URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2014, 10:27

Primari mari, comune mici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bolojan a pierdut bătălia pentru mutarea Muzeului în Cetate nu pentru că ideea lui ar fi fost proastă, ci pentru că a fost incapabil să explice cu cifre avantajele proiectului său. În vreme ce drojdieri convertiţi în mari specialişti turnau comunicate pline de cifre lipsite de noimă, Bolojan se încăpăţâna să creadă că va câştiga lămurindu-i pe consilierii locali. Aceştia au devenit, însă, brusc conştienţi de puterea dictonului "proşti dar mulţi" şi au dat peste cap planurile primarului.

Exact aceeaşi soartă o va avea un alt mare proiect strategic, acela al unificării municipiului cu comunele suburbane, dacă primarul persistă în propria suficienţă. Eu unul nu cred că toate comunele vor dori să se unifice cu Oradea.

Se ştie, cu cât e mai mică localitatea, cu atât e mai mare orgoliul primarilor şi al consilierilor. Nu toţi primarii vor fi capabili să facă saltul de la frunza de brusturi la hârtia igienică, de la apa poluată din fântână la cea de robinet. Dar măcar Sînmartinul ar putea înainta spre oraş, aducând progres şi Băilor lăsate de izbelişte.

Pentru asta, însă, este nevoie de argumente şi explicaţii clare, de campanii de comunicare cu cifre concrete, de înţelegeri pe termen lung care să garanteze ţăranilor că-şi mai pot duce traiul rural-urban o perioadă rezonabilă de timp. Şi, bineînţeles, mai e nevoie ca liderii comunei să primească garanţii că vocea urbei lor, sau, mă rog, a viitorului cartier, nu se va pierde în masa amorfă a unui consiliu local în care de obicei nu contează binele locuitorilor, ci doar măruntele interese politice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
gazetari mici,palarie ,pardon pana mare
Primarii mici ,prosti si multi, au pus deja botul la o unire,numta Aparegio.Pe langa tariful unic ,cel de muncipiu,cu se mai pot lauda ?
Postat 22 Aprilie 2014, 12:56 de pusca si curaua lata
cica nu se mai scrie nimica
Cica rubrica "Cica" ar trebui mai bine desfiintata, ca oricum n-a mai trecut nimeni p'acolo cu pixu ori cu tastele de cel peste un an :) si cred ca avea cititori destui, ca la toti le plac barfele. primarul e de vina.
Postat 22 Aprilie 2014, 12:33 de vasile
oradea forever
ASTA E, daca nu vor sa le fie ridicate masinile din fata caselor, sau sa fie amendati ca au crescut 3 fire de iarba intre gard si trotuar, cum au dorit sa ma amendeze pe mine la firma, ceva politisti locali, eu cred ca atunci cand vor dori sensuri giratorii , vreo 3-4 de fiecare sat, se vor cere ei singuri la unire
Postat 18 Aprilie 2014, 13:33 de gica
Mici, mici ... chiar sub legea privind salariul minim !?!
La aşa salarii, aşa şcoală ... sau invers !?!
Postat 17 Aprilie 2014, 23:51 de Carp III
Pentru Cristi!
Primarul tau a pierdut in ultimul rand influenta asupra celorlalti datorita faptului ca este un bou!
Postat 17 Aprilie 2014, 19:44 de Love
Primari mari, comune mici !?!
Poate că e invers dar, după câte îi cunosc, oricare dintre primarii acestor comune este cu mult peste nivelul primarului municipiului Oradea !?! În primul rând ... din punct de vedere al comportamentului civic, mai apropiat de cetăţean !?! Apoi ... instituţional, mai deschişi către tipul de administraţie co-participativă şi, nu în ultimul rând ... "politic", mai "curaţi" la nivel medical !?!
Postat 17 Aprilie 2014, 19:42 de Carp III
Pt Agentul Termic
Se refera la campanii de comunicare organizare de primarii cu participarea edililor ... scoate capu in lume poate mai intelegi ceva.
Postat 17 Aprilie 2014, 12:59 de Cristi
garantii
Urmatorul "targ" mi s-ar parea corect in ce priveste Sanmartin+Felix: sa fie inglobate in metropola Oradea, in schimb sa primeasca garantii ca drumul national spre Deva nu va mai trece pri mijlocul localitatii ci se va construi o centura ocolitoare. Cred ca multi localnici ai comunei ar aprecia acest beneficiu.
Postat 16 Aprilie 2014, 22:23 de art vandalay
mai ma, ne lasi !?
Iar Mircea Chirila se incapataneaza sa linga dosul celui care-l plateste, adica al premarului ! Pe bune, mai Chirila, "e nevoie de campanii de comunicare" ?? Aaaa, vrei sa spui ca e nevoie sa va dea voua bani sa "comunicati" satenilor sa se uneasca cu Oradea ca sa plateasca impozite de le sar capacele ! Aaa, asa da, ma, Chirila, e vorba doar de "campanii de comunicare" in folosul vostru !
Postat 16 Aprilie 2014, 13:44 de Agentul Termic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON