URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2015, 09:38

Penelişti sau liberali?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetăţeanul atent cât de cât la politică, conştient că interesul său e să aibă conducători oneşti şi pricepuţi, nu poate să nu observe că o fi principalul partid de guvernământ dominat de ticăloşia cea mai perversă şi de incompetenţă crasă, dar nici cel mai important partid de opoziţie (de fapt, singurul) nu-i lipsit de amatorism şi lăcomie.

Dimineaţa, când aflu despre o nouă descindere la nu ştiu care Primărie ori Consiliu Judeţean, eu, unul, am ajuns să mă întreb doar de la care partid o fi baronul căzut în plasa procurorilor: de la PSD ori de la PNL? Seara, când trec prin faţa cutiei cu maimuţe şi văd câte un politruc de talk-show din eşalonul doi, la fel: îi deosebesc tot mai greu pe cei „de dreapta” de cei „de stânga”, fiindcă în „platou” convieţuiesc aceleaşi priviri plate şi frunţi înguste, scutite de orice idee, obsedate doar să atingă „punctajul” stabilit de „comunicatorii” partidului.

Situaţia e gravă deoarece perpetuează judecăţi strâmbe şi generalizatoare, profitabile ambelor tabere, de genul „toţi sunt la fel, aceeaşi mizerie” (or, din fericire, nu toţi sunt la fel; în fiecare partid, ca în orice organizaţie, sunt şi lichele, şi oameni de valoare, doar proporţiile diferă) şi permite proliferarea ciudaţilor (precum adunătura DDD). Dar, mai ales, încurajează aventurieri ce pot zgâlţâi aşezământul politic, oricum şubred, încât să ne arunce la marginea lumii civilizate.

În timpul Alianţei DA, PNL părea să aibă perspective pe măsura trecutului respectabil. Cum-necum, chiar şi cu Tăriceanu în frunte (ori poate în ciuda lui), s-au afirmat atunci câteva figuri promiţătoare. Partidul a încetat, însă, să mai acţioneze raţional odată cu înfiinţarea USL. De la Crin Antonescu încoace, parcă a dat strechea şi lenea în el, iar „liderii” s-au molipsit de năravurile tovarăşilor socialişti, încât te întrebi: ce are în comun o păpuşă fără conţinut, ca Alina Gorghiu, cu marele Ion I.C. Brătianu, cel care spunea „Politica, domnilor, e o chestie gravă”?

Cum putem crede că baronul arădean arestat săptămâna trecută pentru o şpagă de 10.000 de euro ar fi din stirpea aceluiaşi om de stat care în 1907, călătorind în Transilvania sub „acoperire” de negustor, cumpăra din banii săi biserica de lemn a lui Horia şi o transporta clandestin pe sănii, ca lemn de foc, pentru a o reclădi la Florica, în semn de speranţă pentru reîntregirea ţării şi făurirea României Mari? Cum să crezi că nişte impostori care-şi spun ei înşişi „penelişti” ar fi cu adevărat liberali?

Cu un an înainte de alegeri, noul PNL se înfăţişează nu ca un partid serios şi grav, pe măsura vremurilor, ci ca o vulpe flămândă ce pândeşte să ia locul PSD pentru a deveni la rându-i urs ghiftuit. Dacă liberalii rămaşi în PNL, câţi or mai fi, nu înţeleg că e cazul să se schimbe pe ei înşişi înainte de a clama schimbarea celorlalţi, mă tem că nu fac decât să-şi fure singuri căciula. Baiul cel mare este, însă, că dacă ajung la putere, „peneliştii” ne-o vor fura şi nouă. Şi nu doar căciula, ci şi cămaşa...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Completare @TDS
Acum fiindca tot m-ai "obligat" la destainuri si imi cunosti cat de cat convingerile, sper ca intelegi de ce nu voi putea sustine in veci PSD sau PDL. PNL mai are o sansa, nu foarte mare, sa vedem daca o vor si fructifica. Din acest motiv mi-am permis acel inceput de blasfemie prin compararea alegatorului roman cu Isus inconjurat de talhari. Nu am lipsit de la nici un scrutin, din 1990 incoace, dar sincer incep sa ma cam satur sa merg sa votez ceea ce consider eu la acel moment ca fiind raul cel mai mic.
Postat 28 Iulie 2015, 22:22 de User anonimizat
@TDS
De ce? Pentru o chestie, zic eu, banala. Mi-am permis sa am propriile pareri despre realitatea socialista. Nu vreau sa intru in amanunte. Poate cu alta ocazie. Cat priveste mitingurile de inceput de an '90 si nu ma refer la alea de sprijinire a celorlalti candidati in afara tatucului Ilici, ci la cele de sustinere a Proclamatiei de la Timisoara si in special a punctului 8, pentru ca desi destul de tanar, eram constient ca o noua societate nu se poate cladi cu aceiasi oameni vechi (in mentalitate, idei, convingeri si nu in ultimul rand in comportament si actiune), iar la primul miting de sustinere a Proclamatiei de la Timisoara, situatia numerica era asa cum am descris-o, securistii dublu ca numar fata de manifestanti. Amenintarile n-au fost precum cele de la acheta de la secu, adica brutale si grobiene, insa au fost subtile si transmise prin interpusi. E adevarat ca au si incetat dupa ce i-am spus interpusului ca..., ma rog nu pot sa reproduc aici chiar toate vorbele, daca ma intelegi ce vreau sa zic. Legat de dezamagirea numita PNL, ce sa zic? Am fost membru al PNT-CD si am avut imensa sansa si in acelasi imensul privilegiu de a-l cunoaste personal pe Senior. Odata cu el a murit si singurul om politic adevarat pe care l-a avut Romania in ultimii 50 de ani. Asa ca treaba cu partidele de azi, ma intereseaza foarte putin, spre deloc. Sunt constient ca raul imens a fost facut si ca sansele de refacere a societatii romanesti tind spre zero. Poate de aceea sunt si un aparator inversunat (cateodata), recunosc, al lui Bolojan, nu pentru ca e din PNL, nu pentru ca m-ar plati, nici macar nu-l cunosc, ne-am intalnit ocazional ci pentru ca am vazut in el omul care este capabil sa rupa putin tiparele, omul care poate sa se gandeasca si la mostenirea pe care o lasa in urma actiunilor sale. Ca nu e perfect, stiu prea bine, insa nimeni nu cred ca poate nega lucrurile (multele) bune pe care le-a facut pentru oras. Stiu ca aici parerile noastre nu coincid, dar vorba evreului, nimeni nu-i perfect!
Postat 28 Iulie 2015, 22:13 de User anonimizat
De ce?
@anticomunist: Ai scris un comentariu foarte bun! Imi permit sa te intreb: de ce ai fost anchetat de securitate? Interesant este ca in '90-'91 si eu amparticipat la mitinguri pro Campeanu sau pro Ratiu in Oradea dar nu m-a amenintat nimeni! Mai degraba simt unele amenintari azi din zona liberala! Pe mine m-a schimbat radicsl uriasa DEZAMAGIRE numita PNL si BOLOJAN! Si probabil fuziunea cu PDL! Aceasta fuziune nu o voi ierta vreodata!
Postat 28 Iulie 2015, 21:36 de TDS
Aha....
Pedelisti in blana de PENELISTI!Adica basisti transformati in iohanisti!Alta Marie cu alti chiloti...de ce apa calda iar nu curge...hahaha!
Postat 28 Iulie 2015, 16:23 de grigore
Tare...
BODEA...BAGA MARE!!!!...esti o sursa de buna dispozitie...nu e prima data...dar eu cred ca e ultima...
Postat 28 Iulie 2015, 15:36 de Tinas
Bodea- atita poate
La va asteptati de la un individ ca Bodea care a facut facultatea cum a facut-o? Care aparea seminud in spectacolele lui Banes. E gol in cap. Iar caracterul lui e zero.
Postat 28 Iulie 2015, 14:37 de andreimagheru
Corect articol
Deoarece singurul partid al carui membru am fost, fiind un real pericol pentru "democratia originala" instalata dupa '89, a fost atacat din toate partile, sfarsind in derizoriu, mi-am indreptat sperantele spre PNL, considerand ca ar putea fi speranta unei Romanii desfigurate de comunism. Daca am inteles si aprobat pana la un punct uniunea USL, de la destramarea ei incoace, recunosc ca am cam pierdut "sirul". Uniunea cu PDL, desi monstruoasa, avea o cat de mica logica politica, fuziunea cu PDL in schimb, a devenit de neinteles. Daca n-as sti ca e blasfemie, as spune ca alegatorul roman, cel de bun simt si cu macar doi neuroni valizi, se afla precum Isus, rastignit intre talhari. Optiunile romanilor vor fi mult timp de acum inainte sperantele, desarte de altfel, ca vor alege raul cel mai mic. Nu trebuie insa sa ne mire acest fapt, pentru ca societatea romaneasca, suferind de complexul drobului de sare, a zacut pasiva la pervertirea pana la absurd a vietii politice romanesti si la cucerirea puterii de catre o clica de securisti. Tot atat de adevarat este ca intelectualitatea, cea care ar fi trebuit sa-si asume rolul de calauzitor al norodului, a preferat "dulcele" trai al redeventei, vanzandu-si constiinta, precum Iuda, pe treizeci de arginti. Am ajuns astfel, sa constat ca intelectuali, pe care ii citisem sau ascultasem si pe care i-am apreciat, au preferat sinecura constiintei, ajungandu-se la situatii absurde, in care oameni de valoare (sau cel putin asa credeam) au ajuns sa se puna in slujba unor securisti grobieni gen basescu. Cel mai deranjant lucru insa, este perfidia si minciuna de care e capabila intreaga societate romaneasca. Ca sa ma intelegeti, voi da un banal exemplu. La inceputurile anului 1990, cand cuprins de entuziasm "revolutionar" i-as spune, participam la mitinguri de solidaritate cu Timisoara, constatam cu surprindere ca la acele mitinguri eram cam 20-30 de manifestanti si macar dublu ca numar, securisti. Am fost amenintat sa-mi vad de treaba, cu pierderea locului de munca, dar fiindca avusesem de a face cu securitatea care m-a anchetat pe vremea lu' ceasca nu m-am speriat asa usor. La primele alegeri "libere", sustinandu-l pe Ion Ratiu, mi-am primit iarasi portia de amenintari si insulte. Nu m-a deranjat. Cu adevarat deranjant insa, este ca acum, dupa douazeci si cinci de ani, apar "invatatii" care imi spun cat de rau e Iliescu si cum toti l-au votat pe Ratiu in '90 si in general repeta tot ce eu am sustinut cu indarjire atunci, nu acum. Primesc lectii de democratie de la indivizi care nu stiu elementare reguli de gramatica si sunt catalogat drep comunist de indivizi a caror constiinta civica e undeva mai jos de piciorul broastei. Se naste atunci fireasca intrebare, daca societatea romaneasca in ansamblul ei este asa cum am descris-o, de unde sa apara partidul, sau politicianul salvator?
Postat 28 Iulie 2015, 10:56 de User anonimizat
ALTA
O altă demnă urmașă a Brătienilor! F.C.! Coana Florica_care nu știa nici ce străzi are în Colegiu! Dar cerea voturi!
Postat 28 Iulie 2015, 10:03 de TDS
MARI CARACTERE
"Senatorul PNL Cristian Bodea a fost prezent, luni, în emisiunea ”La ordinea zilei”, de la Antena 3, unde a transmis clar și răspicat că actualul Cod fiscal nu trebuie modificat. Însă punctul său de vedere s-a schimbat radical imediat după pauza publicitară în care a primit un mesaj de la partid."(text reprodus din presa centrala on line)
Postat 28 Iulie 2015, 09:54 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON