URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2011, 09:20

Salvaţi Maternitatea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Maternitatea continuă să fie una din cele mai putrede aşezăminte din oraş, deşi trebuia să fie model de curăţenie, la propriu şi la figurat. Cu spaţii impecabile, dotări peste media stării generale a economiei (fiindcă aici începe viitorul, merită privilegii în acest sens), personal a cărui calificare să fie deasupra oricărei bănuieli, cu o conducere inteligentă, determinată şi onestă.

Două decenii, însă, cel mai bănos spital din judeţ a fost antimodel. Sălile de operaţii şi saloanele s-au modernizat abia după birouri, prioritate la dotare au avut nu pacienţii, ci şefii (baricadaţi acum vreo cinci ani cu porţi automate, în timp ce doctorii operau cu instrumentar ruginit şi în săli fără aer condiţionat), angajările s-au făcut fără concursuri (pe grade didactice fluturate de ţucălarii câte unui universitar cocoţat pe lucrări copiate), iar conducerea a fost proastă, laşă ori hoaţă, dacă nu cumva a cumulat tustrele trăsăturile.

De anul trecut, Primăria răspunde de Maternitate, dar n-o poate conduce decât cu avizul "sorboneilor". Având statut clinic, e prizoniera unei universităţi abuzive, care se prevalează de legi cretine (doar la noi e musai ca directorii de spital să fie universitari, logică în care managerii de la vestitul AKH Viena, unde s-au tratat Băsescu, Teo ori Huidu, apar ca nişte pigmei fără doctorate!).

Numirea unui şef ne-medic a demonstrat, vreme de 10 luni, că lucrurile pot fi puse în ordinea lor corectă, că managerul de spital nu trebuie să fie nici mamoş, nici anestezist, nici pediatru, nici ortoped, ci doar să asigure condiţiile pentru ca doctorii să-şi facă meseria.

Baiul e, însă, că managerul-inginer a fost înlăturat după o lungă cabală a "sorboneilor" (deşi n-a plagiat, n-a furat, n-a discriminat pacienţi ori confraţi), în timp ce impostorii au rămas pe loc. Iar buba e că ăştia nu stau, ci dau din coate şi se bagă în toate. Vin la lucru cu întârziere, salută doar pacientele care cotizează, iar după patru ceasuri flendurite prin spital o taie spre facultate (să fabrice pe bani grei noi promoţii de habarnişti) şi apoi la cabinetele private (să-şi recruteze clientela de operat în spital).

Lipită de puţin timp Spitalului Judeţean (numai timpul va spune dacă a fost o decizie înţeleaptă sau nu), Maternitatea e din nou la răscruce. Şi, până la schimbarea legii care impune necondiţionat universitarii la şefie, mingea e din nou în terenul primarului. Să se hotărască, deci! Ori continuă curăţirea grajdurilor lui Augias, ori se încovoaie în faţa adunăturii de netoţi cu diplome.

Ar fi timpul, deci, ca primarul Bolojan să procedeze ca, odinioară, prefectul Bolojan. Altfel, de pe acum îşi poate flutura batista albă din turnul Primăriei. Sunt atâţi alţii care cred că realitatea nu trebuie schimbată, ci doar coafată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
maternitatea
bolojan , grebenisan , R.A.R. , acum mai nou si domnul ,,hipocratel" . Zau , e prea mult ...
Postat 01 Iunie 2011, 19:59 de suparatu
alb si negru
Adevaru' e ca mi-i cam dor de Bolojan ala din 2008...
Postat 31 Mai 2011, 22:46 de kaboom
corect
sigur ca da. universitatea este corupta pana in maduva oaselor iar cei din retea sunt docenti si curati ca lacrima. hai mai lasati-ma cu rezidentiatele voastre cumparate. uitati ca au fost ani in care s-au anulat rezidentiate pentru fals si hotie. romania este corupta in totalitatea ei.
Postat 29 Mai 2011, 18:44 de medic
Adrian Cris = Un om penibil si frustrat
Mai lingau de-a lui Bolojan, nu iti este rusine sa scrii la comanda.!?
Postat 28 Mai 2011, 10:16 de catalin
@Sorin & @Stefan
1. Nu ne spuneţi voi titlul tezei de doctorat, respectiv numele conducătorului de doctorat, al lui Cornel? 2. Faptul că Cornel, A., s-a orientat bine, nu ar fi un lucru de condamnat. Anormal (de condamnat) este faptul că în România mai sunt conducători de doctorate, model ”Elena Ceauşescu”!
Postat 27 Mai 2011, 22:33 de stefan
Salvati maternitate cu medici buni si nu cu"macelari si criminali"
Maternintatea noastra trebuie salvata,DAR daca angajeaza medici asemanatoare cu Lacziko,atunci merita sa intra in faliment.Deci, la maternitate are nevoie de medici buni,responsabili, care stie ce trebuie sa faca. AVEM NEVOIE DE MEDICI CI NU DE CRIMINALI!
Postat 27 Mai 2011, 13:13 de anonim
FELICITARI DOMNULE ADRIAN CRIS
Felicitari domnule Adrian Cris ! Sunteti unicul jurnalist oradean care pune sub microscop problemele medicale. Poate astfel veti declansa procesul de vindecare al unui sistem muribund, sistem care bolnav fiind a contaminat si invatamantul universitar medical ( vedeti lista tuturor cadrelor universitare medicale si rezidentiatele lor cazute sau intrarea in spitale Oradene din spitale ale judetului, desigur prin integrare clinica si nu prin concurs pe post ). Va rugam sa o faceti publica - astfel pacientul stie: acest medic a cazut la rezidentiat, dar cu aranjamente pe plan local a intrat ca si preparator la Facultatea de Medicina, a ales o specialitate si dupa, s-a integrat clinic intr-un spital din Oradea. Medicii neuniversitari sunt specialisti prin examenul de triere extrem de dificil numit rezidentiat. Atunci care medici sunt mai valorosi in Oradea ? Universitarii sau neuniversitarii ? Si ... sa stiti ca inca avem incredere in domnul primar Bolojan.
Postat 26 Mai 2011, 23:49 de hipocratel
Separarea apelor.
Separarea domeniului public de cel privat este masura indispensabila unui management performant in sanatate. Medicul de azi te consulta in cabinetul privat si te trateaza in spitalul de stat. Nu se mai poate. Pentru contributia CAS, statul trebuie sa asigure un minimum de asistenta medicala, iar cei care-si permit sa apeleze la asistenta privata. Asteptam adevarata reforma in sanatate, si nu numai!
Postat 26 Mai 2011, 16:40 de safe
excelent....
De mult n-am ras asa bine.Mai Grebenisan du-te si ia-l acasa pe cris ca asta moare de dorul tau,,Poate-i pui de-n menajmant cu nevasta-sa ca si asa -ti plac femeile altora sau copilutele...Ce zici crisulet cu parul cret te lasi//
Postat 26 Mai 2011, 12:56 de diana
maternitate
as vrea sa te numesc om dar nu se poate...termina cu aceste calomnii si injurii si du-te de-ti fa scoala pupincurist ordinar
Postat 26 Mai 2011, 11:00 de om
Uite cine scrie !
....Chis ! Nu te-ai saturat sa fii pupincurist al primariei chiar in halul acesta ? Rahatul inghitit iese prin varful penitei . Esti penibil !
Postat 26 Mai 2011, 07:48 de marte
jeni
la universitate se intra pe spaga si cu pile ,doctorate facute pe bani ,atunci de ce trebuie conduse doar de cadre universitare? De ce nu se scoate postul la concurs se inscrie cine vrea si cel mai bun castiga. In germania manageri sunt economisti fara diplome si doctorate,nu sunt cadre universitare dar diferenta consta in faptul ca sistemul e privat,platesti asigurare si beneficiezi de servicii de calitate,nu platesti poti sa mori.La noi sefii spitalelor sunt doar cadre universitare dupa asemanarea elenei ceausescu adica academician doctori ingineri,dar treaba merge prost pt ca sistemul e de stat deci se pote fura ca in codru iar toti neasiguratii beneficiaza de servicii medicale la fel ca asiguratii,deci platesc degeaba
Postat 25 Mai 2011, 23:26 de JENI
penibil
Grebenisan a fost de departe cel mai penibil si cel mai pervers manager pe care l-a avut maternitatea, dar pentru ca prefera sa loveasca medicii din maternitate cu tot felul de rahaturi in bihoreanul Adrian Cris il considera cel mai grozav. Nu conteaza faptul ca aparatura din spital nu are nici un contract de service si ca atare incepe sa nu mai poata fi folosita. astea sunt amanunte. important e scandalul si atmosfera de ura pe care a reusit sa o instaureze. orice tratat de management sustine ca o atmosfera placuta la locul de munca creaza eficienta. cred ca Grebenisan a sarit sistematic peste capitolul respectiv.
Postat 25 Mai 2011, 23:11 de mm
propunere
De ce nu aduc un management privat din afara, care sa nu fie din Oradea,de preferinta strain si sa se termine cu lupta intre clanurile locale.Un spital condus profesionist poate ajuta si Universitatea din Oradea prin impartialitate si expertiza.Un manager care are experienta in clinici private sau de stat din occident poate sa ne invete multe.
Postat 25 Mai 2011, 18:24 de tero
aceeasi maternitate
bun comentariul scris de carmen .un meneger bun nu trebuie sa fie neaparat medic .ori se ocupa de una ori de alta ori le va face pe amindoua praf.eliminati odata lichelele din maternitatea oradea.trimiteti-i la sapa ca este unde.
Postat 25 Mai 2011, 14:33 de popeasca
Adi Cris, esti insarcinat ???
... ca nu iti inteleg obsesia maladiva pentru acest subiect ...
Postat 25 Mai 2011, 13:10 de Pericol public
Jos impostura din Universitate si Maternitate
Cornele e bine stiut ca "pestele de la cap se-mpute". Din acest motiv fac un apel la costiinta ta: 1. Dezvaluieste adevarul despre Teza ta de doctorat; 2.Marturiseste fara sa-ti fie rusine de numele indrumatorului tau de doctorat; 3.Orice alte mustrari de constiinta mai ai fa-le cunoscute publicului in conferinta de presa de maine. Iata calea spre eliberarea ta sufleteasca. Are numai trei pasi. Bineinteles al patrulea si ultimul este cel mai important: Demisia! Succes.
Postat 25 Mai 2011, 12:39 de Stefan
MEDIC VS. MANAGER
CU CE SE OCUPA UN LICENTIAT AL FACULTATII DE MANAGEMENT, CARE ARE SI UN MASTERAT DE MANAGEMENT SANITAR ? FACE PE DOCTORUL ? CU CE SE OCUPA UN MEDIC CARE ESTE LICENTIAT AL FACULTATII DE MEDICINA ? CU MANAGEMENT ? DOAMNE CE TARA ! NU TREBUIE DECAT SA NE UITAM LA TARILE CIVILIZATE CE MANAGERI AU LA SPITALE - LICENTIATI AI FACULTATILOR ECONOMICE, DAR... TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL.
Postat 25 Mai 2011, 11:41 de NEDUMERILA
director ne-medic
Un director, indiferent de ce entitate este vorba, trebuie sa fie in primul rand un bun manager, administrator al entitatii respective. Iar managerul unui spital, daca e medic, sigur nu va putea profesa la standarde performante pentru ca nu/i vor putea permite multiplele treburi gospodaresti din spital. Se stie / numai cei negri in cerul gurii nu recunosc / ca un inginer un, intr/un post de conducere, poate face treaba buna ! Iar raybunarea de care a suferit Grebenisan, ar trebui sa le stea in gat multora care au facut ce li s/a dictat. Craiut si altii ca el ??? Oare pentru ca sunt atat de groyavi mergem toate la Debrecen sau la Cluj ??? Acolo suntem tratate ca oameni si nu ca animale de muls bani din portofele, ca la oradea !
Postat 25 Mai 2011, 10:44 de carmen
@curatenia de primavara
La cine si-a luat Antal doctoratu ca in cv-ul lui apare ca l-a luat in decembrie 1999 la sorbonica dar nu spune cu ce teza si la cine (doar nu i-o fi rusine?) si pe site-ul cu scoala doctorala astia nu dau informatii decat dupa ianuarie 2000. De ce oare?
Postat 25 Mai 2011, 10:07 de Sorin
curatenia de primavara
Incepeti prin a demola diplomele subrede ale sorboneilor intrati pe usa din dos. Prima tema: de verificat teza de docorat al celui din varf Antal Craciun Cornel. S-au vazut cazuri de ministri care au fost demascati si au trebuit sa demisioneze, la noi de ce nu s-ar face ordine? De verificat cariera universitara a sorboneilor, modul in care au respectat legislatia la momentul promovarii si pe parcurs. Asa cum a fost demascat Craiut pot fi demascati si ceilalti. Chiar daca nu mai ramane mare lucru din marele centru universitar ce va ramane va fi curat si nu urat mirositor...
Postat 25 Mai 2011, 09:48 de ciff
intrebare
"Numirea unui şef ne-medic a demonstrat, vreme de 10 luni, că lucrurile pot fi puse în ordinea lor corectă". Nu inteleg ce ordine a facut acel ne-medic?!!!! Din punctul de vedere al Bihoreanului a fost cel mai "beton" director din judet. Si-a spalat rufele in ziarul vostru si ati avut si voi ce scrie. Chiar credeti ca toti cititorii suntem prosti?
Postat 25 Mai 2011, 09:46 de un nelamurit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON