URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2016, 09:23

Sânge de vânzare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am primit numărul de ordine 37 şi m-am apucat de completat formularul. "Donaţi pentru cineva?", mă întreabă un bărbat. "Nu, doar aşa". Mă roagă să specific numele unei rude cu o suferinţă gravă, ce urmează să aibă o operaţie dificilă la stomac. "Cum să nu? Cu dragă inimă". Memorez numele pacientului şi mă pun pe aşteptat. Telefonul mobil mi-e, ca de obicei, partener bun. Sunt atât de absorbit încât nu aud când mi se strigă numărul.

Mă trezesc din amorţire pe la numărul 42. "Eu am strigat 37 dar n-a răspuns nimeni", se scuză o asistentă îmbrăcată în albastru. Oare cât de tare m-o fi strigat de n-am auzit-o de la câţiva metri? Cred că dacă ar fi strigat "Foc!" în caz de incendiu, rămâneam toţi în clădire la afumat. Mă cheamă înăuntru şi mă înţeapă în deget. Ca de fiecare dată, înţepătura asta microscopică e mai enervantă decât donarea în sine. "De două ore aştept", se plânge un donator. Aflăm că de vină sunt nişte urgenţe care au intrat peste rând.

În camera următoare, o doctoriţă frumoasă îmi spune ceva ce poate îngrozi orice bărbat: "Vă e cam mică. Ar trebui să faceţi nişte genuflexiuni". Se referă la tensiune şi nu glumeşte cu genuflexiunile, aşa că pentru câteva clipe îmi aduc aminte de orele de sport din liceu cu legendarul profesor Ille. Îmi mai dă o bombonică cu calciu şi, în sfârşit, ajung în camera de donare. Directoarea Centrului de Transfuzie munceşte la un calculator. Ca întotdeauna, e bine dispusă şi facem câteva glume. Mă mai las în genunchi de câteva ori ca să-mi ridic tensiunea.

"Încearcă şi nişte flotări", îmi sugerează cineva. "Nu pot, că după aia nu mai sunt steril". Pufnim cu toţii în râs şi pentru câteva secunde e veselie în masă. Râsul e bun când eşti prin preajma acelor. "Doriţi din stânga sau din dreapta?", mă întreabă o asistentă grijulie ca o mamă. Aleg dreapta şi în 6 minute şi jumătate umplu o pungă de B III, Rh negativ. "Vă mulţumim frumos. Oamenii vin doar când au pe cineva bolnav. Nu se gândesc că oricând e nevoie de sânge pentru transfuzii". Apoi asistenta povesteşte mâhnită cum a venit odată o femeie la Centru: "Bună ziua. Avem o rudă care are nevoie de transfuzie de sânge. De unde putem cumpăra?". Ei, dar sângele nu se cumpără, nu e o marfă oarecare.

Însă nu toată lumea e de aceeaşi părere. La ieşire, îl întâlnesc pe cel care mă abordase pentru ruda bolnavă. Recunoştinţa i se citeşte în priviri. Îi întind mâna să-l salut. Simt cum o bancnotă mi se lipeşte de mână. Mă opun cu fermitate: "Vai de mine, dar vă rog! Nu trebuie! Nu se poate aşa ceva!". Omul insistă. Eu "nu şi nu", el "da şi da". Aproape că ne îmbrâncim. E o scenă tragi-comică, amândoi ţinem cu o mână tamponul presat pe locul înţepăturii, iar cu cealaltă ne împingem ca două păpuşi defecte, el în atac, eu în apărare. Printr-o manevră de judoka, omul mă scoate în afara terenului şi închide uşa. Sistemul medical e ceva de groază - până şi "pacienţii" primesc mită. Rămân în exterior cu banii în mână, cu un sentiment de jenă incomensurabil şi cu o dilemă: spre ce proiect caritabil să redirecţionez suma? 

Nu faceţi ca mine! Dar treceţi pe la centru şi donaţi câteva picături pentru că e criză mare de sânge în spitale. Vă rog eu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Schimbati conducerea.
La ultimele 5-10 donari am asteptat cam o ora jumate sa ajung in camera de donare. Ultima data (Aprilie 2016) a tinut 4 (patru) ore donarea de sange. Sunt (am fost) donator de 11 ani, dar NU ma mai duc sa donez.
Postat 21 Septembrie 2016, 18:49 de Citizen
6 minute si jumatate
Nu va suparati,da' din ce vena vi s-a recoltat singele ? Aviz celor 'grabiti ".
Postat 21 Septembrie 2016, 13:04 de Iness
sunt și cardiac
cardiacii n-au voie să doneze?
Postat 21 Septembrie 2016, 12:33 de vocilebihoreanului29
@Lucian
Am colesterol total de peste 200 . Pot dona ?
Postat 21 Septembrie 2016, 12:32 de vocilebihoreanului29
completare
Cand am spus ca am asteptat 10 minute m-am referit strict la timpul de asteptare pana am inceput procesul de donare. Procesorul de donare dureaza vreo 20-25 de minute, in functie de debitul pe care il ai la robinet :D Oricum, ai dreptul sa iti iei liber in ziua respectiva, asta pentru cei care nu stiu. Va recomand sa mergeti sa donati sange pentru ca aveti posibilitatea sa salvati o viata si va ajutati si propriul organism. Eu am mers la cateva ore dupa donare si la sala, deci nu va ganditi ca o sa fiti lesinati toata ziua :) O zi buna!
Postat 21 Septembrie 2016, 12:14 de hateretards
Recomandare
Eu recomand altceva - să nu mergeți să donați în zile în care aveți program încărcat și stați prost cu timpul. Nu vă programați 15-20 minute pentru donare, căci nu are cum să dureze atât de puțin. Sunt mai multe etape: completarea formularului, două faze de pre-verificare medicală și abia apoi donarea propriu-zisă. La toate astea se mai pot adăuga timpi de așteptare la coadă, în funcție de numărul de ordine. Baftă!
Postat 21 Septembrie 2016, 12:04 de LucianCremeneanu
donati
@cristi: Am fost de 2 ori si am asteptat maxim 10 minute de fiecare data, deci nu stiu cum ai nimerit asa multi in fata, sau poate te-ai speriat si ai plecat :) Iti recomand sa mergi cat mai aproape de ora deschiderii, cum ar fi 7:30-8:00 dimineata. Succes in continuare!
Postat 21 Septembrie 2016, 11:55 de hateretards
donare
Am fost de doua ori, de doua ori am renuntat cand am vazut cata lume asteapta. Sunt zile in care se asteapta mai putin? Timpul asta nu ne ajunge.
Postat 21 Septembrie 2016, 11:01 de cristi11
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON