu din texas cu secolu'21 din bihor?
Postat 26 August 2015, 19:04 de User anonimizat
ȘI EU SUNT SĂTUL DE PREFĂCUȚI
Eu ca persoană fizică am tot încercat să nu fiu de treabă! M-am zbătut să demonstrez chestiuni destul de simple CU DOCUMENTE dar nimeni nu m-a luat în seamă! Ba și în acest an am fost audiat într-o cauză la Poliție UNDE PRIN DOUĂ PROPOZIȚII SIMPLE ( susținute de documente, repet! )AM ARĂTAT FRAUDA SĂVÂRȘITĂ DE UN AGENT ECONOMIC ( cu relativa complicitate a unei AUTORITĂȚI DE STAT, adică a Primăriei Oradea! ) dar NU SE MAI AUDE NIMIC despre această problemă! . Ba, pentru că am tot insistat, inclusiv jurnaliști mi-au spus-o direct că am o OBSESIE și că ar fi cazul să mă opresc. Cu alte cuvinte NU AM VRUT SĂ FIU DE TREABĂ dar nici așa nu e bine. Să fie toată lumea sigură că INSISTENȚA nu este sinonimă cu A BATE CÂMPII! Dacă am tot repetat cuvinte ca TRANZACȚIE, PACEA DE LA ORADEA, CONTRACTE DE V/C FALSE cu scopul de a pune mâna pe niște terenuri ( în condițiile în care Primăria Oradea știa că sunt FALSE ), PENALITĂȚI NON-COMBAT-ul Primăriei în anumite procese ( intenția fiind clar aceea de a le pierde) am fost făcut în fel și chip de către diverse persoane ( unele, evident fără nici o identitate precisă, probabil puse de cei prinți cu mâța-n sac! ).
Postat 26 August 2015, 14:11 de TDS
elogii si limbuță
Ma intreb ce 'pacate' are bihoreanul de a ajuns sa aduca astfel de 'elogii' (mascate bine de altfel) primarului, care pe zi ce trece devine tot mai antipatic dar mai putin eficient.
Postat 26 August 2015, 13:47 de User anonimizat
Lupul paznic la oi
Domnule "Cris" dar dumneata ce studii de jurnalism ai?
Postat 26 August 2015, 12:34 de AlexS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON