URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2014, 12:54

Puterea e la PDL

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ruperea USL a deschis în Bihor cutia Pandorei mai larg decât pe alte meleaguri, politicienii de la conducerea judeţului fiind gata să facă orice combinaţii care le-ar asigura întâietatea la caşcavalul bugetar, iar posibilităţile mai multe decât acolo unde nu există UDMR.

Deşi nu poate recunoaşte public, resetarea alianţelor locale a fost pusă în discuţie de PSD-istul Ioan Mang, care îşi doreşte să fie viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean şi vrea să scape de liberalul Cornel Popa cu ajutorul bunului său amic UDMR-ist Alexandru Kiss şi al cuscrului PDL-ist Ionel Avrigeanu. Dacă o asemenea alianţă s-ar face, alianţa PSD (8 consilieri)+UDMR (7)+PDL (tot 7) ar deţine în CJ o majoritate de 22 de voturi (din 35), care l-ar transforma pe Popa într-un ficus.

PSD nu ar avea nicio jenă că se aliază cu UDMR, de vreme ce vor conduce împreună nu doar judeţul, ci şi ţara. Stânjeniţi ar fi însă PDL-iştii, care nu vor mai putea ţipa împotriva socialiştilor şi, în plus, şi-ar nemulţumi electoratul iritat de UDMR încă din vremea cuplurilor Filip-Biro şi Seremi-Kiss.

Speculând situaţia, liberalii au intuit zilele trecute că pentru a rămâne la masă pot face ei o ofertă foştilor parteneri din Alianţa Dreptate şi Adevăr. Bazată nu doar pe afinităţile ideologice, cât mai ales pe interes. Calculul e următorul: dacă în varianta PSD+UDMR+PDL banii pentru primăriile din judeţ s-ar împărţi în trei, într-o coaliţie PNL+PDL bugetul ar fi feliat în două, astfel că porţiile vor fi mai mari. În asemenea ipoteză, majoritatea ar fi alcătuită din PNL (10 consilieri)+PDL (7)+PPDD (2)=19 din 34.

Formula ar presupune mazilirea lui Mang din funcţia de vicepreşedinte al CJ şi ocuparea postului de către un PDL-ist. Întâietate ar avea Ionel Avrigeanu, dar în cazul în care cuscrul lui Mang ar avea scrupule, scaunul poate fi oferit oricărui alt PDL-ist, mai ales că partidul caută o figură care să acumuleze notorietate în vederea alegerilor din 2016. Potrivit culiselor, la o astfel de variantă ar pune umărul şi PPDD-istul Vasile Petruţ, căruia nu-i place PSD-ul, dar i-ar surâde ca Mang, odată cu funcţia de vice la judeţ, să piardă şi şefia partidului, pe care ar putea s-o preia prietenul său, Petru Filip, dornic să revină în Bihor.

Cam astea socotesc politicienii bihoreni în aceste zile, ceea ce explică motivul pentru care şeful PDL, Gavrilă Ghilea, a afirmat că încă n-a bătut palma cu nimeni şi că o va face doar cu cei care ar putea să asigure primarilor săi mai mulţi bani decât nimicul din ultimii ani. Chiar dacă din motive uşor de înţeles n-a putut dezvălui de ce, Ghilea a fost şi sincer, şi raţional. Atâta doar că rezultatul târguielilor îl vom afla abia după ce liderul partidului, Vasile Blaga, va fi revenit în ţară de la Congresul PPE. Căci de el depinde: merge PDL cu UDMR şi PSD pentru un câştig mai modest şi de moment, sau cu PNL pentru unul mai consistent şi pe termen lung?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
ce mai asteptam.
Alianta se va face functie de interesele personale ale lui Ghilea atat in Oradea cat si la judet,restul sunt povesti cu cuscri s-au Popa Prostu ce sunt legati de gat de un Bolovan el va face cartile.
Postat 13 Martie 2014, 16:13 de robert
pdl-izarea psd-ului !
Asa cum acum 8 ani pdl-bihor a fost psd-lizat acum psd-ul este pdl-izat . Filip presedinte PSD -Bihor ,Filip din nou primar in 2016 la Oradea ! La national ,Ponta presedinte ,Basescu prim-ministru .
Postat 13 Martie 2014, 16:09 de Nostradamus
esti dus rau cu pluta
ba, tu citesti ce scrii ? de fapt, e clar ca e puparea dosului liberalilor, ce ma mira pe mine e cum poate sa te creada cineva ca tu cu "opinia" ta poti influenta aliantele in CJ !? adica dupa ce la fiecare sedinta de consiliu Popa il lua la misto pe Avrigeanu si il facea de miru lumii cu bascalia lui, tu crezi ca Avrigeanu a uitat ? frajer o fi sa dea mana cu Popa acum ! poate-asa scapam si noi de Adrian Dume sau de Puia si de alti cretini liberali penali ! aici sper ca esti de acord cu mine, ca doara ati scris despre astia doi si iata, pe Popa l-a durut la banana de deontologiile voastre, astia tot acolo sunt ! :D
Postat 13 Martie 2014, 11:38 de Agentul Termic
AMR
AMR au mai ramas ....... asa poate Popa si bolo sa inceapa sa vorbeasca de acum inainte. Sa inceapa sa numere zilele.
Postat 13 Martie 2014, 11:26 de Nicu
Lasa prostiile
Ma Cris, lasa prostiile. Banii vin de la guvern, ca altfel nu are Popa si Bolo ce cheltui. Cu cine crezi ca ramane PDL? Cu PNL care nu are bani? Sau cu PSD si UDMR, cei care pot face rost de ei? Adio Popa si Bolo.
Postat 13 Martie 2014, 11:24 de Eugen
Mang oricum va fi schimbat
Cu sau fără alianţe e clar că va fi o schimbare la PSD Bihor şi e foarte probabil ca Filip să-i ia locul ca interimar şi după aceea dacă îşi aranjază meciurile la fel de bine ca Mang în confruntarea cu Bar cu siguranţă va fi preşedintele organizaţiei locale. Nu ştiu cât e de inteligentă mutarea cu Filip, şi-a aranjat el treburile la Bucureşti însă nu e multă lume din PSD Bihor care-l iubeşte însă odat uns şef părerile se schimbă. Ar fi fost bine dacă şi-ar fi dorit Bodog conducerea organizaţiei. Trei motive pentru care cu siguranţă Mang va fi schimbat: 1. Chestia cu plagiatul nu-i mai dă nici o şansă din punct de vedere politic. 2. Nu va reuşi să atingă targetul pentru europarlamentare. 3. Nu e o personalitată respectată şi puternică în Bihor.
Postat 13 Martie 2014, 06:44 de spectator
cei trei cucuieti
Cine prizeaza sau fumeaza substante interzise, scrie asemenea articole. Mai demult citeam Academia Catavencu inainta sa se desparta aia, iar cel mai tare articol era Jurnalul lui Tetelu. Si aici observ ca e Jurnalul lui Cris. Foarte tare frate.
Postat 13 Martie 2014, 01:03 de vlad
Adio Popa
Adio Popa si toti spagarii numiti in functii in frunte cu Puia, Coras, Dume, Peti si restul. Va doresc drum bun si cale batatorita spre puscarie.
Postat 13 Martie 2014, 01:00 de sebi
Marca inregistrata
Inca un articol la comanda a celui care l-a publicat: Adrian Abrudan zis Chis. Preocupat sa pupe in fund culoarea care trebuie, cred ca va ramane doar cu pupatul. De viitor meseria cu pupatul, problema apare cand se schimba fundurile.
Postat 13 Martie 2014, 00:58 de andrei
Pnl
Din cauza celor de la pnl, care au decis să rupă alianţa s-a ajuns în situatia asta...
Postat 12 Martie 2014, 22:38 de Florin
PSD + UDMR = CACA:)))
Cei de la PSD sunt cei mai onesti :))) Ei vor salva tara, impreuna cu amicii din UDMR. Cu totii, ca si pana acum in ultimii 20 de ani cand au mai fost la putere, AU DOVEDIT CA sunt cei mai buni romani: Nascase, Mang, Andronescu si restul plagiatorilor. CE A FACUT PSD PT ORADEA SI BH cat au fost la putere? Cam nimic. PETRU FILIP VREA SA REVINA IN ORADEA?????????????? Pai asta a distrus orasul prin politicile lui de ...a face nimic... Din cauza lui a pierdut Oradea cursa cu orasele din jur. Apoi mai venii si criza...
Postat 12 Martie 2014, 16:54 de Alex
:)))
Atat de disperati au ajuns Popa si Bolojan ? Ar trebui sa pui P la articol ca e pura publicitate si fictiune !
Postat 12 Martie 2014, 16:42 de Vladimir
SA PLECE TOTI HOTII PNL+STI
Sa plece toti hotii PNL-ISTI ,PETI,CORAS,DUME ...in frunte cu seful CJ POPA CIORDEL zis si PROSTU ,nas BOT OCTAVIAN alt PNL-IST !
Postat 12 Martie 2014, 15:59 de Alegator,
EVIDENT CA CUSCRII AVRIGEANU-MANG ISI STRANG MANA!!
EVIDENT CA CEI DOI CUSCRII AVRIGEANU-MANG ISI STRANG MANA!!
Postat 12 Martie 2014, 15:34 de Istvan
Nu cred că Avrigeanu şi Ghilea au atâta sânge în puţă !?!
Dacă s-ar face o înţelegere PSD+UDMR+PDL care să determine plecarea lui Popa Prostu' de la conducerea CJ Bihor, îi iert de păcate pe Mang, Kiss şi Avrigeanu, iar pe Ghilea îl pun în ramă şi-l atârn pe un perete alb ca porumbelul păcii în chiloţi de baie !?! Problema rămâne blatul cu Bolojan de care, culmea, depinde acum soarta consiliului judeţean !?!
Postat 12 Martie 2014, 14:36 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON