URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2013, 10:49

Prietenie româno-maghiară, şi viceversa?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Ca în bancurile cu Gheorghe care abia acum a aflat că strămoşii lui Janos l-au omorât pe Mihai Viteazul, la fel au descoperit şi salontanii de etnie română, cu mare întârziere, abia săptămâna trecută, din BIHOREANUL, că de Paştele catolic singura publicaţie din oraşul lor a găzduit un articol (probabil voit "festiv") cu mesaje şovine, ce îndemnau maghiarimea să nu-şi dea copiii la şcoli româneşti pentru că, vezi Doamne, s-ar naşte pericolul ca tinerii să devină prieteni, iar mai târziu chiar să încheie căsătorii mixte.

Teoria nu e nouă deloc, o reproduce, fără asumarea filiaţiei, pe cea nazistă a rasei pure care preferă să-şi asume riscul cosangvinităţii (şi perpetuării în timp monstruoase) decât să se corcească cu membrii altui "trib", şi denotă o mentalitate primitivă, a "asediatului" chemat mereu să reziste.

În faţa a ce, însă? Ce pericol ameninţă "identitatea naţională" a maghiarilor din România, atât de des invocată, niciodată explicată? Putem doar ghici îndărătul sloganurilor politicienilor de etnie maghiară care propagă obsesiv ideea că "identitatea maghiară" depinde nu de învăţarea, vorbirea şi cultivarea limbii materne în familie şi în instituţii de cultură proprii, ci ba de înfiinţarea unei facultăţi de medicină exclusiv maghiare la Târgu Mureş, ba de ruperea în două a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, ba de desprinderea a tot felul de şcoli, grădiniţe şi chiar şi creşe din şcolile, grădiniţele şi creşele existente, al căror "păcat" e că încă mai găzduiesc sub acelaşi acoperiş copii români şi maghiari.

Un medic salontan, momentan senator, a comentat cu umor aberaţiile răspândite de publicaţia pe care formal o conduce un consilier local UDMR, dar pe care cel puţin "spiritual" o patronează edilul, tot UDMR-ist, al oraşului. "Eu sunt prieten cu vecinii de etnie maghiară, dar vreau să ştiu dacă şi ei sunt prieteni cu mine, pentru că prietenie cu sens unic nu există", spunea salontanul român cu tâlc amar.

Tristeţea şi îngrijorarea e că dacă până acum politicienii maghiari păreau de două feluri (durii în jurul lui Tokes şi "rezonabilii" în UDMR), noua manifestare a şovinismului la nivel, să zicem înalt, din Salonta demonstrează că nu trebuie să ne facem iluzii: în UDMR există destui extremişti gata să provoace tulburări mai frecvent şi mai intens. Amintiţi-vă doar că, nu demult, tot un consilier local UDMR-ist, din Oradea, să fălea pe Facebook că fiul său nu suportă tricolorul românesc nici măcar într-o instituţie publică.

Nu vreau să răscolesc în rahatul şovinismului, dar am totuşi o nedumerire serioasă: în condiţiile în care mulţi români şi mulţi unguri reuşesc să fie excelenţi prieteni, cât vor mai putea să rămână aşa dacă "liderii comunităţii" îi învaţă lecţia urii şi a izolării ba pe unii, ba pe alţii (dar mai mult, cum se vede, pe alţii)? Dacă sunt învăţaţi fiecare să dispreţuiască neamul celuilalt, cât timp vor mai rămâne prieteni Gheorghe şi Janos?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Dl.
în cazul în care nu ar exista o separare cât de cât de majoritate, ar crește gradul de dizolvare - a nu se înțelege integrare în societate - a maghiarilor din România prin căsnicii mixte șamd, ceea ce ar după un timp ar rezulta în dispariția poporului maghiar din România. Ceea ce, probabil nu ar fi la neplăcerea tuturor din țara asta.
Postat 22 Aprilie 2013, 14:51 de Attila
Adevarat !
“Sunt român şi ca român mă socot buricul pământului. Că dacă n-aş fi român, n-aş fi nimic. Nu mă pot imagina francez, englez, german, adică nu pot extrapola substanţa spiritului meu la alt neam. Sunt român prin vocaţie, că altfel nu pot să gândesc. Tot ceea ce gândesc, devine românesc” – Maestrul PETRE ŢUŢEA
Postat 20 Aprilie 2013, 05:22 de Dacia-Seclorum
de ce te miri, ipocritule ??????
Pai, exact asta fac si promoveaza toti udemeristii pe care ii pupi tu prin partile dorsale (hmh, oare nu te mana pe tine si pe stapanul tau, niste interese verzi-galbui ? i udemeristii si tokesistii marsheaza pe ideea de separatism si enclavizare a ungurimii, bineinteles, sustinuti fiind de budapesta. Primesc voturile ungurilor din Romania ? Le primesc, si nu oricum. Aproape 100% din voturile etnicilor maghiarofoni de aici, merg catre cele doua formatiuni unguresti separatiste !!!!!!!!!!!
Postat 19 Aprilie 2013, 16:35 de com
Kubrat
Eu sunt jumate roman,jumate maghiar,in copilaria noastra,Oradea anilor 70 nu conta ca esti ungur ori roman,ne intelegeam de minune, romani invatau ungureste,unguri invatau romaneste vorbeam o limba amestecata si nu conta cine esti.Primele probleme au iceput la scoala cu indoctrinarea colegilor romani cu nationalism.Dupa 12 clase imi ziceau prieteni din copilarie; De ce vorbesti ungureste aici cind minci piine romaneasca.Ari trebui sa na lasam putin de problemele astea nationaliste,si ari trebui sa construim ceva inpreuna.Istoria noastra,celor din Bihor este comuna,ca esti roman ca esti ungur.
Postat 18 Aprilie 2013, 13:47 de Kubrat
dezamagire
\"Eu sunt prieten cu vecinii de etnie maghiară, dar vreau să ştiu dacă şi ei sunt prieteni cu mine, pentru că prietenie cu sens unic nu există!\" Aceasta afirmatie usor umoristica a facut-o un senator de Bihor, medic din Salonta, pe care cu siguranta il stiu majoritatea salontanilor. Dar ceea ce a spus dansul, cred ca ar trebui sa ne puna pe ganduri, atata timp cat ei, maghiarii din Salonta sunt de acord si accepta motivele separarii scolilor si, mai nou si a gradinitelor. Sunt dezamagita de atitudinea primarului, si a consilierilor. Indiferent de etnia lor nu trebuiau sa lase sa se ajunga la asa ceva. Este parerea mea, a unui salontan care s-a nascut aici, a copilarit aici, s-a dezvoltat aici, are familie aici, si munceste aici. Azi dimineata cand mi-am condus copilul la scoala, pe strada treceau copii care mergeau spre cele 2 scoli, unii mergeau spre stanga, altii spre dreapta. Unii spre scoala romaneasca, altii spre cea ungureasca. Si durerea pe care am simtit-o a fost de genul ca a trecut trenul peste mine, cand copii nu s-au salutat trecand unii pe langa altii (stam la casa, strada are copii si romani si maghiari, si se cunosc intre ei).Si ma gandeam ca asta v-a fi viitorul acestui oras, la care edilii nostri nu s-au gandit!
Postat 18 Aprilie 2013, 11:24 de Salontanca
Cercopiteci si cimpanzei
Se separa prin simplul motiv ca vorbesc aceeasi limba. Mai mult, refuza sa vorbeasca limba romana. Prima parte e ok. A doua e grava. Nu vor nici sa se integreze, ceea ce duce la segregarea scolilor, institutiilor de stat, etc. Eu nu inteleg, daca e atat de draga limba, si sunt atat de nationalisti, de ce nu merg in Ungaria??? Romania ar trebui sa aplice regula ca Rusia. Traiesti in Romania, vorbesti Romaneste si ai aceleasi drepturi ca orice alt cetatean roman. Iar acest aspect nu indeamna la ura si segregare. Aduce toata lumea sub acelasi acoperis. Romanii sunt oameni. Ungurii sunt oameni. Care e problema? Ca romanii fura? Ungurii sunt si ei atat de cinstiti? Ei nu iau mita? Ar trebui sa isi masoare fiecare nasul, iar daca vreti o societate corecta si normala, ar fi bine sa incercati sa o schimbati fiecare cu lucrurile mici de zi cu zi.
Postat 17 Aprilie 2013, 23:09 de Bogdan
Bravo
Imi place articolul !!! intr-adevar asa este ... majoritatea maghiarilor au prieteni romani si se inteleg bine !! numai ca politicieni astia nu se potolesc si tot invart rahatul asta de subiect. Eu is maghiar si am prieteni 90% romani cu care ma inteleg bine ! Eu zic sa isi schimbe politica UDMR pentru ca pierde foarte multi alegatori. Sa il lase pe tokes sa isi faca partidul lui nationalist iar ei sa ramana rationali ... Numai ca nu se poate ...ca pierd alegatorii din hg si cv care vor autonomia aia ... intr-un mod prostesc ! Nu inteleg ca e o zona saraca si ar iesi si mai prost cu autonomia... mai ales ca Tinutul secuiesc nu poate fi implementat cu 250 de secui(cati s-au declarat la ult. recensamant).
Postat 17 Aprilie 2013, 15:13 de gabi
m
...Eu spun, ca probabil Ungaria cu banii diasporei maghiare, finanteaza oameni de cult ca preotul reformat din Salonta, si oameni politici, ca primarul Torok Laszlo...ptr a separa etnia maghiara de restul lumii.Familiile mixte actuale si eventual urmatoare vor avea de suferit, la fel si comunitatile!!! Sa finanteze familiile din Ungaria care au mai mare nevoie de bani ptr a-si creste economia...dar. cui ii pasa?! In vestul tarii si nu numai, cetateni straini prin ONG-uri, sau interpusi cumpara terenuri arabile, obtinand subventii de la stat, dar in felul asta ocupa Romania...asa cred eu! Deci problema sovinilor e una de fatada, de atragerea atentiei de fapt...dar ce sa faci, pana la urma murim cu totii iar istoria trebuie sa-si scrie rolul! Auguri!
Postat 17 Aprilie 2013, 11:53 de marcell
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON