URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2010, 13:02

Sarkady, Bitea şi restul lumii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mulţi au exultat când, la reducerea subprefecţilor bihoreni, Guvernul s-a descotorisit de Sarkady Zsolt ca să-l păstreze pe Cristian Bitea. Motivul nici măcar nu e ascuns: primul poartă "vina" de a fi ungur, în vreme ce al doilea are "meritul" sângelui portocaliu.

Diferenţele sunt însă mai consistente, iar decizia în cazul celor doi "înalţi funcţionari publici" spune mult despre cum vor fi triaţi lefegiii de rând când le va suna şi lor ceasul. Din acest caz, aşadar, ar putea învăţa şi cei pe care politica i-a lăsat până acum indiferenţi.

Dincolo de faptul că ambii sunt cunoscuţi prin mame, e de notat că în timp ce Sarkady şi-a angajat-o pe-a sa la Filarmonică, pe Bitea maică-sa l-a făcut om. Nu singură, adevărat (doară nu-i imaculata Marie), ci cu Partidul. În rest, fiecare e perceput cu bubele personale. Lui Sarkady îi reproşăm că şi-a favorizat coetnicii la fostul loc de muncă, dar ignorăm că scandalul din Filarmonică a izbucnit la Ansamblul Crişana, unde se înfruntă, şi după plecarea lui, români cu români.

De cealaltă parte, Bitea, pe lângă că-i un plezirist (apărând la birou cu precizie elveţiană pe la 11 fie ca să aibă unde moţăi, fie ca să aibă de unde pleca pe la 12), mai are şi insaţietatea lupului tânăr: venit dintr-o familie cu patru case, n-a pregetat să încaseze bani de chirie pentru apartamentul ocupat taman în Oradea natală. E rentierul de partid şi de stat, cu funcţie rezervată şi privilegii la care n-ar renunţa nici să piară lumea. Ce mai, omul fără însuşiri: cu cât mai prost, cu atât mai bun!

Ziceam, însă, că povestea oferă o lecţie şi lefegiilor de rând, nealiniaţi politic. "Morala" fabulei lui Boc e, pentru aceştia, că nu merită să tragă la căruţa statului deoarece atunci când statul va trebui să lepede din balast n-o va despovăra de pasagerii clandestini, de obezii adevăraţi, ci va arunca peste bord întâi roata de rezervă, apoi chiar roţile motoare. Ce contează că, apoi, carul nu va înainta? Important e doar să nu se-mboarde acum! O birjălim cât putem, că n-are decât s-o repare următorul conducător!

Ilogica acestei tăieri (se ştie că şeful direct al celor doi, prefectul Gavrilă Ghilea, se putea bizui pe Sarkady iar pe Bitea nici n-avea de unde să-l ia) îi învaţă pe funcţionarii de rând că procedura va fi aplicată şi în cazul lor: vor fi concediaţi cei care, vorba reclamei, fac treaba să meargă, şi vor fi păstraţi puturoşii cu pile. A argumentat cumva Guvernul ce alte criterii a folosit? Aşa că, cine poate, n-are decât să încerce a se salva individual, căutându-şi pavăză mai sus, la şefii şefilor, şi abolind orice idee de ierarhie şi ordine.

P.S. Nici nu mai comentez felul cum a fost anunţată concedierea lui Sarkady. "Am aflat Hotărârea de Guvern de la televizor ", a mărturisit acesta. Se putea aştepta la mai multă civilitate de la nişte adunaţi din Răchiţele, Videle şi Pleşcoi?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
rade ciob de oala sparta
deh, rade ciob de oala sparta. mai stim noi pe cineva care si-a "rezolvat" nevasta cu un job la stat in cj...doar asa, cu pile, cu relatii si cu inflenta
Postat 27 Iulie 2010, 12:31 de je
Fata spune tot
Ad. cris, la ce mutra de ungur spurcat ai... tokes e mic copil pe langa sovinismul pe care-l debiteaza mintea ta bolnava. sictir hartogarule !
Postat 26 Iulie 2010, 18:15 de aly
@lorelai
S-o crezi tu!!
Postat 26 Iulie 2010, 09:21 de @lorelai
nedocumentat
cata imprecizie si rautate, daca exista o minima documentare nu se trecea cu vederea ca cel care a ramas este inalt functionar public si ca selectia in acest caz poate a fost chiar OBIECTIVA.
Postat 25 Iulie 2010, 19:59 de lorelai
pentru adi cris
ADI CRIS,sper sa citesti asta,o pasarica mi-a spus ca in oras bantuie fratele lui VIOREL STIUBE,NELU STIUBE,despre care stiam ca a fost condamnat la facultate vreo 10 ani,dar ca a sters-o strengareste undeva in tarile calde ca sa scape de pedeapsa. Poate reusesti sa afli din sursele tale daca este asa si sa scrii un articol de ce unul, care ar trebui sa stea ascuns o vreme,adica vreo 10 ani,pentru contrabanda cu alcool si condamnat este in libertate si cine il are in grija!
Postat 22 Iulie 2010, 21:10 de quiltiman
clientela
j.j, pe krisz (korosi) nu-l intereseaza(nu vrea), aspectele subliniate de tine. prietenii stiu de ce...
Postat 21 Iulie 2010, 22:39 de pt j.j.
mda
la cate tampenii a facut la filarmonica si dupa modul cum a parasit acea institutie, pe usa din dos, sarkady, nu merita o alta functie publica. bine ca l-au dat pana la urma afara si de aici. apropo, pe maica-sa nu a reusit sa o mai angajeze si la prefectura ?
Postat 21 Iulie 2010, 22:30 de altcineva
impostura marca cris
baietasul asta cu nume de cris dovedeste ca prostia nu are limite. numai universul. parafrazand bineinteles pe cineva modest in comparatie cu adisor, zic si eu.
Postat 21 Iulie 2010, 22:18 de cititor
nu-l mai plangeti
Daca iti este atat de drag ,du-l acasa si pe el cu tot cu masa.
Postat 21 Iulie 2010, 10:47 de cora
Bitea un nesimtit corupt
Sarkady poate ca e mai prostut, dar muncitor. Daca comparam varsta celor doi si ilegalitatile facute de ei, Sarkady este baiat mic la ce a putut comite Bitea la varsta lui. Nu-mi place de Sarkady dar cu celalat am deschis cutia Pandorei...
Postat 20 Iulie 2010, 22:25 de Stev3
Of documentarea, mai Adi Koros
Bihoreanul ne dezamageste din nou si iar sunt tendentiosi... Pai mai Adi dupa ce ai dat cu atata manie proletara sirea ca Bitea zboara si ai pierdut pariul acum vii sa intoxici cititorii cu tot felul de prostii. Ca Sarkady de-aia pleaca ca e ungur , ca Ghilea nu stiu ce..., reiei stiri de doi lei si nu-ti faci documentarea minimala de "mare" jurnalist... Pacat de tine.
Postat 20 Iulie 2010, 16:53 de Krisz
stimabile ziarist
Stimabile adrian cris, dar despre dosarele penale ale lui sarkady de ce nu pomenesti? Dar de zecile de miliarde pe care le-a deturnat catre udmr? De cladirea filarmonicii care este facuta cadou episcopiei romano-catolice si renovata pe bani publici? Despre faptul ca nu poseda diploma de licenta, iar el isi aroga titlul de "doctor"? De licitatiile publice castigate de firmele lui kiss? Stimabile ziarist, documenteaza-te de la C.J. in legatura cu problemele acestui individ si poate vei reveni in viitor cu o completare la material. Asta in eventualitatea in care gramul de bun-simt nu ti s-a evaporat. Si poate ca ne vei scuti si de neplacuta ta prezenta pe coridoarele si birourile Consiliului Judetean. Stii, mirosul de traspiratie este mult prea deranjant pentru cei care au neplacerea sa te intalneasca in aceasta institutie!
Postat 20 Iulie 2010, 16:39 de j.j.
incompetenta crasa
Nu cred ca poate fi vorba de ai plange de mila fostului director de la Filarmonica Oradea,deoarece el, ajutat de loazele care-l pupau in fund pentru asi mentine posturile caldute au dus la dezbinarea angajatilor in special a celor romani.Acum culege ce a semanat.Nu este nicio pierdere pentru nimeni ,ca maghiarul sovin nu mai ocupa acesl post.Oricum in afara de vizionarea de filme porno si jocuri pe calculator ,nu facea nimic.Intrebati colegii.
Postat 20 Iulie 2010, 14:11 de doru
Ansamblul
La ansamblul Crisana ar trebui sa vedeti ce face Leontin Ciucur,care sunt petele lui...La Filarmonica cand au fost invitati ziaristi la sedinta,stimabila presa nu a luat la cunostinta ca cei care au generat asa-zisa problema etnica sunt de fapt nulitatile din orchestra ,pe care daca ii pui la un examen,care se pare ca se apropie,nu sunt in stare de nimic. De gura sunt foarte buni.Ramane de vazut un zootehnist cum va disciplina ,,turma" avand in vedere ca si corectitudinea sa lasa de dorit
Postat 20 Iulie 2010, 13:12 de matilda pop
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON