URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2016, 10:07

Politizare şi despăduchere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şi-l închipuie cineva pe Cioloş avându-l ministru de Externe pe Titus Corlăţean? Pe Ponta colaborând cu un ministru al Justiţiei pe nume Monica Macovei? Sunteţi de acord, ar fi de neînchipuit! E ca şi cum ai amesteca un Moet cu poşircă de Vaslui ori ca o tentativă de a îmbunătăţi spirt de pufoaică prin cupajare cu Hennessy. Probabil aceeaşi senzaţie aţi avea, însă, la altă poznă a imaginaţiei: Bolojan edil şef şi Andrei Luncan arhitect şef, ori Adelina Coste primăriţă şi Eduard Florea city-manager.

În principiu, e clar că un şef de Guvern, Primărie ori Consiliu Judeţean nu-şi permite în funcţii-cheie subalterni pe lungimi de undă diferite. Degeaba i-ar trasa un edil sarcină unui director tehnic să facă parcări, chiar şi pe un teren viran, dacă respectivul i-ar înşira chichiţe care să demonstreze că nu se poate.

Ce te faci, însă, când te loveşti de politizare ca simplu aspirant la un post în administraţie? Te bagi în partidul care conduce Guvernul ca să obţii un job la Garda de Mediu sau în cel ce gestionează Primăria pentru un post la OTL?

De aproape trei decenii, politizarea instituţiilor este o evidenţă cu efecte rareori bune, mult mai des catastrofale. În Bihor se vede atât la Primăria Oradea, cât şi la Consiliul Judeţean, dar consecinţele, ba chiar şi modul de operare, diferă. După trei mandate Bolojan, câţiva directori sunt liberali. Pe unii i-a adus din partid, pe alţii i-a găsit în funcţii şi dintre aceştia, câţiva i s-au alăturat în PNL, nu neapărat pentru că se temeau să-şi piardă scaunele.

Situaţia e mult mai complicată la CJ, unde fiecare preşedinte şi-a pus propria clientelă, de altă manieră şi cu alte repercusiuni. Aici, politizarea a fost făcută mai ales prin deturnarea instituţiei de la caracterul ei public, prin inventarea unei puzderii de posturi contractuale, cu angajări în secret, fără niciun fel de concurs şi fără ca despre slujbaşi să se poată afla, concret, cu ce se ocupă. Fac ceva în schimbul banilor publici pe care îi încasează sau taie frunză la câini? Tocmai pentru că nu sunt funcţionari publici, contractualii se sustrag din start oricărei evaluări publice şi se înmulţesc necontrolat, de la un mandat la altul.

Campania electorală se încheie săptămâna asta, iar partidele au vorbit aproape numai despre salarii, pensii, lapte şi miere. Problema politizării au ocolit-o consecvent, deşi merita să fie chiar tema centrală. Nu s-a găsit niciun partid să spună sus şi tare că "despăducherea" administraţiei ar putea fi, în fond, simplă, cu câteva condiţii de bun-simţ: în instituţii să aibă loc doar funcţionarii publici, concursurile să fie anunţate deschis, iar subiectele examenelor să fie trase la sorţi, cu camerele de supraveghere pornite, ca la Bac. Ar putea participa şi membrii de partid, dar abia atunci s-ar vedea cât îl duce capul pe fiecare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@cucu lu' ducu
In usl nu au fost stanga si dreapta, au fost pur si simplu niste hoti stangaci. La psd+alde lucrurile sunt pe jumatate adevarate, alea cu pauker, dej, baga spaima in burgheji. In rest... Ce sa aiba in comun alde cu bratienii?! Sau cu liberalismul?! Ceva, ceva ar fi, daca te referi la o amnistie/gratiere, adica la liberare, ca-s plini de puscariabili. Aici nu e nicio diferenta, puscariabilii sunt cam egal impartiti intre psd, pnl, alde, pmp.....
Postat 07 Decembrie 2016, 13:39 de pinonel
Nimic nou, nimic corect. CIOLANUL.
Astfel de aliante au mai fost:USL (stanga cu dreapta) PDSR+ALDE=love (urmasii lui A.Pauker, Dej, Ceausescu, Iliescu alaturi de urmasii victimelor lor-Bratienii...) UDMR alaturi de oricine la guvernare.Rezultatele se vad, ei cu milioanele de euro furate, ceilalti cu salarii si pensii de mizerie.
Postat 07 Decembrie 2016, 11:17 de Ducustrigacucu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON