URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2018, 15:02

Primarul Cseke Attila

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, fostul ministru Cseke Attila a rostit câteva fraze cu referire directă la primarul Ilie Bolojan. Citez: "Suntem pregătiţi să ajutăm, dar nu ca slugi, ci ca orădeni maghiari dornici de a face ceva constructiv".

Şi eu sunt de acord că minoritatea maghiară pare decuplată de la conducerea municipiului, dar oare numai Bolojan este de vină?

Conform componenţei etnice, UDMR-ul poate ajunge în conducerea oraşului doar în urma unor alianţe. Dar ei au preferat o altă alianţă, care le-a asigurat controlul absolut la Consiliul Judeţean, pe fondul slăbiciunii PSD-ului şi a ALDE, însă le-a tăiat orice marjă de negociere la municipiu.

Sper că de 1 Decembrie, ţinând cont că domnul Cseke trăieşte într-o familie mixtă, va deplânge şi soarta bihorenilor români, pentru ca aceştia să nu mai fie trataţi ca nişte slugi în Consiliul Judeţean.

Discursul domniei sale este unul tipic pentru ţelul pe care şi l-a propus, acela de a se lansa în lupta pentru Primăria Oradea. Deşi pare prematur, acum se pun bazele viitoarei bătălii electorale.

Rezultatele excelente ale administraţiei Bolojan se datorează unui cumul de factori. Primarul are o mare putere de muncă şi e foarte tenace în a-şi duce la îndeplinire planurile şi strategia. Apoi, are avantajul că stăpâneşte tainele birocraţiei de la Bucureşti, perioada în care a fost secretar general al Guvernului fiind o excelentă şcoală în acest sens. În plus, e o voce puternică în rândul Partidului Naţional Liberal.

Ei bine, hai să vedem care dintre posibilii candidaţi ai PNL are măcar una din calităţile lui Bolojan. Acela nu, acela nu, acela nu...

Prin urmare, lupta pentru Primărie e departe de a fi tranşată de pe acum, iar dacă Bolojan decide să nu mai candideze nu-i sigur că va reuşi să transfere capitalul său de notorietate vreunui coleg de partid. Aşa că, ieşirea la rampă a lui Cseke are noima ei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
GORONule
se pare ca si tu esti ingenunchiat dar nu in fata ci la dosul PNL-istilor de Bihor , asa in an de centenar :) felicitari !
Postat 19 Martie 2018, 09:45 de User anonimizat
Maretia
Ungurii pot fi multumiti.PSD-ul de Bihor a ingenunchiat in fata lor le-a recunoscut superioritatea de rasa si i-a facut sefii lor si ai judetului.Ofranda de CENTENAR !BRAVOOOOO !
Postat 19 Martie 2018, 08:31 de GORON
chiar așa ?
@oradea_mea_si_a_ta: Dacă citeai cu atenție observai ghilimelele! Asta înseamnă că am citat! Cineva m-a descris așa! DA, suntem două tabere: pro PSD și anti PSD! Dacă mă gândesc bine eu am mai și criticat în această zonă! Eu însă sunt prost iar adulatorii lui Bolojan " e " " dăștepțî "!
Postat 18 Martie 2018, 12:54 de TDS
lipsit de logica
tds-ule: "a avea convingeri proprii si ale exprima in stil propriu" nu reprezinta o scutire sau o motivatie pt a infecta un spatiu public sau a arunca cu dejectii in tot ce te inconjoara si nu iti convine (vorbesc la modul generic). Fiecare o poate face acasa, cum doreste. Obsesiile si convingerile duse la extrem sunt semne clare ale prostiei sau unor afectiuni patologice, similare cu ale teroristilor, care si ei au "convingeri proprii pe care le exprima intr-un stil propriu". Insa atunci cand acest mod de exprimare ii afecteaza pe altii, cred ca cei afectati au macar dreptul de a replica.
Postat 18 Martie 2018, 12:07 de oradea_mea_si_a_ta
mai stati o tura
Maghiarii cu capul pe umeri nu mai voteaza demult cu UDMR-eu...
Postat 18 Martie 2018, 11:33 de BVN
Spui PNL..
.. și tragi apa! Ca și cu PSD de altfel, că doar nu degeaba s-au tot aliat de-a lungul timpului. UDMR se orientează doar pe direcția vantului.. Daca pleacă Bolo(la sfârșit de mandat, desigur), nu mai pupa PNLul în in grabă primăria.
Postat 18 Martie 2018, 08:30 de User anonimizat
primar pe viata
M...da , buna ideea pupincuriștilor , hai sa-l punem primar pe viața pe Bilojan , măcar o sa vadă cu ochii lor si copiii si nepoții noștri cine a băgat in datorii pana-n gât orașul asta. In curând se ajunge la fundul sacului si nu numai ca nimeni nu o sa-i mai dea împrumuturi dar vor trebuie plătite datoriile . Sa vedeți atuncea ritm de dezvoltare pe anii ce vor urma :)))
Postat 18 Martie 2018, 08:29 de User anonimizat
măi...
@oradea_mea_și_a_ta: 1. Probleme cu mansarda are altcineva! De aceea a și fost internat la o clinică.. 2. De ce folosești cuvântul " dra q" ? Exprimă-te la vot și vedem ce iese! 3. În primele ore după suspendare m-am gândit să nu mai postez nimic! Am reevaluat! 4. Te rog să nu mă mai faci prost pentru că: a) nici eu nu te-am făcut! b) Nu sunt! Am " convingeri proprii pe care le exprim în stil propriu " !
Postat 17 Martie 2018, 23:52 de TDS
Udemeristii si trompetele lor.
Udmeristii au goarnele lor locale. Nu e o noutate. Cati dintre udemeristi vor participa la manifestarile organizate in cinste Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ?
Postat 17 Martie 2018, 22:51 de Control_Room
mars inapoi
tds-ule, constat ca dreptul de a fi prost (si de a posta) al unora este respectat, dar unii abuzeaza de el si insisti sa te numeri printre ei. Esti la fel de irecuperabil ca drac-ul tau dracnea. Minti si raspandesti tot felul de presupuneri pt care nu ai dovezi, dar daca tu ti-ai pus o intrebare, sigur este ceva necurat la mijloc !? Esti jalnic, cu toate ca dupa suspendarea ta, am vazut cel putin o postare pe care am citit-o nu pt ca era a ta ci pt ca mi-au sarit in ochi cuvinte care pareau tare la locul lor. Deduc ca esti capabil si de lucruri normale dar, dupa cum spuneai si tu, ai unele probleme cu mansarda si poate totusi ar fi bine sa iti tratezi obsesiile. Nu de alta, dar macar din motive de igiena a locurilor pe unde postezi. Efectul postarilor tale deja cred ca au ajuns sa aiba efect invers celui dorit.
Postat 17 Martie 2018, 18:24 de oradea_mea_si_a_ta
@tsd
PSD, ALDE plus UDMR au atras fonduri europene in 2017 de ne-au rupt in fund. Au construit spitale, scoli, gradinite, crese, autostrazi, drumuri, investitii, locuri de munca (doar la stat degeaba pe bani multi si taiat frunze la caini), exact ca in programul de guvernare, de fapt zero zero (OO WC). In loc sa faca ceva se lupta cu justitia pt. a scapa de puscarie si a fura in continuare. De unde are un bugetar averi de mil. si zeci de mil. De euro ?????
Postat 17 Martie 2018, 18:13 de Ducustrigacucu
tell me why
@poli: degeaba ai acces dacă îi bagi aiurea! Este peste puterea mea să inteleg! Terase în Piața Unirii pentru Sas Grama sau ăla de a ajuns un soi de director la AIO( acum in subordinea PMO! ). Lord of Ireland! Taman asția au câștigat lici? Nu am dovezi că au FOST încălcate acte normative dar... Întrebările rămân! De ce ei?!
Postat 17 Martie 2018, 17:59 de TDS
acces la fonduri europene
au avut si primarii din Bucuresti, Constanta, Iasi, Ploiesti, Arad, Satu Mare, Galati, Pitesti, Braila, Buzau, Gurgiu, Alexandria etc. etc. Si totusi diferenta e mare, in unele cazuri enorma. Este un fapt (care ne place sau nu) ca in ultimii zece ani Oradea a devenit unul dintre cele mai infloritoare orase din Romania. Si, in ciuda reprosurilor care i se pot face, mandatele lui Bolojan vor ramine o referinta multa vreme.
Postat 17 Martie 2018, 17:15 de poli
hopa titelu'
@titel: Fals! A putut pentru că suntem in UE din 2007! Iar primul lui mandat este din 2008! Intenționat am vorbit despre Sturza care a fost liberal
Postat 17 Martie 2018, 16:53 de TDS
Intratabilul tds
A avut acces la fonduri europene Pt ca A AVUT CURAJUL SA ACCESEZE ASEMENEA FONDURI și A ȘTIUT CUM ȘI CE NEVOI ARE ORAȘUL. CHIAR NU REALIZAȚI CA SUNTEȚI RIDICOL???
Postat 17 Martie 2018, 16:28 de titel
el lider maximo de bh
Din punctul meu de vedere Bolojan nu a obținut nici un rezultat excelent! A avut acces la niște bani europeni! Sturza nu a avut acest privilegiu! Știu, sunt repetitiv! Piața Unirii nu trebuia să arate așa! Modernizată, dar nu așa! Liberala Adriana Aurora Lipoveanu s-a crezut arhitecta! Nu e! Nu știu cum a ajuns pe la FPS și a fost VARATA in diverse CA-uri! Știu cum a ajuns pe la o societate mare acționara! Treaba ei! Dar nu e arhitecta! Sa transformi Piața Unirii într-un mare bâlci la diverse ocazii este o RUȘINE NAȚIONALĂ! Centrul trebuie să rămână centrul municipiului, nu locul vendorilor DIGI-stului Jurcă, mare șăf de APTOR! Dealul Ciuperca a luat-o la vale! Bolojan a vrut turbogiratia, acum vrea pasaj ( bani aruncați pe fereastră!). A băgat naiba știe cât în Ocska si acum o mută! Alți bani aruncați pe fereastră! BRE, DNA! Nu vezi ce face acest individ? Da' sesizează - te din oficiu!
Postat 17 Martie 2018, 15:32 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON