URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2015, 10:55

Rovinietă pentru incompetenţă

Rovinietă pentru incompetenţă foto: www.crisana.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La insistenţele prefectului de Bihor, şefii de la Bucureşti şi de la Cluj ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale vizitau cu două săptămâni în urmă şantierul DN 76, anunţând apoi câteva măsuri pentru remedierea "deficienţelor" constatate. Între altele, la Rieni - unde astă-primăvară drumarii au săpat un şanţ adânc de peste un metru şi lung de o jumătate de kilometru pe toată lăţimea uneia din cele două benzi, iar de atunci l-au lăsat descoperit astfel încât oamenii ies şi intră în gospodării folosind nişte scări montate de fiecare pe cont propriu - şeful CNADNR a sancţionat coordonatorul de proiect pentru "management defectuos" şi a ordonat amenajarea de îndată a unor căi de acces.

Săptămâna trecută am trecut prin zonă şi am constatat că pe şantier nu a apărut absolut nicio noutate. Nu doar că promisele căi de acces nu au fost făcute nicăieri (deşi nişte amărâte de punţi nu costă mai nimic şi nu cer cine ştie ce cunoştinţe de inginerie), dar nici în alte sectoare, înainte ori după Rieni, nu am văzut vreo altă activitate.

Sătui de batjocură, edilii din zona Beiuşului au trimis la Guvern săptămâna trecută o petiţie prin care cereau ca premierul să vină la faţa locului pentru a se convinge de calvarul la care sunt supuşi şoferii şi pentru a impulsiona ritmul lucrărilor, încetinit fiindcă firmele nu-şi primesc banii. Cum Ponta nu a dat şi nu va da bihorenilor niciun răspuns (dacă până acum l-a durut în dos de ei, cum să le poarte grija taman în pragul puşcăriei?), reacţia a venit tot din partea CNADNR, printr-un comunicat. În loc să risipească îngrijorările şi să facă lumină, aceasta a repetat însă doar că firmele de construcţii sunt singurele responsabile de stagnarea lucrurilor, întrucât nu prezintă acte în baza cărora să le fie decontate lucrările executate. Compania nu are, aşadar, nicio vină!

Atât a avut de spus conducerea CNADNR. Dar cum să pretinzi tu, beneficiar, că n-ai nicio responsabilitate în condiţiile în care contractele îţi permit să aplici antreprenorilor penalităţi de tot felul, ba chiar, dacă aceştia nu le prestează, poţi renunţa cu totul la serviciile lor?

Nu vreau să cobesc, dar presimt că preocuparea de căpătâi a conducerii CNADNR e să găsească alibiuri pentru un deznodământ catastrofal, pentru momentul când va anunţa că repararea şoselei nu poate fi dusă la bun sfârşit, iar fondurile europene alocate acestui obiectiv, aproape 100 milioane euro, vor fi pierdute, la fel cum deja sunt pe tronsonul dintre Oradea şi Beiuş.

La fel ca în cazul Autostrăzii Transilvania, unde de trei ani se tot promite reluarea lucrărilor pe tronsonul Borş - Suplacu de Barcău, problema DN 76 nu e lipsa banilor, zic şefii Companiei. Ce nu spun, dar se vede cu ochiul liber, e că problema este incompetenţa. A lor, a mai-marilor Ministerului Transporturilor şi a Guvernului, pe care o plătim toţi bihorenii. Fie că ne deplasăm pe DN 76, fie că doar aşteptăm mărfurile ori turiştii care ar trebui să treacă pe acolo.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Problema lor o stim. Care e problema noastra,totusi ?!
Acuma pe noi ,bihorenii,ce sa zic... Ne preocupa mult mai mult alte chestii de gen concerte,,mestesuguri,deschideri festive, refugiati, gradinita de copii,ecoenergie,struguri,produse traditionale de sezon,premiile Nobel,cultivarea cultului si tot asa. Avem deci alte probleme mult mai importante si interesante decit sforaitorul DN 76. si rovinieta...
Postat 06 Octombrie 2015, 17:15 de User anonimizat
TDS si PSD
TDS..nici o remarca? De fapt, sunt convins ca ori Bolojan ori extraterestii sunt de vina pentru acest dezastruu perpetuu numit DN 76. CNADNR si PSD si toata clica asta e defapt o toti diafani si nevinovati, toti aflati mereu in slujba cetateanului onest, aparandu-l pe acesta de vulturii capitalisti. ;))))))))))))) Las-o amice ca macane. Ca e PSD ca e PNL ca e PDL sau UDMR e aceeasi..cacao...ma intelegi. Doar fraie** mai pun botul la asa ceva, doar fraie** isi mai bat capul cu politica RRomaneasca. Tu si Mang nene... . In rest..cine e destept, pleaca de aici.
Postat 06 Octombrie 2015, 14:44 de OradeaCivitas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON