URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2019, 14:15

Punctul slab al Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când s-a lucrat la brandul pentru Oradea, s-au făcut niște studii care să afle de la cetățeni percepția despre instituţiile orașului, despre modul de trai etc. Punctajul pe fiecare domeniu a fost de la 1 la 5, aceasta fiind nota maximă.

Deși eșantionul era alcătuit din toate mediile, inclusiv din cel universitar, singurul punct în care Oradea a stat catastrofal, adică de nota 1, a fost Universitatea. Sigur că nu e un lucru pe care îl aflăm pentru prima oară, deja s-a încetățenit ideea că citadela științifică locală are ca principale scopuri satisfacerea orgoliilor unor universitari obosiți și obținerea unor salarii mult peste meritele științifice.

Că Universitatea a ajuns punctul slab al orașului se poate vedea și din următorul exemplu. Au fost invitate câteva firme importante de IT să se relocheze la Oradea, acestea primind facilități însemnate pentru mutare. Ar fi fost o ocazie perfectă să atragem afaceri cu înalt nivel de salarizare. Din păcate, multe au declinat oferta, pe motiv că avem o universitate mică, şubredă, care nu poate asigura absolvenţi suficienţi ca să poată acoperi necesarul de personal.

Așa că poate Bolojan să le construiască sorboneilor 500 de cămine și nenumărate laboratoare ultrautilate, tinerii se vor orienta tot spre locuri în care se face carte! Iar ca să faci carte, trebuie să ai de la cine învăța.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nu neaparat
Am văzut în Occident o grămadă de orașe și orășele prospere fără universități. Nu zic că o universitate bună n-ar fi de dorit; din contră. Totuși, punctul slab al orașului Oradea e lipsa bunului simț. De pildă, după ce s-au băgat tone de bani în reabilitarea clădirilor istorice din zona centrală, acum nu le curăță nimeni. Mergeți unde doriți, în Piața Unirii, pe Republicii sau aiurea, chiar la Liceul Teologic Maghiar, dincolo de penitenciar, și-o să vedeți clădiri extrem de frumoase și extrem de murdare pe care nimeni nu le-a curățat nici măcar o singură dată după reabilitare. Așa, schiuz mi, le-am restaurat degeaba.
Postat 18 Iunie 2019, 07:19 de Shogun
Ferice...
... de urbea in care exista o UNIVERSITATE!!! Si ca cum toate in fosta noastra tara, asa si universitatea oradeana are multe de imbunatatit, avand problemele ei!! E un fapt laudabil ca exista, ca se dezvolta si e o impietate sa nu-i fie recunoscute si meritele lui Maghiar!! Dar cine-mi poate sopti la ureche: CE MRGE BINE LA NOI??!! Mai lasati in pace universitatea, domnilor!! Sau... sunt acri strugurii??!! E, oare, perfect & far' de prihana saptamanalul Bihoreanul??!! Intreb, nu dau cu paru'!! Cine se stie fara de pacat sa arunce primul cu piatra!!
Postat 13 Iunie 2019, 17:36 de AnaConda
Articolul ăsta e o mizerie!
Faceți cele mai nasoale articole din câte am citit! Aruncați vorbe în stânga și în dreapta, însă nu aveți argumente concrete cu care să le susțineți. "Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul ce domneşte într-însa." (Regele Ferdinand I) Carte poți face oriunde numai să vrei! Singurul lucru adevărat de care m-am convins este că sunteți obsedați de rating. Este adevărat că cele mai interesante știri sunt cele scandaloase! Acelea aduc cel mai mult profit! Nu este prima dată când faceți știri de genul! Oricum revenind la articol sunt foarte stupefiat! Nu credeam vreodată că veți putea face un articol mai tâmpit decât celelalte, dar mi-a-ți depășit așteptările. Bravo! Einstein avea dreptate: "Două lucruri sunt infinte: universul și prostia omului, dar nu sunt sigur în legătură cu primul!"????
Postat 13 Iunie 2019, 10:45 de catalyn98
Dacă privești strict electoral ...
... nu merită să bagi bani nici în educație și nici în sănătate !?! Pentru niște "neterminați" fără pretenții de la viață, care au ca scop existențial doar "umflarea burții", edilii sunt buni direct proporțional cu volumul de beton turnat în timpul multiplelor mandate !?!
Postat 12 Iunie 2019, 09:29 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON